maxi kaz79 Opublikowano 2 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 2 Września 2010 Witam braci i siostry.Ja nabyłem nadziewarkę własnej roboty,pojemność ok.12kg ,posiada dwa biegi.Jak mi się uda to wstawie zdjęcia.Pozdrawiam Cytuj Wędliny domowe-tradycyjne,smaczne,zdrowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 3 Września 2010 Jaka cena takiej nadziewarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 3 Września 2010 Wrzuć fotki tej nadziewarki. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszeks2555 Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 3 Września 2010 jakoś nie widzę tej maszyny Cytuj zbyszeks2555 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 3 Września 2010 I czekamy.Na Foto. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chak Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 16 Listopada 2010 Odnośnie tego "chińczyka" z tematu posta mam następujące pytanie.Nadziewarka na alledrogo występuje pod szyldami różnych marek i ceny są różne ( od 94.99 do 175). To jest ten sam sprzęt wszędzie czy jednak różni się jakością i wykonaniem w zależności pod szyldem jakiej marki jest sprzedawany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek.b Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 16 Listopada 2010 Odnośnie tego "chińczyka" z tematu postaChińczyki mają cylindry albo ze stali albo z alu. Dna są z Alu. Ja kupiłem tego stalowego i jak na razie spisuje się nieźle. Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chak Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 16 Listopada 2010 Chińczyki mają cylindry albo ze stali albo z alu. Dna są z Alu. Ja kupiłem tego stalowego i jak na razie spisuje się nieźle. Czyli nie patrzeć na nazwę producenta, a tylko na to aby zbiornik był ze stali nierdzewnej :question: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 16 Listopada 2010 Chak po roku i tak będziesz szukał uszczelki między cylindrem a podstawą. :sad: Jeśli jesteś troszkę mechanikowaty dorobisz ją sobie sam z silikonu. :grin: Sam kupiłem z aluminiowym cylindrem i poza "problemem" z uszczelką już ponad 2 lata działa. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek.b Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 16 Listopada 2010 Ja staram się unikać kontaktu alu z żywnością, a zwłaszcza peklowaną tam gdzie to tylko możliwe. Więc polecałbym stal. Alu pięknie kwitnie w kontakcie z solą. To tylko moje zdanie, maluczkiego na tym forum :blush: Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gasmil Opublikowano 19 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 19 Listopada 2010 Czy ten krążek do fibry to miałeś z rzepem i go zrywałeś jakoś? Kupiłem właśnie chińczyka i szukam takiego krążka ale zazwyczaj są takie gumowe, raczej miękkie. Pozdrawiam Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gasmil Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 28 Listopada 2010 Jestem po pierwszym użyciu chińczyka. Nadziałem ok. 4 kg kiełbasy. Na razie wszystko ok, ale tuning raczej konieczny - farsz przechodzi miedzy tłokiem a tuleją. Mogliby robić lepsze lejki, tzn. z rowkami odprowadzającymi powietrze, bo czasami w kiełbasie pojawiają się pęcherze powietrza. Kiedyś nadziewałem zelmerkiem i tam lejki mają takie rowki - bardzo dobre rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gasmil Opublikowano 30 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 30 Listopada 2010 Wspomniałem wcześniej o lejku z Zelmerka i przyszło mi na myśl takie rozwiązanie. Wkładając najgrubszy lejek Chińczyka do środka lejka Zelmera, lejki te nawet ciasno się blokują. Jest kilka prostych rzeczy, które należałoby wykonać, Obciąć trochę lejka zelmerka by móc zablokować lejek chińczyka w nadziewarce Kolejna spraw to szczeliny między lejkami: I tu mam pytanko czym można je wypełnić? czy silikon sanitarny np lub zwykły nadałby się do tego. Nie testowałem tego rozwiązania, ale podejrzewam, że tymi szczelinami uciekałby farsz. To co przemawia za lejkiem zelmerka to jego długość i przede wszystkim rowki, które odprowadzają powietrze. Przyznam szczerze, że miałem trochę problem z pęcherzami powietrza w kiełbasie nadziewanej Chińczykiem, nie było tego natomiast przy nadziewaniu zelmerkiem. Zelmerkiem jednak nadziewanie zajmuje bardzo dużo czasu no i gniecie farsz. Ostatnio zrobiłem kilka kilogramów kiełbaski i następną będę robił dopiero za jakiś czas. Przy kolejnym nadziewaniu pokuszę się o taką przeróbkę i podzielę spostrzeżeniami, no chyba, że mnie ktoś wyprzedzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 30 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 30 Listopada 2010 I tu mam pytanko czym można je wypełnić? czy silikon sanitarny np lub zwykły nadałby się do tego. Ja bym nie radził zadnych silkonów, bo to przecież bedzie miało jakś kontakt z żywnością, pozdrawiam Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 1 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 1 Grudnia 2010 zadnych silkonówJa widziałem w sklepie silikon dopuszczony do kontaktu z żywnością, ale bliżej się nim nie interesowałem. