Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od jakiegoś czasu dzięki temu forum myślę poważnie o wędzeniu ;)

Zawziąłem się i mimo kompletnie zerowego doświadczenia w murarce udało mu się wybudować coś takiego jak widać na zdjęciu.

Wędzarnia nie ma jeszcze drzwiczek ale to kwestia czasu.

Problem mój polega na tym, że dziś pierwszy raz ją przepaliłem i wychodzi na to, ż ecug jest słaby. Niestety dym wudobywa się z paleniska jak i z wędzarni.

Moglibyście podpowiedzieć koledzy co zrobiłem źle ?

 

Kilka danych mojego projektu:

- Palenisko nie ma nigdzie wlotu powietrza - świeże powietrze wlatuje od góry.

- Rura między paleniskiem a wędzarnią ma przekrój 135mm (wiem trochę mało) niemniej jednak dym swobodnie przechodzi. Długość rury to 140 cm.

- Komin ma przekrój 150mm i wysokość 120cm

http://www.tbs.one.pl/roger/wedzarnia%20008.jpg

A tym się zajmuję

"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/424-murowana-w%C4%99dzarnia/
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi się, że napaliłeś zbyt duży ogień (im więcej drewna tym więcej dymu i potrzebny jest większy komin). Spróbuj z mniejszą ilością drewna. Poza tym wędzarnię trzeba dobrze rozgrzać i wtedy dzięki różnicy temperatur cug powinien się poprawić.

A z tego co widzę na zdjęciu to przydałby się regulowany dolot powietrza z boku paleniska.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/424-murowana-w%C4%99dzarnia/#findComment-5380
Udostępnij na innych stronach

Może to faktycznie wina tego, ze dałem za dużo drewna. Spróbuję z mniejszą ilością.

A jeśli chodzi o dolot powietrza to faktycznie chyba zaraz idę wykuć jakiś otwór w palenisku.

Zobaczymy, czy to coś poprawi :)

 

Póki co dziękuję za poradę

A tym się zajmuję

"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/424-murowana-w%C4%99dzarnia/#findComment-5381
Udostępnij na innych stronach

...powinieneś jeszcze ocieplić rurę dolotową,najpierw wełną mineralną,a na to papa aluminiowa albo coś innego aby wełna nie zamakała.

przyda to się szczególnie jak nastąpią przymrozki albo mrozy,a Tobie najdzie ochota na wędzenie,

Ja w swej wędzarni w rurze dolotowej mam jeszcze tzw.szyber którym reguluje się dopływ ciepła i dymu do komory wędzarniczej.

 

pozdrawiam

jurek :lol:

żyć aby jeść,czy jeść aby żyć-oto jest dylemat.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/424-murowana-w%C4%99dzarnia/#findComment-5383
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

mialem podobny problem z cofaniem sie dymu z paleniska,ale teraz juz przerobilem i wmurowalem drzwiczki ze starego pieca kaflowego.Jak na razie jest dobrze,bo mam mozliwosc regulacji doplywu powietrza

 

>aleks44 pamiętaj. Przez żołądek do serca (to do mnie ??????)

 

pozdr.aleks44

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/424-murowana-w%C4%99dzarnia/#findComment-5927
Udostępnij na innych stronach

Patrząc na twoją wędzarnię oraz fakt że nie dawno wybudowaliśmy naszą ( z moim drogim Teściem) mam następujące uwagi i wnioski ( poparte sugestiami z forum) :

1. palisz jak widziałem od góry- w naturalnych warunkach powietrze do spalaniia dostarczamy od dołu - to pozwala na regulację jego dopływu i co za tym idzie kontrolę temperatury ( do tego jest też potrzebny szyber na dolocie i ujściu dymu z komina)

2. My zastosowaliśmy drzwiczki od starego pieca kaflowego i wykonaliśmy ruszt i popielnik( drzwiczki od popielnika pozwalają na precyzyjna kontrolę temperatury.

3. Mamy w planie zamknąć przestrzeń pomiędzy paleniskiem a komorą wędzarniczą ( w okresie zimy dobre miejsce na grzanie piwa) pozatym poprawi bilans cieplny wedzarni( utrzymanie temperatury przy osuszaniu i wedzeniu szczególnie w okresie zimy)

