Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dudy - żurek z podrobów dziczyzny

 

Z sarny, kozy lub ew z barana bierzemy płucka i serce i wrzucamy do gara i zagotowujemy. Po zagotowaniu i wyszumowaniu dodajemy średnią marchew i pietruszkę oraz 1 łyżeczkę soli. Gotujemy do miękkości. Na gotujące się dudy wlewamy mieszając rozrobione z wodą z torebki żurek lub kiszony 0,25 l. Dorabiamy do smaku pieprzem, solą, majerankiem i jako dodatek dokładamy gotowane ziemniaki polane tłuszczykiem ze słoninki ze skwarkami. Można dodać świeżej natki pietruszki. Palce lizać, zwłaszcza po długim spacerze w zimne jesienne dni.

janek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/401-dudy-%C5%BCurek-z-podrob%C3%B3w-dziczyzny/
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.