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 1 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 1 Grudnia 2010 Czy ten krążek do fibry to miałeś z rzepem i Dysk do fibry, do nie to samo co dysk do krążków samoprzyczepnych. Dysk do fibry jest mniej lub bardziej elastyczny, najlepszy @125mm. czy silikon sanitarny np lub zwykły nadałby się do tego Lepszy byłby poliuretan, jest bardzo twardy i nie odkleja się od gładkich powierzchni. To co przemawia za lejkiem zelmerka to jego długość i przede wszystkim rowki To jest dobry pomysł. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 1 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 1 Grudnia 2010 Może warto byłoby spróbować Szczelinę zalać klejem na gorąco , nie wiem jak z dopuszczeniem do żywności , ale myślę , że byłoby ok. Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gasmil Opublikowano 1 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 1 Grudnia 2010 Dysk do fibry, do nie to samo co dysk do krążków samoprzyczepnych. Dysk do fibry jest mniej lub bardziej elastyczny, najlepszy @125mm. Gdybyś mógł przybliżyć do czego służy ten dysk i co to jest ta fibra, albo pod jaką inną nazwą występuje to uniknąłbym DUŻYCH OCZU :shock: sprzedawców :-) Przyznam, że pytałem już o to i spotkałem się z taką reakcją, a ja nie byłem w stanie wytłumaczyć do czego to służy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAREK-ZAN Opublikowano 1 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 1 Grudnia 2010 ja dałem wczoraj koledze wymiar tłoka i dorobi mi metalowy o odpowiedniej średnicy wcześniej założyłem na obwodzie koszulkę z przewodu elektrycznego,ale spadała myślę ,że odpowiednio dobrana średnica tłoka wyeliminuje wyciskanie farszu.Zastosuję również odpowietrznik jeśli to będzie dobrze spasowane. Cytuj Pozdrawiam MAREK-ZAN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gasmil Opublikowano 1 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 1 Grudnia 2010 Też myślałem o metalowym krążku. Nie wiem jednak czy nie powinno chociaż trochę się odkształcać, bo gdy będzie metalowe i szczelne to nie wiem co się stanie z tym "prętem";-) popychającym i całą przekładnią i czy nie będzie kleszczyć. Sądząc po precyzji wykonania, to oni chyba celowo ten luz zrobili, by zniwelować te niedokładności:-). Poczekam na twoje doświadczenia i wtedy będę też tak kombinował. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAREK-ZAN Opublikowano 1 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 1 Grudnia 2010 Poczytaj od początku ten temat a szczególnie posty pis67.Ja jeszcze jestem zielony,ale tu od fachowców dowiesz się wszystkiego DOSŁOWNIE WSZYSTKIEGO Cytuj Pozdrawiam MAREK-ZAN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeflik Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 16 Grudnia 2010 Witam ! Chodzi mi o nadziewarkę którą usprawniał Pis67 , czy mocowanie do blatu jest wystarczająco stabilne ora czy nie ma kłopotów z myciem cylindra ? Za odpowiwdzi z góry dziękuję :lol: Cytuj PozdrawiamZeflik Tychy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gasmil Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 16 Grudnia 2010 Mocowanie dosyć stabilne. Mycie w zlewie bez wyciąganej wylewki - tragedia. Jest trochę za duża i nie mieści się w komorze zlewu. Pozostaje wanna albo wylewka na wężu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 16 Grudnia 2010 Mam taką nadziewarkę juz ok. roku.Jedyny (jak dla mnie) mankament, ktory musiałem naprawic to tulejka po której porusza sie listwa zębata - poprostu nie trzymała sie po pewnym czasie, używania w swoim łożu - wkleiłem na żywice i po kłopocie.Co do mycia cylindra, to trzeba to robić albo w dużym zlewie lub np. w brodziku Pozostałe elementy wkładam do zmywarki i z głowy...Mocowanie stabilne...Oczywiście zastosowanie ma typowo domowe !żadne tam dziesiątki kilogramów co drugi dzień... Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeflik Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 17 Grudnia 2010 gasmil , alehar dziękuję i pozdrawiam Cytuj PozdrawiamZeflik Tychy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.