Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam panów proszę o poradę;..

po ostatnim wędzeniu wyszła mi kiełbasa gorzko-kwaśna, przepis był sprawdzony i jest OK,

Wędziłem końcówką drewna olchowego i kawałkami śliwki-mirabelki, jest możliwe, że niektóre kawałki drewna były stare, z odparzoną korą . Faktem, jest, że gorzki zapach i smak garbników utrzymuje się w kiełbasie i w wędzarni.

co mam zrobić, jak, ile i w czym wymaczać- wynotowywać kiełbasy, żeby usunąć w/w posmak, wiadomo, że już nie odzyskam walorów smakowych, ale przynajmniej da się ją konsumować

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3960-gorzka-kwa%C5%9Bna-kie%C5%82basa/
Udostępnij na innych stronach

Najpierw ją sparz.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3960-gorzka-kwa%C5%9Bna-kie%C5%82basa/#findComment-107269
Udostępnij na innych stronach

Daj pieskowi bo chyba nic z tym nie zrobisz.Może też być wina złego osuszenia kiełbas w wędzarni.Jeśli na kiełbasie podczas wędzenia pojawiłe się krople rosy to masz przyczynę.Drewno też może być powodem,ale stawiam na złe osuszenie.

 

[ Dodano: Pon 29 Mar, 2010 18:44 ]

Najpierw ją sparz.

A to pomoże?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3960-gorzka-kwa%C5%9Bna-kie%C5%82basa/#findComment-107271
Udostępnij na innych stronach

Panowie dziękuję za cenne uwagi, sparzyłem po raz drugi z dodatkiem cukru, i wegety ( żeby wyrób nie był mdły) i jest znacznie lepiej- tj wiadomo, że nie ma smaku, jak powinno być, ale za to można ją jeść.

powodem takiego stanu, było najprawdopodobniej było zastosowanie w 50% paskudnego drewna ze śliwki, nie do końca suchego.

Arkadiusz napisał cyt<<>> wiesz właśnie tak było na niektórych batonach???!!! faktycznie!!! później otworzyłem wędzarnię i kontynuowałem suszenie. Ale jaki wpływ na gorzko-kwaśny smak, ma roszenie się na batonach??????

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3960-gorzka-kwa%C5%9Bna-kie%C5%82basa/#findComment-107312
Udostępnij na innych stronach

Ale jaki wpływ na gorzko-kwaśny smak, ma roszenie się na batonach??????

 

Właśnie przekonałeś się na własnej skórze jak przez złe osuszenie- roszenie powstaje gorzko-kwaśny smak wędlin. Tyle razy powtarza się na forum osuszanie ,osuszanie jeszcze raz osuszanie to jest sukces prawidłowego wędzenia wędlin. Drewno śliwki jest jednym z lepszych do wędzenia, od lat go używam i to tak suszone jak i świeże ale nie ono jest przyczyną smaku Twoich wędlin. Smak gorzko- kwaśny po paru dniach powinień znacznie ustąpić ale nie będzie to już to samo co powinno być
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3960-gorzka-kwa%C5%9Bna-kie%C5%82basa/#findComment-107316
Udostępnij na innych stronach

sparzyłem po raz drugi z dodatkiem cukru, i wegety

 

Jakie zadanie miał cukier przy parzeniu ? Myślę że nie do posłodzenia kiełbasy .

 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3960-gorzka-kwa%C5%9Bna-kie%C5%82basa/#findComment-107322
Udostępnij na innych stronach

Arkadiusz napisał cyt<<>> wiesz właśnie tak było na niektórych batonach???!!! faktycznie!!! później otworzyłem wędzarnię i kontynuowałem suszenie. Ale jaki wpływ na gorzko-kwaśny smak, ma roszenie się na batonach??????

pozdrawiam

Poczytaj.

 

:arrow: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1952

:arrow: http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=866

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3960-gorzka-kwa%C5%9Bna-kie%C5%82basa/#findComment-107324
Udostępnij na innych stronach

Ale jaki wpływ na gorzko-kwaśny smak, ma roszenie się na batonach??????

 

Właśnie przekonałeś się na własnej skórze jak przez złe osuszenie- roszenie powstaje gorzko-kwaśny smak wędlin. Tyle razy powtarza się na forum osuszanie ,osuszanie jeszcze raz osuszanie to jest sukces prawidłowego wędzenia wędlin. Drewno śliwki jest jednym z lepszych do wędzenia, od lat go używam i to tak suszone jak i świeże ale nie ono jest przyczyną smaku Twoich wędlin. Smak gorzko- kwaśny po paru dniach powinień znacznie ustąpić ale nie będzie to już to samo co powinno być
noo wielkie dzięki!!! faktycznie masz rację, pierwszy etap wędził mój syn i widocznie nie zachował wytycznych, i faktycznie wystąpiło roszenie na niektórych batonach.

 

[ Dodano: Wto 30 Mar, 2010 08:59 ]

sparzyłem po raz drugi z dodatkiem cukru, i wegety

Jakie zadanie miał cukier przy parzeniu ? Myślę że nie do posłodzenia kiełbasy .

 

 

 

Pozdrawiam

no nie ale w ok 60^ zmniejszył w/w ,posmaki

dziękuję za pomoc

pozdrawiam

 

[ Dodano: Wto 30 Mar, 2010 09:47 ]

Wielkie dzięki Gonzo tego było mi potrzeba

Wypiję za Twoje zdrowie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3960-gorzka-kwa%C5%9Bna-kie%C5%82basa/#findComment-107326
Udostępnij na innych stronach

  • 4 lata później...

Wędziłem kiełbasę wędzarnia nie wygrzała się zbyt dobrze najprawdopodobniej za wcześnie włożyłem kiełbasę. Po wędzeniu nie była taka jak zawsze. Spróbowałem ciepłej z wędzarni lekko gorzkawa więc stwierdziłem, że tylko pies będzie miał z tego radochę. Ale wisiała na kijach z dwa dni w chlodnym pomieszczeniu, postanowiłem skosztować  jeszcze raz i nie czuję teraz tego gorzkiego smaku, czy możliwe żeby gorzkawy smak się ulotnił, czy można tę kiełbasę jeść czy istnieją jakieś powody dla których lepiej nie ryzykować, smakowo wydaje się ok. ale sam nie wiem wędzenie na pewno zepsułem, mam trochę obawy czy mimo normalnego smaku nie zaszły jakieś procesy które mogą być szkodliwe dla zdrowia. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3960-gorzka-kwa%C5%9Bna-kie%C5%82basa/#findComment-402099
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.