Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie czy mięso zamiast peklowania przez 6h w 15-20°C mogę w ok.4°C przez 24h ? Nie mam teraz takich warunków, a nie zależy mi przesadnie na czasie... Proszę o radę czy zmniejszając temp. peklowania aż o tyle stopni wystarczy 24h czy może to za długo? (wiem o zależności temperatury w stosunku do czasu peklowania i że w temp. bliskiej zero proces praktycznie się zatrzymuje). Nie mam doświadczenia w tej sprawie, a możliwie staram się trzymać przepisu...

 

PS: Oczywiście chodzi mi o przepis szynki drobiowej z szynkowara według przepisu DZIADKA w artykule "ekspresowe wyroby DZIADKA"

Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4329-prosz%C4%99-o-rad%C4%99/
Udostępnij na innych stronach

Generalnie w tych warunkach termicznych polecałabym peklowanie wyłącznie w lodówce bo nie bardzo wiem ,gdzie w tej chwili miałabyś temp 15-20 st. Ja pekluję mięso do wyrobów drobiowych 2-3 dni oczywiście w temp ok5 -6 st.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4329-prosz%C4%99-o-rad%C4%99/#findComment-117329
Udostępnij na innych stronach

ARKADIUSZ: ten przepis wymaga tylko mieszanki peklosoli 55% + soli 45% i przeliczyłam ilość, którą DZIADEK dał na swoją wagę mięsa na tą jaką ja miałam. Chyba dobrze zrobiłam i oczywiście trzymam to w lodówce.
Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4329-prosz%C4%99-o-rad%C4%99/#findComment-117332
Udostępnij na innych stronach

Jeśli to peklowanie mięsa na kiełbasę to peklowanie na sucho.Normy mówią o soleniu 18-20g na 1kg ,ale to jest sprawa indywidualna.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4329-prosz%C4%99-o-rad%C4%99/#findComment-117333
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie czy mięso zamiast peklowania przez 6h w 15-20°C mogę w ok.4°C przez 24h ?

Kilka razy tak właśnie robiłem, nie zmieniając nic poza tym w przepisie - i wszystko było OK.

koles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4329-prosz%C4%99-o-rad%C4%99/#findComment-117334
Udostępnij na innych stronach

arkadiuszu trochę niepotrzebnie wprowadziłeś zamęt .Przeczytaj najpierw dokładnie o jaki wyrób chodzi :

Oczywiście chodzi mi o przepis szynki drobiowej z szynkowara według przepisu DZIADKA w artykule "ekspresowe wyroby DZIADKA"

a potem udziel rady.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4329-prosz%C4%99-o-rad%C4%99/#findComment-117335
Udostępnij na innych stronach

Solenie to jest indywidualna sprawa.Każdy ma inny próg słoności i te 17g dla jednego będzie dobre a dla drugiego nie.Musisz wypracować własny próg słoności i to metodą prób i błędów.Ja solę 20g i dla mnie jest akurat.

 

[ Dodano: Wto 13 Lip, 2010 21:46 ]

arkadiuszu trochę niepotrzebnie wprowadziłeś zamęt .Przeczytaj najpierw dokładnie o jaki wyrób chodzi :

Tak tak ,ale już się porawiłem :blush: ,szynka z szynkowara to też peklowanie na sucho.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4329-prosz%C4%99-o-rad%C4%99/#findComment-117337
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za odpowiedzi. :lol:

 

Potrzymam wszystko przynajmniej 24h, a ile dokładnie to wyjdzie samo podczas dalszych czynności wg przepisu.

 

Pozdrawiam

Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4329-prosz%C4%99-o-rad%C4%99/#findComment-117339
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.