winny1 Opublikowano 7 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Maja 2010 Witam i proszę o radę w sprawie sera na podpuszczce w proszku. Mam taką i nie wiem jak zrobić ser a podpuszczkę mam na 20 l mleka natomiat mleka tylko 8 litrów. Proszę o szybki przepis i dziekuję z góry Cytuj winny1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4108-przepis-na-ser-w%C4%99dzony-podpuszczowy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 7 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Maja 2010 prosze o szybki przepis Nie ma "szybkiego" przepisu -na stronce jest bardzo duży dział o serach typu podpuszczkowego też https://wedlinydomowe.pl/forum/viewforum.php?f=30 na stronie głównej też -poczytaj np tu http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1641 http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=964 a co do podpuszczki to po prostu przelicz na te swoje 8l (dla ułatwienia- weź mniejsze pół :wink:) Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4108-przepis-na-ser-w%C4%99dzony-podpuszczowy/#findComment-110865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 7 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Maja 2010 Podziel podpuszczkę na połowę. Podgrzej mleko do temp. 32 st. C. Rozpuszczoną w letniej wodzie ( 200 ml) podpuszczkę wlej do mleka, zamieszaj. Odczekaj pół godziny aż zrobi się skrzep. Potem pokrój skrzep bardzo drobno. Odsącz na sicie (serwatki nie wylewaj bo się przyda do produkcji ricotty - na forum znajdziesz przepis). Po kilkunastu godzinach uformuj batony i włóż do solanki na 24 godziny. Cytuj WojtekW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4108-przepis-na-ser-w%C4%99dzony-podpuszczowy/#findComment-110867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
winny1 Opublikowano 7 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Maja 2010 wielkie dzieki a jak dodam podpuszczke to talej trzymac na gazie w 32 st czy wylączyc?? Cytuj winny1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4108-przepis-na-ser-w%C4%99dzony-podpuszczowy/#findComment-110870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 7 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Maja 2010 jak dodam podpuszczke to talej trzymac na gazie w 32 st czy wylączyc Coś nowego - warto sprawdzić, grzanie mleka razem z gazą :mellow: Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4108-przepis-na-ser-w%C4%99dzony-podpuszczowy/#findComment-110893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 7 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Maja 2010 Boguś, tu chodziło o bliski wschód. Czy można grzać w strefie gazy?? :devil: :grin: A na poważnie to nie trzeba podgrzewać, wystarczy otulić ciepłym kocem lub spiworem PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4108-przepis-na-ser-w%C4%99dzony-podpuszczowy/#findComment-110912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 7 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Maja 2010 tu chodziło o bliski wschód. Czy można grzać w strefie gazy A jeśli tak - to można - byłem i grzałem :grin: Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4108-przepis-na-ser-w%C4%99dzony-podpuszczowy/#findComment-110914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 7 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Maja 2010 Po wlaniu podpuszki w temp 32 st. C juź nie podgrzewaj. Cytuj WojtekW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4108-przepis-na-ser-w%C4%99dzony-podpuszczowy/#findComment-110923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
winny1 Opublikowano 8 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 8 Maja 2010 Wszystko wyszło ok ale sera na drógi dzien nie mogę uformować w batony bo sie rozsypuje. Czy zbyt dlugo czekałem ? czy moze za dużo podpuszczki ?? Prosze o pomoc [ Dodano: Sob 08 Maj, 2010 10:29 ] a i jeszcze prosze o proporcje solanki wyszło mi 5 powiedzmy uformowanych batonów i nie wiem ile soli dac na ile wody i czy jakies przyprawy ?? Cytuj winny1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4108-przepis-na-ser-w%C4%99dzony-podpuszczowy/#findComment-110931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
winny1 Opublikowano 9 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Maja 2010 Przeczytałem że sery powinno się wędzić w tem. 30-35 st. ale wczoraj je tak wędziłem przez ładne kilka godz. i nie, powiedzcie mi jak to jest. Cytuj winny1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4108-przepis-na-ser-w%C4%99dzony-podpuszczowy/#findComment-110984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 9 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Maja 2010 Wszystko wyszło ok ale sera na drógi dzien nie mogę uformować w batony bo sie rozsypuje. Czy zbyt dlugo czekałem ? czy moze za dużo podpuszczki ?? Prosze o pomoc A jakiego mleka użyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4108-przepis-na-ser-w%C4%99dzony-podpuszczowy/#findComment-110990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 9 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Maja 2010 Solanka powinna być o takim stężeniu by batony pływały w zanurzeniu. Robiłem różne 10%, 15% ale to co w pierwszym zdaniu jest najlepsze. Cytuj WojtekW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4108-przepis-na-ser-w%C4%99dzony-podpuszczowy/#findComment-111026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.