anerka Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Marca 2010 Tym razem poeksperymentowałam.Miałam zamrożoną karkówkę , a że miałam do wędzenia kiełbasę z kurczaka/ powtórka, bo poprzednia bardzo szybko się "wyśliznęła" z lodówki/to pomyślałam, że spróbuję. No i zrobiłam tak:oddzieliłam samo chude mięso i pokroiłam : , następnie peklosól 18g/kg mięsa,/to tłuściejsze zmielone nz sitku 8 na noc zostawiłam w lodówce/ osobno zapeklowane/Potem przyprawy: pieprz,odrobina cukru, gałka muszkatołowa,odrobinka, trochę kolendry i odrobina bazylii, ok.230ml.wody.Dobrze to "wyrobiłam" a efekt jest taki Za nadziewarkę robi u mnie coś takiego Pomimo, że nie mam jeszcze profesjonalnej wędzarni, efekty wędzenia są bardzo dobre ale rzeczywiście cały czas pilnuję. A wędzarnia póki co jest taka Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3932-kie%C5%82basa-z-kark%C3%B3wki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Marca 2010 a efekt jest takiMniam, do tego mały kieliszeczek chleba i można siadać :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3932-kie%C5%82basa-z-kark%C3%B3wki/#findComment-106523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Marca 2010 Z karkówki robię frankfuterki. Mielę ją na sitku 8, przyprawy i w jelita. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3932-kie%C5%82basa-z-kark%C3%B3wki/#findComment-106632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 26 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Marca 2010 robię frankfuterkiNo , to muszę znależć recepturę, chyba że mi podasz. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3932-kie%C5%82basa-z-kark%C3%B3wki/#findComment-106635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Marca 2010 No , to muszę znależć recepturę,Nie ma co daleko szukać. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=31 Powodzenia. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3932-kie%C5%82basa-z-kark%C3%B3wki/#findComment-106654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Marca 2010 Ale ja robię te: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1034Bardzo fajny przepis.W piątek wracając z pracy kupuję mięso, po obiedzie bierzemy się do pracy, w nocy osadzanie i w sobotę od rana wędzenie.Robiłem z różnego mięsa, ale z karkówki wychodzą najlepsze. No i nie ma kombinacji z klasyfikowaniem i tym podobnymi zabawami. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3932-kie%C5%82basa-z-kark%C3%B3wki/#findComment-106656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 26 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Marca 2010 Ale ja robię te: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1034Dzięki ale to już nie karkówka. Karkówka jest dosyć tłusta. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3932-kie%C5%82basa-z-kark%C3%B3wki/#findComment-106660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Marca 2010 Ale ja robię te: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1034Dzięki ale to już nie karkówka. Karkówka jest dosyć tłusta.Mogę Cię zapewnić, że jeżeli dla mnie nie jest za tłusta, to na pewno nie jest za tłusta (no i dla mojej rodziny też :wink: ). Myślę, że ma idealną zawartość tłuszczu w stosunku do przepisu. No chyba, że z wierzchu jest pokryta tłuszczem, ale to co innego, taki tłuszcz trzeba usunąć, albo najlepiej kupić inny kawałek. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3932-kie%C5%82basa-z-kark%C3%B3wki/#findComment-106662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 26 Marca 2010 Robie czesto kielbase prosta a i zarazem bardzo smaczna . Ta z moich notatek z karczku jest rowniez bd.na grilla w oslonkach wieprzowych. Pieprz obowiazkowo grubo mielony. Wedzenie 1,5-2 h 45-50°C Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3932-kie%C5%82basa-z-kark%C3%B3wki/#findComment-106670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 26 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 26 Marca 2010 marcus, No to mam już przepis na kiełbaski grilowe. Super. Dzięki. :smile:A zaraz zacznie się grilowanie ,kociołki itd. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3932-kie%C5%82basa-z-kark%C3%B3wki/#findComment-106681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 26 Marca 2010 z peklosolą to chyba nie za bardzo na grilla. Cytuj Milicki Browar Rynkowy grupa STYRIAN Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3932-kie%C5%82basa-z-kark%C3%B3wki/#findComment-106684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 26 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 26 Marca 2010 Aaaa.., a co na to Fachowcy? Może jednak się nadają :question: Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3932-kie%C5%82basa-z-kark%C3%B3wki/#findComment-106685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 26 Marca 2010 Pomimo ,że zwyczajowo grillujemy kiełbasy na peklosoli a w czasach młodości piekliśmy nad ogniskiem to należy pamiętać ,że podczas grilowania pod wpływem wysokiej temperatury wytwarzają się rakotwórcze nitrozoaminy i dlatego zaleca się grillować wyłącznie kiełbaski na soli . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3932-kie%C5%82basa-z-kark%C3%B3wki/#findComment-106686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 26 Marca 2010 z peklosolą to chyba nie za bardzo na grilla.Oczywiscie oczywiste :lol: :wink: Tak na marginesie to peklosoli dodaje 2 g na 1 kg miesa a 18 soli :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3932-kie%C5%82basa-z-kark%C3%B3wki/#findComment-106687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 26 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 26 Marca 2010 Dziękuję. Zajmę się w obec tego produkcją innej kiełbaski i choć nie jesteśmy w stanie uniknąć chemii itd. to jednak tam, gdzie można ,lepiej z niej zrezygnować.Pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3932-kie%C5%82basa-z-kark%C3%B3wki/#findComment-106688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.