Skocz do zawartości

Nieudane efekty uzycia szynkowarki :(


Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

 

Kupilem sobie czeska szynkowarke i zrobilem pierwsze wypieki ;)

Niestety efekty raczej takie sobie...

 

Dwie proby to szynka pokrojona w kawalki,

przyprawiona na dwa sposoby.

Efekt byl sredni - mieso suchawe, chyba szynka

nie jest najlepszym wsadem do "szynkowara" ;)

 

Trzecia proba to boczek przyprawiony, zwiniety

w rulon i wsadzony do szynkowara w worku do pieczenia.

 

Boczek byl dosc dobry, choc sprzezyna go chyba troche

za mocno docisnela i stracil sporo wilgoci. Po otwarciu

maszyny okazalo sie, ze u gory jest <> 2cm smalcu,

potem malo apetyczna woda, a pod blacha boczek wlasciwy ;)

 

W zwiazku z powyzszym prosze o wskazowki doswiadczonych,

na co uwazac, zeby efekty byly lepsze?

 

Pierwsze co zmienie to mieso - przetestuje karkowke.

Druga sprawa to dluzsze peklowanie - minimum kilka

dni w soli peklowniczej i przyprawach.

Trzecia to mniejsze porcje - wydaje mi sie, ze 0.5kg

bedzie w sam raz - mieso nie bedzie zbyt scisniete.

 

No i chyba dodam zelatyny. Ile dac na 0.5kg miesa?

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/42-nieudane-efekty-uzycia-szynkowarki/
Udostępnij na innych stronach

wieprzowe mięso – 1-1,2 kg

sól - 25 g

cukier puder - łyżeczka płaska od herbaty

woda - 0,1 l

Świeże mięso kroimy w większe kawałki , cukier i sól rozpuszczamy w 0,1 l wody i otrzymanym roztworem zalewamy mięso. Bardzo dokładnie mieszamy i ugniatamy mięso. Teraz wkładamy mięso do woreczka, który umieściliśmy w walcu. Robimy to bardzo starannie, warstwami wkładając mięso, każdą warstwę ugniatamy, bacząc, aby nie pozostawiać powietrza. Kiedy już wypełniliśmy walec, przygniatamy mięso talerzykiem, na talerzyk zakładamy sprężynę i dociskamy trójramiennym zaworem. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na dwie doby. Po tym czasie gotujemy w garnku z wodą w temp. ok 80 0C.

według tego przepisu prababci Ani wykonałem już kilkanaście produkcji i za kazdym razem efekt jest naprawdę rewelacyjny, nie dodaje żelatyny a kawałki mięska rozbijam tłuczkiem do mięsa , za każdym razem blok jest jednolity, związany. Nie mam szynkowara robie szynkę w garczku dociskanym pokrywką . do garka wkładam zwykły woreczek HDPE odpowiedniej wielkości a w nim mięsko i na 2 dni do lodówki, garnek nie może byc zatopiony w wodzie podczas gotowania, tylko zanużony w kąpieli wodnej około 2-3cm poniżej górnego brzegu garnka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/42-nieudane-efekty-uzycia-szynkowarki/#findComment-122
Udostępnij na innych stronach

qba: prawdopodobnie gotowałeś w zbyt wysokiej temepraturze, albo gotowałes za długo, dlatego szynka wyszła zbyt sucha. Optymalna temperatura to 80 stopni i 2 godziny gotowania (dla typowego czeskiego szynkowaru do którego wchodzi ok 1-1,2 kg. mięsa)...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/42-nieudane-efekty-uzycia-szynkowarki/#findComment-123
Udostępnij na innych stronach

Vtec napisał juz wszystko co trzeba :)

Nic dodać, nic ująć.

Ale niech Cię pierwsze próby nie zniechecają.

- życzę powwodzenia

Dziekuje :)

 

Tez mi sie wydaje, ze zagotowalem miesko.

Kupie sobie termometr ;)

 

Pozdrawiam

 

q

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/42-nieudane-efekty-uzycia-szynkowarki/#findComment-129
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Witam!

Nie mam szynkowara ale chcę podjąć próby z jakimś naczyniem w tym kształcie. Czytam Wasze rady (szczególnie Babci Ani) i nie daje mi spokoju brak saletry. Czy mięso będzie miało odpowiedni, apetyczny kolor?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/42-nieudane-efekty-uzycia-szynkowarki/#findComment-314
Udostępnij na innych stronach

Strampek, jeśli mięso będzie potraktowane tylko solą to kolor szynki będzie szary. Natomiast zapeklowanie mięsa mieszanką soli i saletry (lub soli peklowej) da w efekcie piękny różowy kolorek.

Smak szynki w obu przypadkach pozostaje taki sam.

Dawniej robiłam szynkę z szynkowarki wg czeskiego przepisu, czyli bez saletry, ale odkąd pogłębiłam swoją wiedzę na temat peklowania, robię szynkę z mięsa peklowanego, najczęściej z łopatki.

Wielu forumowiczów eksperymentuje z różnym mięsem i są to próby udane.

Poczytaj przepisy, znajdziesz wiele informacji i dobrych rad.

Nie rezygnuj z prób, następne będą lepsze :-)

 

pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/42-nieudane-efekty-uzycia-szynkowarki/#findComment-315
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za rady i wsparcie.

Zaczynam szukać odpowiedniego naczynia i robię.

Ale najpierw chcę zrobić kaszankę.Dawno już nie jadłem. Ta ostatnia ze sklepu była poprostu paskudna. Od dwóch lat nie jadłem wędliny ze sklepu. Sam robię coraz lepiej.(oczywiście z Waszą pomocą)Ale mam frajdę z roboty i oczywiście z jedzenia!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/42-nieudane-efekty-uzycia-szynkowarki/#findComment-316
Udostępnij na innych stronach

docisk zrobiłem ze szkła.U znajomego szklarza zamówiłem kółko o średnicy115mm (pojemnik ma 120mm) ze szkła gr 6mm

Najpierw obciążałem to słoikiem wypełnionym nakrętkami,potem wywierciłem 4 otwory fi 5mm w zamkniętym pojemniku,poprzez wieczko i pojemnik.Za pomocą 4 śrubek M5 blokuję wieczko po włożeniu wsadu mięsnego,płytki szklanej i sprężyny.Sprężyne najpierw zrobiłem z drutu stalowego fi5.Troche rdzewiała,ale mięso i tak jest we woreczku.Ostatnio kupiłem w Castoramie pręcik fi5 a raczej M5, bo to jest taka długa ,metrowa śrubka (koszt ok 7zł)Z niej zwinąłem sprężyneNierdzewka jest krucha!!!Uważaj przy zwijaniu,zwijaj o większej średnicy,bedzie ,,łagodniejsza"

mniamniam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/42-nieudane-efekty-uzycia-szynkowarki/#findComment-319
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam!

Dzięki! Jadę do Real-a i na złom. Tam powinienem wyszukać coś odpowiedniego.

I do roboty! Będzie się działo!

Zajrzyj na adres, krótko opisałem moje pierwsze (bardzo udane) boje z szynkowarką

 

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=623#623

 

Dzisiaj zaczynam peklować kolejną porcję łopatki :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/42-nieudane-efekty-uzycia-szynkowarki/#findComment-348
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.