qba Opublikowano 1 Kwietnia 2005 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Kwietnia 2005 Witajcie Kupilem sobie czeska szynkowarke i zrobilem pierwsze wypieki Niestety efekty raczej takie sobie... Dwie proby to szynka pokrojona w kawalki,przyprawiona na dwa sposoby. Efekt byl sredni - mieso suchawe, chyba szynkanie jest najlepszym wsadem do "szynkowara" Trzecia proba to boczek przyprawiony, zwinietyw rulon i wsadzony do szynkowara w worku do pieczenia. Boczek byl dosc dobry, choc sprzezyna go chyba trocheza mocno docisnela i stracil sporo wilgoci. Po otwarciu maszyny okazalo sie, ze u gory jest <> 2cm smalcu,potem malo apetyczna woda, a pod blacha boczek wlasciwy W zwiazku z powyzszym prosze o wskazowki doswiadczonych,na co uwazac, zeby efekty byly lepsze? Pierwsze co zmienie to mieso - przetestuje karkowke.Druga sprawa to dluzsze peklowanie - minimum kilkadni w soli peklowniczej i przyprawach.Trzecia to mniejsze porcje - wydaje mi sie, ze 0.5kgbedzie w sam raz - mieso nie bedzie zbyt scisniete. No i chyba dodam zelatyny. Ile dac na 0.5kg miesa? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/42-nieudane-efekty-uzycia-szynkowarki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ulcik Opublikowano 2 Kwietnia 2005 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Kwietnia 2005 wg mnie żelatyna musi być - ona zwiąże wodę i nie pozwoli jej uciec z mięska ulcik Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/42-nieudane-efekty-uzycia-szynkowarki/#findComment-121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzes855 Opublikowano 2 Kwietnia 2005 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Kwietnia 2005 wieprzowe mięso – 1-1,2 kg sól - 25 g cukier puder - łyżeczka płaska od herbaty woda - 0,1 l Świeże mięso kroimy w większe kawałki , cukier i sól rozpuszczamy w 0,1 l wody i otrzymanym roztworem zalewamy mięso. Bardzo dokładnie mieszamy i ugniatamy mięso. Teraz wkładamy mięso do woreczka, który umieściliśmy w walcu. Robimy to bardzo starannie, warstwami wkładając mięso, każdą warstwę ugniatamy, bacząc, aby nie pozostawiać powietrza. Kiedy już wypełniliśmy walec, przygniatamy mięso talerzykiem, na talerzyk zakładamy sprężynę i dociskamy trójramiennym zaworem. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na dwie doby. Po tym czasie gotujemy w garnku z wodą w temp. ok 80 0C. według tego przepisu prababci Ani wykonałem już kilkanaście produkcji i za kazdym razem efekt jest naprawdę rewelacyjny, nie dodaje żelatyny a kawałki mięska rozbijam tłuczkiem do mięsa , za każdym razem blok jest jednolity, związany. Nie mam szynkowara robie szynkę w garczku dociskanym pokrywką . do garka wkładam zwykły woreczek HDPE odpowiedniej wielkości a w nim mięsko i na 2 dni do lodówki, garnek nie może byc zatopiony w wodzie podczas gotowania, tylko zanużony w kąpieli wodnej około 2-3cm poniżej górnego brzegu garnka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/42-nieudane-efekty-uzycia-szynkowarki/#findComment-122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vtec Opublikowano 2 Kwietnia 2005 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Kwietnia 2005 qba: prawdopodobnie gotowałeś w zbyt wysokiej temepraturze, albo gotowałes za długo, dlatego szynka wyszła zbyt sucha. Optymalna temperatura to 80 stopni i 2 godziny gotowania (dla typowego czeskiego szynkowaru do którego wchodzi ok 1-1,2 kg. mięsa)... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/42-nieudane-efekty-uzycia-szynkowarki/#findComment-123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prababcia Ania Opublikowano 2 Kwietnia 2005 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Kwietnia 2005 Vtec napisał juz wszystko co trzeba Nic dodać, nic ująć.Ale niech Cię pierwsze próby nie zniechecają.- życzę powwodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/42-nieudane-efekty-uzycia-szynkowarki/#findComment-124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Vtec napisał juz wszystko co trzeba Nic dodać, nic ująć. Ale niech Cię pierwsze próby nie zniechecają. - życzę powwodzenia Dziekuje Tez mi sie wydaje, ze zagotowalem miesko. Kupie sobie termometr Pozdrawiam q Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/42-nieudane-efekty-uzycia-szynkowarki/#findComment-129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strampek Opublikowano 30 Lipca 2005 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Lipca 2005 Witam!Nie mam szynkowara ale chcę podjąć próby z jakimś naczyniem w tym kształcie. Czytam Wasze rady (szczególnie Babci Ani) i nie daje mi spokoju brak saletry. Czy mięso będzie miało odpowiedni, apetyczny kolor? