Skocz do zawartości

Kochani - robimy wyroby Świąteczne !!!!


Rekomendowane odpowiedzi

Szynke wieprzowa vac w ilości 7.580kg o symbolach b/g b/t b/k...cio to znaczy???

Już tłumaczę: szynka bez golonki, beztłuszczu, bez kości.

Ponieważ jeszcze nie możemy obejrzeć filmu ze zlotu, to proponujęć przyjrzeć się Akademi Dziadka -podział szynki. Ewentualnie wybrać przepis ze zbioru "szynki" - najlepiej najprostszy.

Chyba będziesz musiała zrobić kiełbasę cienką, gdyż masz dużo wołowiny np. kiełbasa żuławska - ciekawy smak lub dokupić mięsa wieprzowego gulaszowego i robić inne kiełbasy.

Karkówka woł. - w kuchni bardziej nadaje sie do gulaszu, chociaż komu ja to proponuję :blush:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-5790
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 179
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Nawiązując do wypowiedzi kol. Bagno:

Robie wszystko, by filmik ze zlotu oraz ze szczegółowego rozbioru tuszy, w wykonaniu Kolegi j.w. ukazał sie jak najwcześniej. Były problemy ze zgraniem obu części, gdyz obie robione były w odmiennych formatach. Chcieli robić dwie płyty, ale to znaczaco oddaliłoby "premierę" w czasie. Do tego ten starjk pocztowców, który niestety nie ominał Bełchatowa...

Obiecali iz będzie ok. połowy miesiąca. Oby. Poczekamy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-5792
Udostępnij na innych stronach

a nie mogę tej karkówki wołowej uwędzić????? :mellow: ???..albo z niej coś zrobić innego ?...może niekoniecznie kiełbasę?Może pieczeń?

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-5798
Udostępnij na innych stronach

Poczytałam na temat karku i szyi wolowej...fakt..niezbyt wartościowe mięsko..

Ale już wiem na co je przeznaczę...część wkroje do bigosu a część pójdzie na pasztet. :grin:

Kiełbasy przed swiętami nie bede robiła..

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-5799
Udostępnij na innych stronach

Poczytałam na temat karku i szyi wolowej...fakt..niezbyt wartościowe mięsko..

Nie zgadzam sie z Tobą, wręcz przeciwnie jest również cenne jak inne elementy ćwierci wołowej, przy czym jest inne przeznaczenie mięsa z karku i szyi - doskonałe na mięso wołowe kl. I ścięgniste. Później po upeklowaniu i kilkakrotnym zmieleniu na najmniejszych oczkach w sitku doskonale pasuje do wytworzenia tzw. kleju w kiełbasie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-5800
Udostępnij na innych stronach

.....Małgoś,możesz ją śmiało uwędzić,tylko kto to będzie potem jadł??????????????? :grin:

 

pozdrawiam

 

jurek

żyć aby jeść,czy jeść aby żyć-oto jest dylemat.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-5803
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Witam

 

 

Zaczynamy :-)

Moje są peklowane metodą 14 - dniową we wtorek będzie dwa tygodnie . Wędzenie pod koniec tygodnia :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-62060
Udostępnij na innych stronach

Bagno i takie najlepsze :grin: :grin: ja tez tak robię jak nie dam rady to supermarket :grin: :grin: :grin: albo jakiś inny "Constar" :devil: :devil: :devil:

Paweł 603957797

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-62090
Udostępnij na innych stronach

No, no , Papla... ładne kwiatki! ;)

A co zamierzasz zrobić, jeśli dobrze widzę, z tymi jajkami w skorupkach? Uwędzić ? :rolleyes: :wink:

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-62108
Udostępnij na innych stronach

Ja, jak zwykle wszystko w ostatniej chwili.

Nie ty jeden :grin: ja też dopiero zamierzam peklować mięsa w piątek a wędzic za 2 tygodnie też w piątek przed Wielkanocą bo jednak odmrażane to nie to samo .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-62120
Udostępnij na innych stronach

Ja dziś zapeklowałem szynki, balerony, poledwice i boczki :grin:

Po raz pierwszy mam zamiar peklować 14 dni, a nie jak zawsze 7.

Z okrawania szynek i karkówki zostało ponad 1 kg mięska i właśnie się zastanawiam

czy nie spróbować wykorzystać ich do zrobienia kiełbasy starowiejskiej ?

Jak się sprężę to jeszcze dziś ją zjem na kolację :grin: :grin:

 

Pozdrawiam

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-62121
Udostępnij na innych stronach

roj61 czyli wędził będziesz tydzień przed świętami.

Też zawsze peklowałem 7 dni ale tym razem przymierzam się do 10. Na 14 dni przyjdzie jeszcze pora ale to dopiero na jesień bo w lato nie mam za bardzo warunków do utrzymania właściwej temperatury zalewy peklującej :wink:

Pozdrawiam Brać Wędzarniczą

----------------------------------------------

Ex: Braniewo, Jaromin, Krynica, Poznań, Gołdap, Kraków, Wola Batorska, Wrocław, ....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-62134
Udostępnij na innych stronach

Tak, nie mogę wziąć urlopu, muszę więc wędzić w weekendzik przedświąteczny.

A kiełbaska starowiejska już sie piecze :grin:

Na kolację troszkę późno, ale na śniadanko będzie w sam raz :grin: :grin:

Pozdrawiam

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-62184
Udostępnij na innych stronach

. Na 14 dni przyjdzie jeszcze pora ale to dopiero na jesień bo w lato nie mam za bardzo warunków do utrzymania właściwej temperatury zalewy peklującej

Ja kupiłam sobie do tego celu małą lodóweczkę 50-litrową za grosze( rynek wtórny) ,którą włączam ,gdy mam mięso do peklowania .Mieści mi się tam w dwóch pojemnikach ok 10 kg mięsa ; jak na moje potrzeby aż nadto.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-62188
Udostępnij na innych stronach

Ja kupiłam sobie do tego celu małą lodóweczkę

A ja kupując nową zostawiłem starą, (radziecką :grin: ) i mam problem

chłodzenia mięska z głowy :grin: :grin:

Dodatkowo przed świętami mam w planach kabanosy w osłonkach kolagenowych :shock:

Pozdrawiam

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-62197
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

A ja dziś po pierwszej turze wędzenia jestem

Ładny urobek , mam jednak pytanko : dlaczego wieszasz wędzonki na haczykach a nie od razu na kijkach :question:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-62229
Udostępnij na innych stronach

A ja dziś po pierwszej turze wędzenia jestem

Obrazek Obrazek

Przy okazji szlachta się załapała, ale o niej jutro, jak się upiecze.

Fajne, pawelk, to takie na dwa gryzy do piwka :-)

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-62230
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.