sionia Opublikowano 9 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Marca 2010 Jestem bardzo zainteresowana jakiesery robicie w oliwie (czy w oleju). Właśnie w czym? Jaki ser? jakie dodajecie dodatki smakowe. Czy mogę prosic o łopatologiczny przepis. Chciałabym zrobić takie ładne słoiczki na prezenty. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3825-sery-w-oliwie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 9 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Marca 2010 Coś na ząb czyli oscypki inaczej Białe (niewędzone) oscypki kroję na cząstki i wkładam do słoików posypując przyprawami. Ser zalewam oliwą (najlepsza z oliwek) i odstawiam na parę dni do lodówki, aby serki "przegryzły się" z przyprawami. Wersja na ostro z dodatkiem sproszkowanego chili, kawałeczków ostrych, suszonych papryczek i czarnych oliwek. Wersja ziołowa z dodatkiem ziół prowansalskich i małych ząbków czosnku. Można również dać inne przyprawy wg własnych smaków i upodobań. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3825-sery-w-oliwie/#findComment-103655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Marca 2010 Białe (niewędzone) oscypki kroję na cząstki i wkładam do słoików posypując przyprawami. Ja robię podobnie . Bunc wyjęty z solanki kroję w kostkę taką 1,5x 1,5cm , obtaczam w przyprawach : zioła prowansalskie , chili , kolorowy pieprz grubo mielony . Każda przyprawa do innego słoika , czwarty słoiczek z czosnkiem i kolorowym pieprzem w całości . Zalewam oliwą z oliwek , względnie słonecznikowym i odstawiam na parę dni , aż się "przegryzie " :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3825-sery-w-oliwie/#findComment-103663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Marca 2010 Można zrobić wersję z suszonymi pomidorami i bazylią. Najlepiej dodać pesto domowej roboty. sionia, jak widzisz, możliwości jest wiele. Lepiej, jak bunc jest twardszy, mocno odciśnięty. Wtedy kostki sera są bardziej jędrne. W ofercie rynkowej jednej z firm jest ser w oliwie, ale jest to twaróg solankowy. Według mnie jest o wiele gorszy niż ten zrobiony z sera podpuszczkowego. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3825-sery-w-oliwie/#findComment-103686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sionia Opublikowano 9 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Marca 2010 Dziękuję!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3825-sery-w-oliwie/#findComment-103736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.