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/42-nieudane-efekty-uzycia-szynkowarki/#findComment-314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prababcia Ania Opublikowano 30 Lipca 2005 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Lipca 2005 Strampek, jeśli mięso będzie potraktowane tylko solą to kolor szynki będzie szary. Natomiast zapeklowanie mięsa mieszanką soli i saletry (lub soli peklowej) da w efekcie piękny różowy kolorek.Smak szynki w obu przypadkach pozostaje taki sam.Dawniej robiłam szynkę z szynkowarki wg czeskiego przepisu, czyli bez saletry, ale odkąd pogłębiłam swoją wiedzę na temat peklowania, robię szynkę z mięsa peklowanego, najczęściej z łopatki.Wielu forumowiczów eksperymentuje z różnym mięsem i są to próby udane.Poczytaj przepisy, znajdziesz wiele informacji i dobrych rad.Nie rezygnuj z prób, następne będą lepsze :-) pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/42-nieudane-efekty-uzycia-szynkowarki/#findComment-315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strampek Opublikowano 31 Lipca 2005 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 31 Lipca 2005 Dzięki za rady i wsparcie.Zaczynam szukać odpowiedniego naczynia i robię.Ale najpierw chcę zrobić kaszankę.Dawno już nie jadłem. Ta ostatnia ze sklepu była poprostu paskudna. Od dwóch lat nie jadłem wędliny ze sklepu. Sam robię coraz lepiej.(oczywiście z Waszą pomocą)Ale mam frajdę z roboty i oczywiście z jedzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/42-nieudane-efekty-uzycia-szynkowarki/#findComment-316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekgks Opublikowano 31 Lipca 2005 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 31 Lipca 2005 w Real-u są pojemniki z nierdzewki ,do wyboru średnica od 80mm -120mmSam używam takiego cena 7-14zł. Cytuj mniamniam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/42-nieudane-efekty-uzycia-szynkowarki/#findComment-317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strampek Opublikowano 31 Lipca 2005 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 31 Lipca 2005 O takim właśnie myślałem!!! Widziałem w Real-u.Ale co z dociskiem? Jakich woreczków używać do środka pojemnika? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/42-nieudane-efekty-uzycia-szynkowarki/#findComment-318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekgks Opublikowano 31 Lipca 2005 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 31 Lipca 2005 docisk zrobiłem ze szkła.U znajomego szklarza zamówiłem kółko o średnicy115mm (pojemnik ma 120mm) ze szkła gr 6mmNajpierw obciążałem to słoikiem wypełnionym nakrętkami,potem wywierciłem 4 otwory fi 5mm w zamkniętym pojemniku,poprzez wieczko i pojemnik.Za pomocą 4 śrubek M5 blokuję wieczko po włożeniu wsadu mięsnego,płytki szklanej i sprężyny.Sprężyne najpierw zrobiłem z drutu stalowego fi5.Troche rdzewiała,ale mięso i tak jest we woreczku.Ostatnio kupiłem w Castoramie pręcik fi5 a raczej M5, bo to jest taka długa ,metrowa śrubka (koszt ok 7zł)Z niej zwinąłem sprężyneNierdzewka jest krucha!!!Uważaj przy zwijaniu,zwijaj o większej średnicy,bedzie ,,łagodniejsza" Cytuj mniamniam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/42-nieudane-efekty-uzycia-szynkowarki/#findComment-319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strampek Opublikowano 1 Sierpnia 2005 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 1 Sierpnia 2005 Witam!Dzięki! Jadę do Real-a i na złom. Tam powinienem wyszukać coś odpowiedniego. I do roboty! Będzie się działo! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/42-nieudane-efekty-uzycia-szynkowarki/#findComment-320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamaro Opublikowano 8 Września 2005 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 8 Września 2005 Witam! Dzięki! Jadę do Real-a i na złom. Tam powinienem wyszukać coś odpowiedniego. I do roboty! Będzie się działo! Zajrzyj na adres, krótko opisałem moje pierwsze (bardzo udane) boje z szynkowarką http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=623#623 Dzisiaj zaczynam peklować kolejną porcję łopatki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/42-nieudane-efekty-uzycia-szynkowarki/#findComment-348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.