grzegorz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/424-murowana-w%C4%99dzarnia/#findComment-5930
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
Ja zostałem w końcu zeszłego roku zmuszony do nauki murarstwa. Buduję komórkę. a że na błędach człowiek uczy się najszybciej, to już coś tam mi zaczęło wychodzić. Mam na ten rok plan aby, wymurować wędzarnie plan już mi się kołacze po głowie od kilku lat, a teraz już się zupełnie skrystalizował. W trakcie pracy będę robił zdjęcia, o ile pogoda pozwoli, (mam aparat bez lampy.)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/424-murowana-w%C4%99dzarnia/#findComment-6913
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie wszystkich - jak to piszecie "zadymiarzy". Też chciałbym do tego grona należeć. Na razie mam działkę, dużo chęci i trochę wiedzy zdobytej na tej stronie. Chcę wybudować grillowędzarnię z kamieni, których uzbierałem sporą pryzmę. Kamienie są przeważnie okrągłe i dość duże. Przy budowie często będą potrzebne mniejsze lub o określonym kształcie. Czy ktoś z budowniczych może doradzić mi w jaki sposób można polne kamienie rozłupać? Będę wdzięczny za porady.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/424-murowana-w%C4%99dzarnia/#findComment-6973
Udostępnij na innych stronach

Poprosimy o zdjecia kamieni, ale duze i wyrazne, a jesli chodzi o zwykle, wieksze otoczaki takie jak w tzw."kocich lbach" to raczej tylko ciecie pila tarczowa wchodzi w gre.

 

Pozdrawiam,

 

--

Smoczny Smok :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/424-murowana-w%C4%99dzarnia/#findComment-7003
Udostępnij na innych stronach

To są właśnie takie "zwykle, wieksze otoczaki takie jak w tzw."kocich lbach"

A ponieważ cięcie też raczej nie wchodzi w rachubę, więc chyba będę musiał albo starannie dobierać to co mam albo zmienić koncepcję.

W każdym razie bardzo dziękuję za podpowiedź.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/424-murowana-w%C4%99dzarnia/#findComment-7022
Udostępnij na innych stronach

Vendredo, może spróbuj wymienić swoje większe, na mniejsze, z kimś, kto rozpoczyna budowę. Możesz także porozmawiac z rolnikami. Na polach aż roi się od róznych kamieni, które spokojnie mozna wykorzystac do budowy wędzarni. Przypuszczam nawet, iz niektórzy rolnicy będa Ci wdzięczni za oczyszczenie pola.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/424-murowana-w%C4%99dzarnia/#findComment-7024
Udostępnij na innych stronach

Zawsze mozesz uzyc lub kupic jak nie masz, jakis ostry mlotek kamieniarski z twardym ostrzem albo jakis oskard gorski i zobaczyc, czy da sie kamyczki moze oblupac :D

 

Pozdrawiam,

 

--

Smoczny Smok :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/424-murowana-w%C4%99dzarnia/#findComment-7090
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś z budowniczych może doradzić mi w jaki sposób można polne kamienie rozłupać?

Pamiętam, jak będąc młodym chłopcem w czasie budowy kamieniarz przecinał za pomocą dwóch krótkich przecinaków i nie dużego młotka kamienie na mniejsze kawałki i robił to bardzo szybko.

Tajemnica przecinania kamieni polega na tym, aby je rozłupywać po "słojach".

Kilkakrotnie próbowałem rozłupać tą metodą kamienie na mniejsze kawałki, lecz nigdy mi się nie udało zrobić właściwie.

Trzeba nauczyć się rozróżniać "słoje" w kamieniach ale najlepiej jakby ktoś pokazał.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/424-murowana-w%C4%99dzarnia/#findComment-7123
Udostępnij na innych stronach

Tajemnica przecinania kamieni polega na tym, aby je rozłupywać po "słojach".

tak ale dotyczy to raczej kamienia łupanego i kopalnego :!:

zwykłe otoczaki nie posiadają żył, i raczej się kruszą w sposób mało przewidywalny :!:

można je nawiercic w dowolnym punkcie i potem za pomcą przecinaka rozłupać :!:

krawędzie będą ostre i mało regularne ale efekt super :grin:

grzegorz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/424-murowana-w%C4%99dzarnia/#findComment-7137
Udostępnij na innych stronach

Pamiętam, jak będąc młodym chłopcem w czasie budowy kamieniarz przecinał za pomocą dwóch krótkich przecinaków i nie dużego młotka kamienie na mniejsze kawałki i robił to bardzo szybko.

Ja też słyszałem o takim "mistrzu" ,ale w ostanich dniach życia chłopina jak się chciał napić 100 wódeczki to nalewali mu do szklanki, by nie rozlał. Chcę powiedzieć, że jak się patrzy to może łatwo, ale to cholernie ciężka praca :???:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/424-murowana-w%C4%99dzarnia/#findComment-7159
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

 

Gdzie uderzyć? Po słojach jak mówi Bagno. Solidnym młotkiem tą częścią ostrą wzdłuż słoja.

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/424-murowana-w%C4%99dzarnia/#findComment-7311
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.