Raulo Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Listopada 2006 Witam Od jakiegoś czasu dzięki temu forum myślę poważnie o wędzeniu Zawziąłem się i mimo kompletnie zerowego doświadczenia w murarce udało mu się wybudować coś takiego jak widać na zdjęciu. Wędzarnia nie ma jeszcze drzwiczek ale to kwestia czasu. Problem mój polega na tym, że dziś pierwszy raz ją przepaliłem i wychodzi na to, ż ecug jest słaby. Niestety dym wudobywa się z paleniska jak i z wędzarni. Moglibyście podpowiedzieć koledzy co zrobiłem źle ? Kilka danych mojego projektu: - Palenisko nie ma nigdzie wlotu powietrza - świeże powietrze wlatuje od góry. - Rura między paleniskiem a wędzarnią ma przekrój 135mm (wiem trochę mało) niemniej jednak dym swobodnie przechodzi. Długość rury to 140 cm. - Komin ma przekrój 150mm i wysokość 120cm http://www.tbs.one.pl/roger/wedzarnia%20008.jpg Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/424-murowana-w%C4%99dzarnia/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Listopada 2006 Wydaje mi się, że napaliłeś zbyt duży ogień (im więcej drewna tym więcej dymu i potrzebny jest większy komin). Spróbuj z mniejszą ilością drewna. Poza tym wędzarnię trzeba dobrze rozgrzać i wtedy dzięki różnicy temperatur cug powinien się poprawić.A z tego co widzę na zdjęciu to przydałby się regulowany dolot powietrza z boku paleniska. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/424-murowana-w%C4%99dzarnia/#findComment-5380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 25 Listopada 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Listopada 2006 Może to faktycznie wina tego, ze dałem za dużo drewna. Spróbuję z mniejszą ilością.A jeśli chodzi o dolot powietrza to faktycznie chyba zaraz idę wykuć jakiś otwór w palenisku.Zobaczymy, czy to coś poprawi Póki co dziękuję za poradę Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/424-murowana-w%C4%99dzarnia/#findComment-5381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek52 Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Listopada 2006 ...powinieneś jeszcze ocieplić rurę dolotową,najpierw wełną mineralną,a na to papa aluminiowa albo coś innego aby wełna nie zamakała.przyda to się szczególnie jak nastąpią przymrozki albo mrozy,a Tobie najdzie ochota na wędzenie,Ja w swej wędzarni w rurze dolotowej mam jeszcze tzw.szyber którym reguluje się dopływ ciepła i dymu do komory wędzarniczej. pozdrawiam jurek :lol: Cytuj żyć aby jeść,czy jeść aby żyć-oto jest dylemat. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/424-murowana-w%C4%99dzarnia/#findComment-5383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aleks44 Opublikowano 12 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Grudnia 2006 mialem podobny problem z cofaniem sie dymu z paleniska,ale teraz juz przerobilem i wmurowalem drzwiczki ze starego pieca kaflowego.Jak na razie jest dobrze,bo mam mozliwosc regulacji doplywu powietrza >aleks44 pamiętaj. Przez żołądek do serca (to do mnie ??????) pozdr.aleks44 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/424-murowana-w%C4%99dzarnia/#findComment-5927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aleks44 Opublikowano 12 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Grudnia 2006 Dziekuje,za wyjasnienie,bo w miedzyczasie znalazlem jeszcze jeden wpis z moim nickiem i juz calkiem przyglupialem :grin: pozdr. aleks44 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/424-murowana-w%C4%99dzarnia/#findComment-5929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz36 Opublikowano 12 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Grudnia 2006 Patrząc na twoją wędzarnię oraz fakt że nie dawno wybudowaliśmy naszą ( z moim drogim Teściem) mam następujące uwagi i wnioski ( poparte sugestiami z forum) :1. palisz jak widziałem od góry- w naturalnych warunkach powietrze do spalaniia dostarczamy od dołu - to pozwala na regulację jego dopływu i co za tym idzie kontrolę temperatury ( do tego jest też potrzebny szyber na dolocie i ujściu dymu z komina)2. My zastosowaliśmy drzwiczki od starego pieca kaflowego i wykonaliśmy ruszt i popielnik( drzwiczki od popielnika pozwalają na precyzyjna kontrolę temperatury.3. Mamy w planie zamknąć przestrzeń pomiędzy paleniskiem a komorą wędzarniczą ( w okresie zimy dobre miejsce na grzanie piwa) pozatym poprawi bilans cieplny wedzarni( utrzymanie temperatury przy osuszaniu i wedzeniu szczególnie w okresie zimy) Cytuj grzegorz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/424-murowana-w%C4%99dzarnia/#findComment-5930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Stycznia 2007 ja mam wstawiony szyber w kominie mam nadzieje że się przyda :lol: Cytuj henryk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/424-murowana-w%C4%99dzarnia/#findComment-6692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 11 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Stycznia 2007 Ja zostałem w końcu zeszłego roku zmuszony do nauki murarstwa. Buduję komórkę. a że na błędach człowiek uczy się najszybciej, to już coś tam mi zaczęło wychodzić. Mam na ten rok plan aby, wymurować wędzarnie plan już mi się kołacze po głowie od kilku lat, a teraz już się zupełnie skrystalizował. W trakcie pracy będę robił zdjęcia, o ile pogoda pozwoli, (mam aparat bez lampy.) