Bagno Opublikowano 8 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 8 Grudnia 2006 Szynke wieprzowa vac w ilości 7.580kg o symbolach b/g b/t b/k...cio to znaczy???Już tłumaczę: szynka bez golonki, beztłuszczu, bez kości. Ponieważ jeszcze nie możemy obejrzeć filmu ze zlotu, to proponujęć przyjrzeć się Akademi Dziadka -podział szynki. Ewentualnie wybrać przepis ze zbioru "szynki" - najlepiej najprostszy. Chyba będziesz musiała zrobić kiełbasę cienką, gdyż masz dużo wołowiny np. kiełbasa żuławska - ciekawy smak lub dokupić mięsa wieprzowego gulaszowego i robić inne kiełbasy. Karkówka woł. - w kuchni bardziej nadaje sie do gulaszu, chociaż komu ja to proponuję :blush: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-5790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 8 Grudnia 2006 Nawiązując do wypowiedzi kol. Bagno: Robie wszystko, by filmik ze zlotu oraz ze szczegółowego rozbioru tuszy, w wykonaniu Kolegi j.w. ukazał sie jak najwcześniej. Były problemy ze zgraniem obu części, gdyz obie robione były w odmiennych formatach. Chcieli robić dwie płyty, ale to znaczaco oddaliłoby "premierę" w czasie. Do tego ten starjk pocztowców, który niestety nie ominał Bełchatowa...Obiecali iz będzie ok. połowy miesiąca. Oby. Poczekamy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-5792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 9 Grudnia 2006 a nie mogę tej karkówki wołowej uwędzić????? :mellow: ???..albo z niej coś zrobić innego ?...może niekoniecznie kiełbasę?Może pieczeń? Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-5798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 9 Grudnia 2006 Poczytałam na temat karku i szyi wolowej...fakt..niezbyt wartościowe mięsko..Ale już wiem na co je przeznaczę...część wkroje do bigosu a część pójdzie na pasztet. :grin: Kiełbasy przed swiętami nie bede robiła.. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-5799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 9 Grudnia 2006 Poczytałam na temat karku i szyi wolowej...fakt..niezbyt wartościowe mięsko..Nie zgadzam sie z Tobą, wręcz przeciwnie jest również cenne jak inne elementy ćwierci wołowej, przy czym jest inne przeznaczenie mięsa z karku i szyi - doskonałe na mięso wołowe kl. I ścięgniste. Później po upeklowaniu i kilkakrotnym zmieleniu na najmniejszych oczkach w sitku doskonale pasuje do wytworzenia tzw. kleju w kiełbasie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-5800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek52 Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 9 Grudnia 2006 .....Małgoś,możesz ją śmiało uwędzić,tylko kto to będzie potem jadł??????????????? :grin: pozdrawiam jurek Cytuj żyć aby jeść,czy jeść aby żyć-oto jest dylemat. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-5803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 9 Grudnia 2006 A wiec jednak..kiełbasa... :lol: ....ok! Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-5804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 21 Marca 2009 Zaczynamy :-) Szyneczki 2,8-3,6 kg, peklowane metodą Szczepana 6-dniowa. Teraz do wędzarni. I już na chlebek :-) Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-62056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 21 Marca 2009 Witam Zaczynamy :-) Moje są peklowane metodą 14 - dniową we wtorek będzie dwa tygodnie . Wędzenie pod koniec tygodnia :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-62060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 21 Marca 2009 Ja zapeklowałem wczoraj szynki na 10 dni Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-62071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 21 Marca 2009 Ja, jak zwykle wszystko w ostatniej chwili. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-62088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 21 Marca 2009 Bagno i takie najlepsze :grin: :grin: ja tez tak robię jak nie dam rady to supermarket :grin: :grin: :grin: albo jakiś inny "Constar" :devil: :devil: :devil: Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-62090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 21 Marca 2009 jak nie dam rady to supermarket Wnioskuję o zawieszenie Kol. Zico za jawnogrzesznictwo :!: :!: :!: :wink: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-62105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 21 Marca 2009 Do sznurowania się nie przyłożyłeś :wink: . