Kacper Opublikowano 29 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Marca 2010 Witam panów proszę o poradę;.. po ostatnim wędzeniu wyszła mi kiełbasa gorzko-kwaśna, przepis był sprawdzony i jest OK, Wędziłem końcówką drewna olchowego i kawałkami śliwki-mirabelki, jest możliwe, że niektóre kawałki drewna były stare, z odparzoną korą . Faktem, jest, że gorzki zapach i smak garbników utrzymuje się w kiełbasie i w wędzarni. co mam zrobić, jak, ile i w czym wymaczać- wynotowywać kiełbasy, żeby usunąć w/w posmak, wiadomo, że już nie odzyskam walorów smakowych, ale przynajmniej da się ją konsumować pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3960-gorzka-kwa%C5%9Bna-kie%C5%82basa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Marca 2010 Najpierw ją sparz. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3960-gorzka-kwa%C5%9Bna-kie%C5%82basa/#findComment-107269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Marca 2010 Daj pieskowi bo chyba nic z tym nie zrobisz.Może też być wina złego osuszenia kiełbas w wędzarni.Jeśli na kiełbasie podczas wędzenia pojawiłe się krople rosy to masz przyczynę.Drewno też może być powodem,ale stawiam na złe osuszenie. [ Dodano: Pon 29 Mar, 2010 18:44 ] Najpierw ją sparz.A to pomoże? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3960-gorzka-kwa%C5%9Bna-kie%C5%82basa/#findComment-107271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper Opublikowano 29 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Marca 2010 Panowie dziękuję za cenne uwagi, sparzyłem po raz drugi z dodatkiem cukru, i wegety ( żeby wyrób nie był mdły) i jest znacznie lepiej- tj wiadomo, że nie ma smaku, jak powinno być, ale za to można ją jeść. powodem takiego stanu, było najprawdopodobniej było zastosowanie w 50% paskudnego drewna ze śliwki, nie do końca suchego.Arkadiusz napisał cyt<<>> wiesz właśnie tak było na niektórych batonach???!!! faktycznie!!! później otworzyłem wędzarnię i kontynuowałem suszenie. Ale jaki wpływ na gorzko-kwaśny smak, ma roszenie się na batonach?????? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3960-gorzka-kwa%C5%9Bna-kie%C5%82basa/#findComment-107312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzes855 Opublikowano 30 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Marca 2010 Ale jaki wpływ na gorzko-kwaśny smak, ma roszenie się na batonach?????? Właśnie przekonałeś się na własnej skórze jak przez złe osuszenie- roszenie powstaje gorzko-kwaśny smak wędlin. Tyle razy powtarza się na forum osuszanie ,osuszanie jeszcze raz osuszanie to jest sukces prawidłowego wędzenia wędlin. Drewno śliwki jest jednym z lepszych do wędzenia, od lat go używam i to tak suszone jak i świeże ale nie ono jest przyczyną smaku Twoich wędlin. Smak gorzko- kwaśny po paru dniach powinień znacznie ustąpić ale nie będzie to już to samo co powinno być Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3960-gorzka-kwa%C5%9Bna-kie%C5%82basa/#findComment-107316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 30 Marca 2010 sparzyłem po raz drugi z dodatkiem cukru, i wegety Jakie zadanie miał cukier przy parzeniu ? Myślę że nie do posłodzenia kiełbasy . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3960-gorzka-kwa%C5%9Bna-kie%C5%82basa/#findComment-107322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 30 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Marca 2010 Arkadiusz napisał cyt<<>> wiesz właśnie tak było na niektórych batonach???!!! faktycznie!!! później otworzyłem wędzarnię i kontynuowałem suszenie. Ale jaki wpływ na gorzko-kwaśny smak, ma roszenie się na batonach?????? pozdrawiam Poczytaj. :arrow: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1952 :arrow: http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=866 Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3960-gorzka-kwa%C5%9Bna-kie%C5%82basa/#findComment-107324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper Opublikowano 30 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Marca 2010 Ale jaki wpływ na gorzko-kwaśny smak, ma roszenie się na batonach?????? Właśnie przekonałeś się na własnej skórze jak przez złe osuszenie- roszenie powstaje gorzko-kwaśny smak wędlin. Tyle razy powtarza się na forum osuszanie ,osuszanie jeszcze raz osuszanie to jest sukces prawidłowego wędzenia wędlin. Drewno śliwki jest jednym z lepszych do wędzenia, od lat go używam i to tak suszone jak i świeże ale nie ono jest przyczyną smaku Twoich wędlin. Smak gorzko- kwaśny po paru dniach powinień znacznie ustąpić ale nie będzie to już to samo co powinno byćnoo wielkie dzięki!!! faktycznie masz rację, pierwszy etap wędził mój syn i widocznie nie zachował wytycznych, i faktycznie wystąpiło roszenie na niektórych batonach. [ Dodano: Wto 30 Mar, 2010 08:59 ] sparzyłem po raz drugi z dodatkiem cukru, i wegetyJakie zadanie miał cukier przy parzeniu ? Myślę że nie do posłodzenia kiełbasy . Pozdrawiamno nie ale w ok 60^ zmniejszył w/w ,posmaki dziękuję za pomoc pozdrawiam [ Dodano: Wto 30 Mar, 2010 09:47 ] Poczytaj. :arrow: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1952 :arrow: http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=866 Pozdrawiam :wink: Wielkie dzięki Gonzo tego było mi potrzeba Wypiję za Twoje zdrowie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3960-gorzka-kwa%C5%9Bna-kie%C5%82basa/#findComment-107326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariuszn7 Opublikowano 3 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Lutego 2015 Wędziłem kiełbasę wędzarnia nie wygrzała się zbyt dobrze najprawdopodobniej za wcześnie włożyłem kiełbasę. Po wędzeniu nie była taka jak zawsze. Spróbowałem ciepłej z wędzarni lekko gorzkawa więc stwierdziłem, że tylko pies będzie miał z tego radochę. Ale wisiała na kijach z dwa dni w chlodnym pomieszczeniu, postanowiłem skosztować jeszcze raz i nie czuję teraz tego gorzkiego smaku, czy możliwe żeby gorzkawy smak się ulotnił, czy można tę kiełbasę jeść czy istnieją jakieś powody dla których lepiej nie ryzykować, smakowo wydaje się ok. ale sam nie wiem wędzenie na pewno zepsułem, mam trochę obawy czy mimo normalnego smaku nie zaszły jakieś procesy które mogą być szkodliwe dla zdrowia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3960-gorzka-kwa%C5%9Bna-kie%C5%82basa/#findComment-402099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.