Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem bardzo zainteresowana jakiesery robicie w oliwie (czy w oleju). Właśnie w czym? Jaki ser? jakie dodajecie dodatki smakowe. Czy mogę prosic o łopatologiczny przepis. Chciałabym zrobić takie ładne słoiczki na prezenty.

Z góry dziękuję

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3825-sery-w-oliwie/
Udostępnij na innych stronach

Coś na ząb czyli oscypki inaczej

 

 

Białe (niewędzone) oscypki kroję na cząstki i wkładam do słoików posypując przyprawami. Ser zalewam oliwą (najlepsza z oliwek) i odstawiam na parę dni do lodówki, aby serki "przegryzły się" z przyprawami.

 

 

Wersja na ostro z dodatkiem sproszkowanego chili, kawałeczków ostrych, suszonych papryczek i czarnych oliwek.

Wersja ziołowa z dodatkiem ziół prowansalskich i małych ząbków czosnku.

 

 

Można również dać inne przyprawy wg własnych smaków i upodobań.

Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3825-sery-w-oliwie/#findComment-103655
Udostępnij na innych stronach

Białe (niewędzone) oscypki kroję na cząstki i wkładam do słoików posypując przyprawami.

Ja robię podobnie . Bunc wyjęty z solanki kroję w kostkę taką 1,5x 1,5cm , obtaczam w przyprawach : zioła prowansalskie , chili , kolorowy pieprz grubo mielony . Każda przyprawa do innego słoika , czwarty słoiczek z czosnkiem i kolorowym pieprzem w całości . Zalewam oliwą z oliwek , względnie słonecznikowym i odstawiam na parę dni , aż się "przegryzie " :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3825-sery-w-oliwie/#findComment-103663
Udostępnij na innych stronach

Można zrobić wersję z suszonymi pomidorami i bazylią. Najlepiej dodać pesto domowej roboty.

sionia,

jak widzisz, możliwości jest wiele.

Lepiej, jak bunc jest twardszy, mocno odciśnięty. Wtedy kostki sera są bardziej jędrne.

W ofercie rynkowej jednej z firm jest ser w oliwie, ale jest to twaróg solankowy. Według mnie jest o wiele gorszy niż ten zrobiony z sera podpuszczkowego.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3825-sery-w-oliwie/#findComment-103686
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.