suenio Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Na pewno Macie rację z tym kursem, jednak zasadniczym problemem w realizacji tego pomysłu jest fakt - iż nie zorganizuję go pod choinką - a ma to być świąteczny prezent. Od czegoś trzeba zacząć, wydaje mi się, że nawet po odbytym kursie potrzebny będzie odpowiedni sprzęt i składniki. Co do mleka. Mam nadzieję, że prezent na tyle przypadnie do gustu, że podczas przerwy świątecznej małżonka zechce przygotować jakiś ser. Na chybcika nie zorganizuję kilkunastu litrów mleka od krowy, a nie kupię go na pewno na zapas. Ja mając wizję "jak nie zrobię to mleko się zmarnuję" czułbym presję, "że muszę", a przecież to odbierze całą przyjemność. Uważam, że podobnie byłoby z kursem. Kurs zobowiązuje czasowo i terminowo, a z tym u nas krucho. Chce podarować w prezencie "możliwość", co połówka z tym zrobi to już jej sprawa. Uważam, że będzie zadowolona. Zdobędzie odpowiednią wiedzę na kursie, albo popróbuje sama przy pomocy przepisów książkowych i pomocy więcej wiedzących, albo nie zrobi nic - w co wątpię. Dostanie interaktywny prezent. Przy Waszej pomocy miałem nadzieję skomponować go tak, aby dawał realne i praktyczne (od początku do końca) możliwości stworzenia czegoś. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4141-nowa-serowarnia-eli/page/2/#findComment-190095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 11 Grudnia 2011 W paczce planowałem umieścić komponenty do stworzenia kilku serów. Jednak ser niekoniecznie prosty w przygotowaniu, ale taki o krótkim terminie leżakowania będzie jak myślę tym najlepszym na początek. Serów nie robiła, poza twarogami, ale interesuje się tematem mniej lub bardziej od kilku lat - na przeszkodzie stał brak sprzętu i miejsca. Z wędlinami mamy doświadczenia.Jeżeli tak, to na początek wystarczy mleko, waga gramowa, podpuszczka (to nie sprzęt), durszlak, pielucha tetrowa lub ehusta serowarska i siatka wędzarnicza. Dodatkowo sól i zioła. Mając to i sprzęt, który wcześniej wymieniłeś (garnki, wiadra), można zrobić ser a'la koryciński, parzony-podobny do oscypka i ricottę. Inne sery wymagają form do ociekania, czasami prasy. Jeżeli chodzi o przechowywanie, dysponuję starym pruskim, częściowo podziemnym magazynem spożywczym. 50l piwa nie chce mi się tam taszczyć bo to z 15km od domu, ale 5 kg sera przewieźć to nie problem.Coś mi się wydaje, ze pod pretekstem serów chcesz małżonki się pozbyć :grin: Przewieź ją od razu z łóżkiem, coby pielęgnowała te sery :lol: :lol: :lol: To oczywiście żart. Sery dojrzewające, w tym pleśniowe, wymagają pielegnacji, odwracania, przemywania, oskrobywania. Jeżeli chodzi o pleśniowe to często stawia się je na sztorc i odwraca 2x dziennie potem raz dziennie o 90st. na obwodzie, aby pleśń rozwijała się równomiernie i/lub był dostęp powietrza do kanałów z pleśnią. Doglądanie co kilka dni nie wchodzi w rachubę. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4141-nowa-serowarnia-eli/page/2/#findComment-190172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suenio Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Dzięki za odpowiedź. Ja w tym bunkrze pracuję, więc odwracanie to będzie raczej moja działka:) Co do "paczki" Planuję taki zakup na piwodzieju: Penicillium Candidum Bacterium PropioniciKultura serowa LactofermPenicilium RoquefortiChusta 50x50 Chusta 75x75 Forma serowa Basket dużaForma serowa Brique Podpuszczka Lactoferm 50ml Zaznaczam, że nie wiem na jakim etapie jak i po co, oraz co, się je dodaje:) Co wywalić z listy, co dołożyć?? Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za wsparcie.Przeszukuję forum, ale informacje o sprzęcie są bardzo rozsiane i dla laika trudne do usystematyzowania w tak krótkim czasie:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4141-nowa-serowarnia-eli/page/2/#findComment-190177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 11 Grudnia 2011 suenio, na początek postarałabym się o dobre wiejskie mleko, bo żadne kultury nie pomogą jeśli mleko będzie nieodpowiednie. Następnie podpuszczka, to jest to co na pierwszy ogień moim zdaniem jest potrzebne najbardziej. Jak już spróbujecie/ przepisy są na str. głównej i forum/, wtedy możesz eksperymentować. http://wedlinydomowe.pl/sery-domowe-maslo-i-nabial/sery-twarde http://wedlinydomowe.pl/sery-domowe-maslo-i-nabial/sery-miekkie Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4141-nowa-serowarnia-eli/page/2/#findComment-190196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 11 Grudnia 2011 suenio, na początek postarałabym się o dobre wiejskie mleko, bo żadne kultury nie pomogą jeśli mleko będzie nieodpowiednieTeż tak uważam. Co wywalić z listy, co dołożyć??Na pewno wykreśl małą chustę, bo jest za mała i niepraktyczna. Wyrzuć kultury bakterii bo jest to produkt nietrwały i kupujemy go pod konkretną produkcję. Formy: kupowanie po jednej sztuce nie ma sensu. Zdecyduj sie na jakąś okrągłą i kup min. 2szt. Formy służą do ociekania i często, po wstępnym ocieknięciu składa się dwa sery w jeden. Nie można zacząć produkcji serów od np. pleśniowych nie mając pojęcia o robieniu skrzepu, osuszaniu i jego właściwościach. Dlatego proponuję poćwiczenie na buncu i oscypkach a potem niech serowarka zdecyduje się na jakiś inny ser. Na małą, domową produkcję nie opłaca się kupowanie kultur. Lepiej kupić 5 dkg włoskiej gorgonzoli i zaszczepić z niej niebieską pleśń. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4141-nowa-serowarnia-eli/page/2/#findComment-190215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 12 Grudnia 2011 Zaznaczam, że nie wiem na jakim etapie jak i po co, oraz co, się je dodaje:) Penicillium Candidum - pleśń do sera bree Bacterium Propionici - bakterie propionowe, wytwarzające dziurki Kultura serowa Lactoferm - mieszanka bakterii zakwaszających mezo- i termofilnych Penicilium Roqueforti - niebieska pleśń. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4141-nowa-serowarnia-eli/page/2/#findComment-190245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.