andy Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Mało biegły jestem w tym temacie, więc proszę Was o pomoc.Pisze w przepisie (obojętne jakim): "1 szklanka octu+3 szklanki wody". Jaka to jest kwasowość? Ile pH? Nie potrafię "na smak" przygotowywać potraw dlatego mam z tym problem. Imaginuję sobie, że jak będę znał pH, to obojętne z jakiego octu zrobię zalewę o akceptowalnej kwasowości. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4439-ocet-do-przetwor%C3%B3w/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Sierpnia 2010 to nie jest pH tylko stężenie procentowe pH zależy od stopnia dysocjacji i nie będziemy się nim tu zajmowali. rozróżniamy dwa rodzaje stężeń procentowych wagowe gdzie składniki się waży na wadze i objętościowe gdzie składniki się odmierza menzurką czy inną miarką do płynów.W naszym przypadku stosujemy stężenia procentowe objętościowe.Wyobraź sobie że istnieje 100% kwas octowy,nazwijmy go absolutnym (w rzeczywistości takiego nie ma).Do celów spożywczych produkowany jest ocet o dwóch stężeniach 10% i 6% co to znaczy?10% to taki w którym na 100 ml jest 10 ml absolutnego (czyli 100%) kwasu octowegoanalogicznie w 6% jest na 100 ml tylko 6 ml absolutnego kwasu octowego. Dodawanie wody do octu to nic innego jak rozcieńczanie czyli zmiana stężenia.Przy obliczaniu nowego stężenia posługujemy się prostym wzorem s1*v1=s2*v2 (s1 razy v1 równa się s2 razy v2) gdzies1 stężenie posiadanego octuv1 ilość wyjściowa octus2 stężenie powstałego roztworuv2 ilość powstałego roztworu w naszym konkretnym przypadku mamy v1= 1 szklankę (250 ml) octu s1=10 procentowego a po dodaniu 3 szklanek (750 ml) wody będziemy mieli v2=4 szklanki (1000 ml) nowego roztworu pytanie o jakim stężeniu procentowym.podstawmy dane do wzoru 10*1= s2*4 ---> s2= 2,5% mamy do dyspozycji ocet 6% a zalewę do ogórków potrzebujemy 2,5% ogórków mamy na 13 litrowych słoików. Musimy policzyć ile w ogóle potrzeba nam tej 2,5 % zalewy i ile musimy użyć octu 6% i ile dolać do niego wody by otrzymać pożądaną ilość zalewy. Przyjmuje się że słoik powinien być wypełniony w połowie zalewą by produkt się odpowiednio zakonserwował a więc na 13 litrowych słoików potrzeba 6,5 litra zalewy o stężeniu 2,5% mamy dane s1=6% s2=2,5% v2=6,5 lpodstawiamy dane do wzoru i otrzymujemy 6*v1=2,5*6,5 ---> v1= 2,7 litra aby więc otrzymać 6,5 litra zalewy 2,5% do 2,7 litra octu 6% musimy dolać 3,8 litra wody zadanie Mamy zrobić łagodne grzybki w 1,5% zalewiemamy przygotowane 15 słoiczków o pojemności 375 ml i do dyspozycji ocet 10% ile potrzebujemy zalewyile potrzebujemy octu 10% ile musimy dodać wody by otrzymać potrzebną ilość zalewyproszę podstaw dane do wzoru i policz czy wyszło ci tak samo jak mnie odpowiedź 2,812 litra zalewy 0,422 l octu 2,390 litra wody. oczywiście taka aptekarska dokładność nie jest potrzebna ja po obliczeniach przyjąłbymże potrzebuję 3 litry zalewy którą otrzymam z 0,5 litra octu 10% do którego dodam 2,5 l wodyPolicz jakie stężenie będzie miała moja zalewa, czekam na odpowiedź Cytuj Wszystkie Jacki to fajne chłopaki Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4439-ocet-do-przetwor%C3%B3w/#findComment-121228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Wydaje mi się Andy że wyliczenia Jacka na nic Ci się nie przydadzą.Bo każdy człowiek ma inne odczucie kwasowości. Ja najbardziej lubię zalewę z octu 10% w stosunku 1/3,5 do której dodaję jeszcze łyżkę cukru i to jeszcze przegotowywuję razem z różnymi przyprawami, w zależności do czego ma być ta zalewa. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4439-ocet-do-przetwor%C3%B3w/#findComment-121229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Sierpnia 2010 ...pozwolę sobie podłaczyć się przy okazji...mam mnóstwo kwaśnych jabłek rosną przy mojej drodze trzy dzikie jabłonki...planuję zrobić z nich ocet jabłkowy...mocno taki ocet rózni się od zwykłego? czy da radę wykorzystać go do konserwowania ogórków pomidorów w occie papryk itd?? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4439-ocet-do-przetwor%C3%B3w/#findComment-121230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Ocet jabłkowy jest b. smaczny i zdrowy, oczywiście to rzecz gustu do czego go użyjesz,ja np. do marynowania szczupaków wolę ocet spirytusowy. Pozdrawiam. [ Dodano: Wto 24 Sie, 2010 16:55 ] Ale wiesz oczywiście że aby otrzymać ocet winny musisz jabłka poddać fermentacji z dopływem tlenu. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4439-ocet-do-przetwor%C3%B3w/#findComment-121239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Sierpnia 2010 ...tak tak zanim sie dowiedziałem o tym zepsułem ze dwa ładunki jeden nawet jakos zarobaczywiał...a może to z jabłek coś powyłaziło hm...marynowany szczupak...petarda! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4439-ocet-do-przetwor%C3%B3w/#findComment-121272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.