Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A ja dzisiaj uwędziłem tyle, wyszło perfekto!

Bardzo ładne :grin: a z jakiego przepisu korzystałeś .A może to autorskie dzieło ?

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3820-%C5%9Bwi%C4%99ta-wielkanocne/page/3/#findComment-107599
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 61
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

I po robocie :grin: . Niestety nie zrobiłem krakowskiej i boczku faszerowanego. ale co się odwlecze.... :wink:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3820-%C5%9Bwi%C4%99ta-wielkanocne/page/3/#findComment-107679
Udostępnij na innych stronach

A ja dzisiaj uwędziłem tyle, wyszło perfekto!

Bardzo ładne :grin: a z jakiego przepisu korzystałeś .A może to autorskie dzieło ?

Chudziak przepis z głowy, 4kg łopatki 2.5kg boczku i trochę słoniny, boczek i część łopatki zmielone na 8mm, reszta szynki na szarpaku, tradycyjnie 18g peklo/1kg. Przyprawy majeranek, ziele, czosnek, gorczyca i dużo przeprzu, osadzanie 12h i wędzenie 2 godziny. Po 2 dniach osuszania kiełbasa wygląda tak:

 

http://monki.us/~tier/wd/wurst4.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3820-%C5%9Bwi%C4%99ta-wielkanocne/page/3/#findComment-107786
Udostępnij na innych stronach

Naszczęście zostało jeszcze trochę wina :thumbsup:

 

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3820-%C5%9Bwi%C4%99ta-wielkanocne/page/3/#findComment-107791
Udostępnij na innych stronach

Po 2 dniach osuszania kiełbasa wygląda tak:

 

tier Bardzo podoba mi się Twoja kiełbasa . :clap: Dużo pieprzu , możesz określić bliżej . Ja daję np . 2g/kg farszu . Co do soli to ja też daję 18g/kg farszu .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3820-%C5%9Bwi%C4%99ta-wielkanocne/page/3/#findComment-107800
Udostępnij na innych stronach

Oooo . Taką kiełbaskę jaką zrobił tier , też spróbuję zrobić :thumbsup: .

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3820-%C5%9Bwi%C4%99ta-wielkanocne/page/3/#findComment-107804
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie nie pamiętam ale było to gdzieś ok. 30g może ciut więcej, pieprz przy tej ilości jest prawie nie wyczuwalny (jak dla mnie :grin: ) za to efekt wizualny jest.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3820-%C5%9Bwi%C4%99ta-wielkanocne/page/3/#findComment-107807
Udostępnij na innych stronach

Bardzo miłe uczucie , jak na stole nie ma żadnych innych wędlin , niż te które się samodzielnie wykonało :grin: . I w dodatku wszystkim smakuje. Chyba mówią prawdę , bo nie wszyscy wiedzieli , że to wyroby własne :wink: .

Prawie dwa miesiące minęły jak nie kupujemy wędlin. I tak już zostanie :grin: .

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3820-%C5%9Bwi%C4%99ta-wielkanocne/page/3/#findComment-108090
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.