Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Na pewno Macie rację z tym kursem, jednak zasadniczym problemem w realizacji tego pomysłu jest fakt - iż nie zorganizuję go pod choinką - a ma to być świąteczny prezent.

 

Od czegoś trzeba zacząć, wydaje mi się, że nawet po odbytym kursie potrzebny będzie odpowiedni sprzęt i składniki. Co do mleka. Mam nadzieję, że prezent na tyle przypadnie do gustu, że podczas przerwy świątecznej małżonka zechce przygotować jakiś ser. Na chybcika nie zorganizuję kilkunastu litrów mleka od krowy, a nie kupię go na pewno na zapas.

 

Ja mając wizję "jak nie zrobię to mleko się zmarnuję" czułbym presję, "że muszę", a przecież to odbierze całą przyjemność. Uważam, że podobnie byłoby z kursem. Kurs zobowiązuje czasowo i terminowo, a z tym u nas krucho. Chce podarować w prezencie "możliwość", co połówka z tym zrobi to już jej sprawa. Uważam, że będzie zadowolona. Zdobędzie odpowiednią wiedzę na kursie, albo popróbuje sama przy pomocy przepisów książkowych i pomocy więcej wiedzących, albo nie zrobi nic - w co wątpię.

 

Dostanie interaktywny prezent. Przy Waszej pomocy miałem nadzieję skomponować go tak, aby dawał realne i praktyczne (od początku do końca) możliwości stworzenia czegoś.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4141-nowa-serowarnia-eli/page/2/#findComment-190095
Udostępnij na innych stronach

W paczce planowałem umieścić komponenty do stworzenia kilku serów. Jednak ser niekoniecznie prosty w przygotowaniu, ale taki o krótkim terminie leżakowania będzie jak myślę tym najlepszym na początek.

 

Serów nie robiła, poza twarogami, ale interesuje się tematem mniej lub bardziej od kilku lat - na przeszkodzie stał brak sprzętu i miejsca. Z wędlinami mamy doświadczenia.

Jeżeli tak, to na początek wystarczy mleko, waga gramowa, podpuszczka (to nie sprzęt), durszlak, pielucha tetrowa lub ehusta serowarska i siatka wędzarnicza. Dodatkowo sól i zioła.

Mając to i sprzęt, który wcześniej wymieniłeś (garnki, wiadra), można zrobić ser a'la koryciński, parzony-podobny do oscypka i ricottę.

Inne sery wymagają form do ociekania, czasami prasy.

Jeżeli chodzi o przechowywanie, dysponuję starym pruskim, częściowo podziemnym magazynem spożywczym. 50l piwa nie chce mi się tam taszczyć bo to z 15km od domu, ale 5 kg sera przewieźć to nie problem.

Coś mi się wydaje, ze pod pretekstem serów chcesz małżonki się pozbyć :grin:

Przewieź ją od razu z łóżkiem, coby pielęgnowała te sery :lol: :lol: :lol:

To oczywiście żart.

Sery dojrzewające, w tym pleśniowe, wymagają pielegnacji, odwracania, przemywania, oskrobywania.

Jeżeli chodzi o pleśniowe to często stawia się je na sztorc i odwraca 2x dziennie potem raz dziennie o 90st. na obwodzie, aby pleśń rozwijała się równomiernie i/lub był dostęp powietrza do kanałów z pleśnią.

Doglądanie co kilka dni nie wchodzi w rachubę.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4141-nowa-serowarnia-eli/page/2/#findComment-190172
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odpowiedź.

 

Ja w tym bunkrze pracuję, więc odwracanie to będzie raczej moja działka:)

 

Co do "paczki"

 

Planuję taki zakup na piwodzieju:

Penicillium Candidum

 

Bacterium Propionici

Kultura serowa Lactoferm

Penicilium Roqueforti

Chusta 50x50

Chusta 75x75

Forma serowa Basket duża

Forma serowa Brique

Podpuszczka Lactoferm 50ml

 

Zaznaczam, że nie wiem na jakim etapie jak i po co, oraz co, się je dodaje:)

 

Co wywalić z listy, co dołożyć??

 

Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za wsparcie.

Przeszukuję forum, ale informacje o sprzęcie są bardzo rozsiane i dla laika trudne do usystematyzowania w tak krótkim czasie:)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4141-nowa-serowarnia-eli/page/2/#findComment-190177
Udostępnij na innych stronach

suenio, na początek postarałabym się o dobre wiejskie mleko, bo żadne kultury nie pomogą jeśli mleko będzie nieodpowiednie. Następnie podpuszczka, to jest to co na pierwszy ogień moim zdaniem jest potrzebne najbardziej. Jak już spróbujecie/ przepisy są na str. głównej i forum/, wtedy możesz eksperymentować.

 

http://wedlinydomowe.pl/sery-domowe-maslo-i-nabial/sery-twarde

 

http://wedlinydomowe.pl/sery-domowe-maslo-i-nabial/sery-miekkie

Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4141-nowa-serowarnia-eli/page/2/#findComment-190196
Udostępnij na innych stronach

suenio, na początek postarałabym się o dobre wiejskie mleko, bo żadne kultury nie pomogą jeśli mleko będzie nieodpowiednie

Też tak uważam.

Co wywalić z listy, co dołożyć??

Na pewno wykreśl małą chustę, bo jest za mała i niepraktyczna.

Wyrzuć kultury bakterii bo jest to produkt nietrwały i kupujemy go pod konkretną produkcję.

Formy: kupowanie po jednej sztuce nie ma sensu. Zdecyduj sie na jakąś okrągłą i kup min. 2szt.

Formy służą do ociekania i często, po wstępnym ocieknięciu składa się dwa sery w jeden.

Nie można zacząć produkcji serów od np. pleśniowych nie mając pojęcia o robieniu skrzepu, osuszaniu i jego właściwościach.

Dlatego proponuję poćwiczenie na buncu i oscypkach a potem niech serowarka zdecyduje się na jakiś inny ser.

Na małą, domową produkcję nie opłaca się kupowanie kultur. Lepiej kupić 5 dkg włoskiej gorgonzoli i zaszczepić z niej niebieską pleśń.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4141-nowa-serowarnia-eli/page/2/#findComment-190215
Udostępnij na innych stronach

Zaznaczam, że nie wiem na jakim etapie jak i po co, oraz co, się je dodaje:)

Penicillium Candidum - pleśń do sera bree

Bacterium Propionici - bakterie propionowe, wytwarzające dziurki

Kultura serowa Lactoferm - mieszanka bakterii zakwaszających mezo- i termofilnych

Penicilium Roqueforti - niebieska pleśń.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4141-nowa-serowarnia-eli/page/2/#findComment-190245
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.