Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich Zadymiaczy!

 

Po pierwszej drobiowej wędlinie wykonanej przeze mnie (z przepisu dziadka) tak się rozochociłam na takie wyroby, że nie poprzestałam na jednym... Przy robieniu następnej dodałam (zamiast pieprzu białego w przepisie i czarnego według mojego pierwszego wykonania) utłuczony kolorowy. Mnie osobiście przypadła ta zmiana do gustu. Należę do osób, które lubią eksperymentować, dlatego przy okazji wędzenia kurczaków (też z przepisu dziadka) postanowiłam uwędzić i taką kiełbasę. Zaopatrzyłam się już w osłonki do wędzenia :wink:, więc poszło bez komplikacji... Jestem zadowolona z takiego porównania smaków. Nam smakuje bardziej w wersji uwędzonej i sparzonej. Na dodatek ma taką ładną obwódkę... Ubytek od wagi surowego mięsa wyniósł: wędzona i parzona 0,11kg , a tylko parzona 0,20kg.

 

 

 

Oto kilka zdjęć obydwu kiełbas:

 

 

Tylko parzona

 

 

 

Podczas wędzenia

 

 

Przed parzeniem po wyjęciu z lodówki (parzyłam na drugi dzień)

 

 

Po sparzeniu

 

 

Po wystudzeniu

 

 

Tu z bliska

 

 

 

 

Na razie napełniam osłonki łyżką, dlatego gdzieniegdzie znajdują się luki w kiełbasie. Jednak nie wpłynęło to na smak :thumbsup:

 

Może ktoś napisze czy dodawał jakieś inne przyprawy czy zioła do wyrobów drobiowych, to chętnie wypróbuję nowe smaki...

 

 

Pozdrawiam

Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4417-drobiowa-szeroka/
Udostępnij na innych stronach

Poza tym ,że źle napełniona to w zasadzie nie ma się czego przyczepić .Przy napełnianiu ręcznym takich osłonek,żeby były dobrze nabite należy unikać dużych kawałków,ale przy dojściu do wprawy można i z tym sobie poradzić. :clap:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4417-drobiowa-szeroka/#findComment-120256
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.