Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Moja pierwsza w miarę udana kiełbasa parówkowa :wink:

 

Skład:

 

Wołowina II - 1,5 kg

Podgardle skórowane - 1,1 kg

 

Przyprawy

 

pieprz - 3 g

papryka - 2 g

gałka muszkat. - 1 g

czosnek - 5 małych ząbków.

woda a właściwie lód 0.6 l.

 

2 razy mielone na sitku 2,4 mm

i "kutrowane" blenderem z lodem i przyprawami.

 

Wędzone ok 1,5 h w gorącym dymie.

parzone 15 min w temp ok 74 *C

 

 

Nadziewane w grube jelita wieprzowe i trochę zostało z kabanosów (bo i były robione kabanosy :wink: ) , namoczonych baranich tak że i w cienkie baranie.

POZDRAWIAM
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4279-par%C3%B3wkowa-wg-16-no-mo%C5%BCe-prawie/
Udostępnij na innych stronach

Ładny wyrób .A jak w smaku bo z samego wołowego .Nie jest za wiórowata?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4279-par%C3%B3wkowa-wg-16-no-mo%C5%BCe-prawie/#findComment-115773
Udostępnij na innych stronach

.Nie jest za wiórowata?

Na fotce widać , że jest soczysta :)

Pozazdrościć i pogratulować wyrobu.

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4279-par%C3%B3wkowa-wg-16-no-mo%C5%BCe-prawie/#findComment-115778
Udostępnij na innych stronach

Ja robiłem serdelki i jak zastąpiłem wołowinę wieprzowiną to moim zdaniem serdelki były lepsze.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4279-par%C3%B3wkowa-wg-16-no-mo%C5%BCe-prawie/#findComment-115796
Udostępnij na innych stronach

Nie jest za wiórowata?

Nawet nie. Tylko jelita trochę za twardawe. Te w baranich są lepsze. Ale następnym razem zrobię tylko z wieprzowinki (myślę że powinna być delikatniejsza).

Poprzednie parówki to była totalna porażka. Wychodziły mi takie pomarszczone "flaki".

Może dawałem za dużo wody, a i mięso nie było za dobre.

POZDRAWIAM
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4279-par%C3%B3wkowa-wg-16-no-mo%C5%BCe-prawie/#findComment-115799
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.