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/424-murowana-w%C4%99dzarnia/#findComment-6913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Stycznia 2007 Witam. Teren budowy można oświetlić lampą halogenową. :idea: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/424-murowana-w%C4%99dzarnia/#findComment-6962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vendredo Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Stycznia 2007 Witam serdecznie wszystkich - jak to piszecie "zadymiarzy". Też chciałbym do tego grona należeć. Na razie mam działkę, dużo chęci i trochę wiedzy zdobytej na tej stronie. Chcę wybudować grillowędzarnię z kamieni, których uzbierałem sporą pryzmę. Kamienie są przeważnie okrągłe i dość duże. Przy budowie często będą potrzebne mniejsze lub o określonym kształcie. Czy ktoś z budowniczych może doradzić mi w jaki sposób można polne kamienie rozłupać? Będę wdzięczny za porady. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/424-murowana-w%C4%99dzarnia/#findComment-6973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoczny Smok Opublikowano 13 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 13 Stycznia 2007 Poprosimy o zdjecia kamieni, ale duze i wyrazne, a jesli chodzi o zwykle, wieksze otoczaki takie jak w tzw."kocich lbach" to raczej tylko ciecie pila tarczowa wchodzi w gre. Pozdrawiam, -- Smoczny Smok Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/424-murowana-w%C4%99dzarnia/#findComment-7003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vendredo Opublikowano 14 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Stycznia 2007 To są właśnie takie "zwykle, wieksze otoczaki takie jak w tzw."kocich lbach" A ponieważ cięcie też raczej nie wchodzi w rachubę, więc chyba będę musiał albo starannie dobierać to co mam albo zmienić koncepcję.W każdym razie bardzo dziękuję za podpowiedź.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/424-murowana-w%C4%99dzarnia/#findComment-7022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 14 Stycznia 2007 Vendredo, może spróbuj wymienić swoje większe, na mniejsze, z kimś, kto rozpoczyna budowę. Możesz także porozmawiac z rolnikami. Na polach aż roi się od róznych kamieni, które spokojnie mozna wykorzystac do budowy wędzarni. Przypuszczam nawet, iz niektórzy rolnicy będa Ci wdzięczni za oczyszczenie pola. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/424-murowana-w%C4%99dzarnia/#findComment-7024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoczny Smok Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zawsze mozesz uzyc lub kupic jak nie masz, jakis ostry mlotek kamieniarski z twardym ostrzem albo jakis oskard gorski i zobaczyc, czy da sie kamyczki moze oblupac Pozdrawiam, -- Smoczny Smok Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/424-murowana-w%C4%99dzarnia/#findComment-7090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 16 Stycznia 2007 Czy ktoś z budowniczych może doradzić mi w jaki sposób można polne kamienie rozłupać?Pamiętam, jak będąc młodym chłopcem w czasie budowy kamieniarz przecinał za pomocą dwóch krótkich przecinaków i nie dużego młotka kamienie na mniejsze kawałki i robił to bardzo szybko. Tajemnica przecinania kamieni polega na tym, aby je rozłupywać po "słojach". Kilkakrotnie próbowałem rozłupać tą metodą kamienie na mniejsze kawałki, lecz nigdy mi się nie udało zrobić właściwie. Trzeba nauczyć się rozróżniać "słoje" w kamieniach ale najlepiej jakby ktoś pokazał. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/424-murowana-w%C4%99dzarnia/#findComment-7123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz36 Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 16 Stycznia 2007 Tajemnica przecinania kamieni polega na tym, aby je rozłupywać po "słojach".tak ale dotyczy to raczej kamienia łupanego i kopalnego :!: zwykłe otoczaki nie posiadają żył, i raczej się kruszą w sposób mało przewidywalny :!: można je nawiercic w dowolnym punkcie i potem za pomcą przecinaka rozłupać :!: krawędzie będą ostre i mało regularne ale efekt super :grin: Cytuj grzegorz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/424-murowana-w%C4%99dzarnia/#findComment-7137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 16 Stycznia 2007 Pamiętam, jak będąc młodym chłopcem w czasie budowy kamieniarz przecinał za pomocą dwóch krótkich przecinaków i nie dużego młotka kamienie na mniejsze kawałki i robił to bardzo szybko. Ja też słyszałem o takim "mistrzu" ,ale w ostanich dniach życia chłopina jak się chciał napić 100 wódeczki to nalewali mu do szklanki, by nie rozlał. Chcę powiedzieć, że jak się patrzy to może łatwo, ale to cholernie ciężka praca :???: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/424-murowana-w%C4%99dzarnia/#findComment-7159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irek-74 Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 20 Stycznia 2007 Kiedyś pracowałem przy produkcji nagrobków, podobno kamień polny jest łatwo rozłupać tylko trzeba wiedzieć gdzie uderzyć. Cytuj Im więcej dymu tym więcej smaku. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/424-murowana-w%C4%99dzarnia/#findComment-7309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 20 Stycznia 2007 Witam. Gdzie uderzyć? Po słojach jak mówi Bagno. Solidnym młotkiem tą częścią ostrą wzdłuż słoja. Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/424-murowana-w%C4%99dzarnia/#findComment-7311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.