janek50 Opublikowano 14 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Listopada 2006 Dudy - żurek z podrobów dziczyzny Z sarny, kozy lub ew z barana bierzemy płucka i serce i wrzucamy do gara i zagotowujemy. Po zagotowaniu i wyszumowaniu dodajemy średnią marchew i pietruszkę oraz 1 łyżeczkę soli. Gotujemy do miękkości. Na gotujące się dudy wlewamy mieszając rozrobione z wodą z torebki żurek lub kiszony 0,25 l. Dorabiamy do smaku pieprzem, solą, majerankiem i jako dodatek dokładamy gotowane ziemniaki polane tłuszczykiem ze słoninki ze skwarkami. Można dodać świeżej natki pietruszki. Palce lizać, zwłaszcza po długim spacerze w zimne jesienne dni. Cytuj janek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/401-dudy-%C5%BCurek-z-podrob%C3%B3w-dziczyzny/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.