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-62107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 21 Marca 2009 No, no , Papla... ładne kwiatki! A co zamierzasz zrobić, jeśli dobrze widzę, z tymi jajkami w skorupkach? Uwędzić ? :rolleyes: :wink: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-62108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 21 Marca 2009 Ja, jak zwykle wszystko w ostatniej chwili. Nie ty jeden :grin: ja też dopiero zamierzam peklować mięsa w piątek a wędzic za 2 tygodnie też w piątek przed Wielkanocą bo jednak odmrażane to nie to samo . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-62120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 21 Marca 2009 Ja dziś zapeklowałem szynki, balerony, poledwice i boczki :grin: Po raz pierwszy mam zamiar peklować 14 dni, a nie jak zawsze 7.Z okrawania szynek i karkówki zostało ponad 1 kg mięska i właśnie się zastanawiamczy nie spróbować wykorzystać ich do zrobienia kiełbasy starowiejskiej ?Jak się sprężę to jeszcze dziś ją zjem na kolację :grin: :grin: Pozdrawiam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-62121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
helixwroclaw2005 Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 21 Marca 2009 roj61 czyli wędził będziesz tydzień przed świętami. Też zawsze peklowałem 7 dni ale tym razem przymierzam się do 10. Na 14 dni przyjdzie jeszcze pora ale to dopiero na jesień bo w lato nie mam za bardzo warunków do utrzymania właściwej temperatury zalewy peklującej :wink: Cytuj Pozdrawiam Brać Wędzarniczą----------------------------------------------Ex: Braniewo, Jaromin, Krynica, Poznań, Gołdap, Kraków, Wola Batorska, Wrocław, .... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-62134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 21 Marca 2009 Tak, nie mogę wziąć urlopu, muszę więc wędzić w weekendzik przedświąteczny.A kiełbaska starowiejska już sie piecze :grin: Na kolację troszkę późno, ale na śniadanko będzie w sam raz :grin: :grin: Pozdrawiam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-62184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 21 Marca 2009 ja wędzę za tydzień ..bo już od 7 dni moje mięsko jest peklowane :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-62187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 21 Marca 2009 . Na 14 dni przyjdzie jeszcze pora ale to dopiero na jesień bo w lato nie mam za bardzo warunków do utrzymania właściwej temperatury zalewy peklującej Ja kupiłam sobie do tego celu małą lodóweczkę 50-litrową za grosze( rynek wtórny) ,którą włączam ,gdy mam mięso do peklowania .Mieści mi się tam w dwóch pojemnikach ok 10 kg mięsa ; jak na moje potrzeby aż nadto. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-62188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 21 Marca 2009 Ja kupiłam sobie do tego celu małą lodóweczkę A ja kupując nową zostawiłem starą, (radziecką :grin: ) i mam problem chłodzenia mięska z głowy :grin: :grin: Dodatkowo przed świętami mam w planach kabanosy w osłonkach kolagenowych :shock: Pozdrawiam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-62197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 21 Marca 2009 A ja dziś po pierwszej turze wędzenia jestem Przy okazji szlachta się załapała, ale o niej jutro, jak się upiecze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-62227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 21 Marca 2009 Witam A ja dziś po pierwszej turze wędzenia jestem Ładny urobek , mam jednak pytanko : dlaczego wieszasz wędzonki na haczykach a nie od razu na kijkach :question: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-62229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 21 Marca 2009 A ja dziś po pierwszej turze wędzenia jestem Obrazek Obrazek Przy okazji szlachta się załapała, ale o niej jutro, jak się upiecze. Fajne, pawelk, to takie na dwa gryzy do piwka :-) Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/2/#findComment-62230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.