Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Moje dzieciaki zajadają się tym ciastem :!:

 

Ciasto:

4 jajka,

1,5 szklanki cukru,

2 szklanki (ubite nie luźne) startej marchewki,

2 szklanki mąki,

3/4 kostki masła lub margaryny,

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,

2 płaskie łyżeczki sody,

2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego,

4 łyżeczki cynamonu.

 

Polewa:

10 dkg serka topionego "złoty ementaler",

10 dkg masła,

1 szklanka cukru pudru,

2 łyżeczki cukru waniliowego.

 

Jajka ubić z cukrem, dodać marchew, mąkę i pozostałe składniki. Masło rozpuścić, przestudzić i wlać do masy. Dokładnie wszystko wymieszać, przełożyć ciasto na formę 20x30 cm, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 50 minut.

Ciasto pieczemy w temperaturze 150-170 stopni przy termoobiegu.

Polewa: masło i serek rozpuścić wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, przestudzoną polewą posmarować ciepłe ciasto.

Smacznego! :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4039-ciastociasto-marchewkowe/
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.