Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i proszę o radę w sprawie sera na podpuszczce w proszku. Mam taką i nie wiem jak zrobić ser a podpuszczkę mam na 20 l mleka natomiat mleka tylko 8 litrów. Proszę o szybki przepis i dziekuję z góry
winny1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4108-przepis-na-ser-w%C4%99dzony-podpuszczowy/
Udostępnij na innych stronach

prosze o szybki przepis

Nie ma "szybkiego" przepisu -na stronce jest bardzo duży dział o serach typu podpuszczkowego też https://wedlinydomowe.pl/forum/viewforum.php?f=30 na stronie głównej też -poczytaj np tu http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1641 http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=964 a co do podpuszczki to po prostu przelicz na te swoje 8l (dla ułatwienia- weź mniejsze pół :wink:)

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4108-przepis-na-ser-w%C4%99dzony-podpuszczowy/#findComment-110865
Udostępnij na innych stronach

Podziel podpuszczkę na połowę. Podgrzej mleko do temp. 32 st. C. Rozpuszczoną w letniej wodzie ( 200 ml) podpuszczkę wlej do mleka, zamieszaj. Odczekaj pół godziny aż zrobi się skrzep. Potem pokrój skrzep bardzo drobno. Odsącz na sicie (serwatki nie wylewaj bo się przyda do produkcji ricotty - na forum znajdziesz przepis). Po kilkunastu godzinach uformuj batony i włóż do solanki na 24 godziny.
WojtekW
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4108-przepis-na-ser-w%C4%99dzony-podpuszczowy/#findComment-110867
Udostępnij na innych stronach

jak dodam podpuszczke to talej trzymac na gazie w 32 st czy wylączyc

Coś nowego - warto sprawdzić, grzanie mleka razem z gazą :mellow:

Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4108-przepis-na-ser-w%C4%99dzony-podpuszczowy/#findComment-110893
Udostępnij na innych stronach

Boguś,

 

tu chodziło o bliski wschód. Czy można grzać w strefie gazy?? :devil: :grin:

 

A na poważnie to nie trzeba podgrzewać, wystarczy otulić ciepłym kocem lub spiworem

 

PZDR

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4108-przepis-na-ser-w%C4%99dzony-podpuszczowy/#findComment-110912
Udostępnij na innych stronach

tu chodziło o bliski wschód. Czy można grzać w strefie gazy

A jeśli tak - to można - byłem i grzałem :grin:

Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4108-przepis-na-ser-w%C4%99dzony-podpuszczowy/#findComment-110914
Udostępnij na innych stronach

Wszystko wyszło ok ale sera na drógi dzien nie mogę uformować w batony bo sie rozsypuje. Czy zbyt dlugo czekałem ? czy moze za dużo podpuszczki ?? Prosze o pomoc

 

[ Dodano: Sob 08 Maj, 2010 10:29 ]

a i jeszcze prosze o proporcje solanki wyszło mi 5 powiedzmy uformowanych batonów i nie wiem ile soli dac na ile wody i czy jakies przyprawy ??

winny1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4108-przepis-na-ser-w%C4%99dzony-podpuszczowy/#findComment-110931
Udostępnij na innych stronach

Wszystko wyszło ok ale sera na drógi dzien nie mogę uformować w batony bo sie rozsypuje. Czy zbyt dlugo czekałem ? czy moze za dużo podpuszczki ?? Prosze o pomoc

A jakiego mleka użyłeś?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4108-przepis-na-ser-w%C4%99dzony-podpuszczowy/#findComment-110990
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.