Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tym razem poeksperymentowałam.Miałam zamrożoną karkówkę , a że miałam do wędzenia kiełbasę z kurczaka/ powtórka, bo poprzednia bardzo szybko się "wyśliznęła" z lodówki/to pomyślałam, że spróbuję. No i zrobiłam tak:oddzieliłam samo chude mięso i pokroiłam : , następnie peklosól 18g/kg mięsa,/to tłuściejsze zmielone nz sitku 8 na noc zostawiłam w lodówce/ osobno zapeklowane/Potem przyprawy: pieprz,odrobina cukru, gałka muszkatołowa,odrobinka, trochę kolendry i odrobina bazylii, ok.230ml.wody.Dobrze to "wyrobiłam" a efekt jest taki Za nadziewarkę robi u mnie coś takiego Pomimo, że nie mam jeszcze profesjonalnej wędzarni, efekty wędzenia są bardzo dobre ale rzeczywiście cały czas pilnuję. A wędzarnia póki co jest taka
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3932-kie%C5%82basa-z-kark%C3%B3wki/
Udostępnij na innych stronach

a efekt jest taki

Mniam, do tego mały kieliszeczek chleba i można siadać :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3932-kie%C5%82basa-z-kark%C3%B3wki/#findComment-106523
Udostępnij na innych stronach

No , to muszę znależć recepturę,

Nie ma co daleko szukać. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=31

Powodzenia.

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3932-kie%C5%82basa-z-kark%C3%B3wki/#findComment-106654
Udostępnij na innych stronach

Ale ja robię te: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1034

Bardzo fajny przepis.

W piątek wracając z pracy kupuję mięso, po obiedzie bierzemy się do pracy, w nocy osadzanie i w sobotę od rana wędzenie.

Robiłem z różnego mięsa, ale z karkówki wychodzą najlepsze. No i nie ma kombinacji z klasyfikowaniem i tym podobnymi zabawami.

AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3932-kie%C5%82basa-z-kark%C3%B3wki/#findComment-106656
Udostępnij na innych stronach

Dzięki ale to już nie karkówka. Karkówka jest dosyć tłusta.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3932-kie%C5%82basa-z-kark%C3%B3wki/#findComment-106660
Udostępnij na innych stronach

Dzięki ale to już nie karkówka. Karkówka jest dosyć tłusta.
Mogę Cię zapewnić, że jeżeli dla mnie nie jest za tłusta, to na pewno nie jest za tłusta (no i dla mojej rodziny też :wink: ).

Myślę, że ma idealną zawartość tłuszczu w stosunku do przepisu.

No chyba, że z wierzchu jest pokryta tłuszczem, ale to co innego, taki tłuszcz trzeba usunąć, albo najlepiej kupić inny kawałek.

AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3932-kie%C5%82basa-z-kark%C3%B3wki/#findComment-106662
Udostępnij na innych stronach

Robie czesto kielbase prosta a i zarazem bardzo smaczna .

Ta z moich notatek z karczku jest rowniez bd.na grilla w oslonkach wieprzowych.

Pieprz obowiazkowo grubo mielony.

Wedzenie 1,5-2 h 45-50°C

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3932-kie%C5%82basa-z-kark%C3%B3wki/#findComment-106670
Udostępnij na innych stronach

marcus, No to mam już przepis na kiełbaski grilowe. Super. Dzięki. :smile:A zaraz zacznie się grilowanie ,kociołki itd.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3932-kie%C5%82basa-z-kark%C3%B3wki/#findComment-106681
Udostępnij na innych stronach

Pomimo ,że zwyczajowo grillujemy kiełbasy na peklosoli a w czasach młodości piekliśmy nad ogniskiem to należy pamiętać ,że podczas grilowania pod wpływem wysokiej temperatury wytwarzają się rakotwórcze nitrozoaminy i dlatego zaleca się grillować wyłącznie kiełbaski na soli .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3932-kie%C5%82basa-z-kark%C3%B3wki/#findComment-106686
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję. Zajmę się w obec tego produkcją innej kiełbaski i choć nie jesteśmy w stanie uniknąć chemii itd. to jednak tam, gdzie można ,lepiej z niej zrezygnować.Pozdrawiam.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3932-kie%C5%82basa-z-kark%C3%B3wki/#findComment-106688
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.