Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Świąteczny boczuś ze skórką :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/4/#findComment-157634
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 284
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Marku, mógłbyś podać linka do przepisu, bo nie mogę znaleźć, a boczuś wygląda wspaniale.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/4/#findComment-165420
Udostępnij na innych stronach

Na Sobotnią gościnę zrobiłem udka kurczaka na ostro :thumbsup: :thumbsup:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/4/#findComment-165435
Udostępnij na innych stronach

Na drugiej stronie jest ten przepis

dziękuje bardzo już wiem czemu nie znalazłam, źle wpisywałam nick autora przepisu, bo z polskimi znakami

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/4/#findComment-165458
Udostępnij na innych stronach

Na Sobotnią gościnę zrobiłem udka kurczaka na ostro :thumbsup: :pycha:

 

A czy te udka wyciągasz jeszcze na ruszt i podpiekasz w piekarniku?. Ja podobnie robię skrzydełka w marynacie ketchup miód na ostro tylko później po wyjęciu z prodiża kładę je na blachę z rusztem żeby odciekły i wtedy podpiekam je w piekarniku. Pycha.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/4/#findComment-165460
Udostępnij na innych stronach

A czy te udka wyciągasz jeszcze na ruszt i podpiekasz w piekarniku?

Wkładam do rozgrzanego do 200st piekarnika na 20-25min(w zależności od ilości mięsa) po tym czasie zmniejszam temp do 175-180st i piekę przez 45-60/70min, patrzę na kolor mięsa, na koniec włączam grill'a na 2-4min, wszystko bez jakiegokolwiek wyjmowania czy przekładania :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/4/#findComment-165477
Udostępnij na innych stronach

U mnie też poszedł do piekarnika schab b/k i dwie rolady z boczku + kawałek w całości .

Wolałbym to uwędzić , ale czas nie pozwala. Nie były peklowane ale tylko sól+przyprawy.

http://img89.imageshack.us/img89/5915/001ose.jpg

http://img69.imageshack.us/img69/2893/002hek.jpg

 

http://www.forum.dawnygdansk.pl/images/smiles/co_jest.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/4/#findComment-165995
Udostępnij na innych stronach

Pe -eSka. Smak taki na jaki oczekiwałem - Małżon sie zajada , a mnie tej nutki dymu brakuje . Ta polędwica - tfu tfu :wink: Schab b/k powinien być obłożony tłustą stroną boczku i przerobiony na polędwicę sopocką .Wiem wiem , mizdrę trza usunąć przed :grin: a tu została .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/4/#findComment-166091
Udostępnij na innych stronach

Zbój Madej, witam, właśnie zabieram się za Twoją Pieczeń Zbójecką - tzn. za robote - konsumpcja potem :grin:

Powodzenia :grin:

 

Jak dasz radę to chociaż 1/3 pieczeni zawiń w folię alu. i niech poleży w lodówce dwa dni :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/4/#findComment-166126
Udostępnij na innych stronach

Łopatka faszerowana mieloną wołowiną z grzybami, orzechami włoskimi i nnymi dobrodziejstwami:

przekrój jutro jak wystygnie

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/4/#findComment-166281
Udostępnij na innych stronach

Łopatka faszerowana mieloną wołowiną z grzybami, orzechami włoskimi i nnymi dobrodziejstwami:

 

Ciekawe nadzienie :clap:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/4/#findComment-166299
Udostępnij na innych stronach

:grin: Czy ktoś próbował zrobić roladę z boczku i jajkiem na twardo? (dodatki różne;)) Efekt smakowy i wizualny doskonały!! Za krótko jestem aby wszystko sprawdzić czy nie był ten temat omawiany wcześniej. Przepraszam!! Mam, niestety mało czasu aby sobie "pogawędzić";(
Andrzej
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/4/#findComment-166304
Udostępnij na innych stronach

A więc obiecany przekrój (na zdjęciu trochę blado coś wyszła, bo z lampą robione):

 

Farsz bardzo smaczny, mięsko soczyste, mięciutkie, chyba bardziej lubię łopatkę od szynki. Zuzia też zachwycona, a ona jest najszczerszym krytykiem :) Kiedyś chodziła i mówiła nie będę jeść tego niedobrego pasztetu, choć i tak jadła, bo jest nauczona jeść wszystko, a jak pasztet się skończył, to zapytała: a nie ma już tego Twojego pysznego pasztetu :D

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/4/#findComment-166351
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Karkówka b/k w różnych przyprawach z rękawa :D

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/4/#findComment-167829
Udostępnij na innych stronach

Ćwiartki kurczaka w przyprawach. Przedwczoraj jak robiłem mieszankę przypraw do karkówki pomyliłem przyprawę, nie wiedziałem co z tego wyjdzie, okazało się szczęśliwą pomyłką, ćwiarteczki dziś pieczone z tą mieszanką bardzo dobre wyszły :thumbsup:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/4/#findComment-167982
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jestem kolejną osobą, która zrobiła boczek wg krzys59, boczek pyszny i na stałe zagości w moim wędlinowym repertuarze, tylko trochę za mocno go przyjarałam.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/4/#findComment-169242
Udostępnij na innych stronach

Jeśli mogę coś poradzić, to następnym razem spróbuj wcześniej włączyć grilla od góry i ewentualnie na niższej nieco temperaturze, żeby uzyskać efek przypieczonej skórki jak na krawędziach Ci wyszło, sztuka polega na tym, żeby cała skórka taka była :grin:

Cieszę się, że smakuje

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/4/#findComment-169244
Udostępnij na innych stronach

tylko trochę za mocno go przyjarałam.

to tak jak ja, :( na brzegach skórka sie ładnie podpiekła a srodkiem... twarda skorupa, na szczęście pół schowałem w lodówce i dzisiaj po dwu dnach? trzech fajnie wszystko zmiękło i super smakuje na chlebek na zimno, ogólnie rewelacja, na Zlot zrobie na pewno :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/4/#findComment-169245
Udostępnij na innych stronach

tylko trochę za mocno go przyjarałam.

Po upieczeniu, jak skórka się mocno spiecze, to na czas stygnięcia obróć boczek w foremce tym spieczonym do dołu, sok i tłuszczyk, który się wypiekł zawsze trochę to spieczenie "wyciągnie", ale wtedy skórka będzie miękka, a nie chrupiąca.

Ja tak robiłem i było oki, tyle tylko, że boczek miałem bez skóry :grin: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=176141#176141 lub możesz też na to przypieczenie poukładać gorącą jeszcze cebulkę https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=189572#189572 i niech tak stygnie :cool:

na Zlot zrobie na pewno :)

Rób młodszy rób, ja będę miał mniej roboty :tongue: Nie wiem ile tego zrobisz, ale wiedz, że do czytania to boczku pod każdą postacią to idzie, a idzie :rolleyes: :rolleyes: :lol:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/4/#findComment-169306
Udostępnij na innych stronach

Mojej wersji w żadnym przypadku nie należy obracać skórą do tłuszczu, cały smak spieczonej i chrupiącej skórki przepadnie. Można tak zrobić tylko jak się okaże, że skóra za nic w świecie nie chce się zrobić chrupka. Tak czasem jest jak się za bardzo przesuszy skórę, miałem tak kilka razy jak za długo boczek leżał w zamrażarce i worek nie był zbyt szczelnie zamknięty. Przy świeżym boczku, nie mrożonym, nie zdarzyło mi się żeby mi skórka nie zrobiła się taka jak chciałem

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/4/#findComment-169309
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.