Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mało biegły jestem w tym temacie, więc proszę Was o pomoc.

Pisze w przepisie (obojętne jakim): "1 szklanka octu+3 szklanki wody". Jaka to jest kwasowość? Ile pH?

Nie potrafię "na smak" przygotowywać potraw dlatego mam z tym problem. Imaginuję sobie, że jak będę znał pH, to obojętne z jakiego octu zrobię zalewę o akceptowalnej kwasowości.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4439-ocet-do-przetwor%C3%B3w/
Udostępnij na innych stronach

to nie jest pH tylko stężenie procentowe pH zależy od stopnia dysocjacji i nie będziemy się nim tu zajmowali.

 

rozróżniamy dwa rodzaje stężeń procentowych wagowe gdzie składniki się waży na wadze i objętościowe gdzie składniki się odmierza menzurką czy inną miarką do płynów.

W naszym przypadku stosujemy stężenia procentowe objętościowe.

Wyobraź sobie że istnieje 100% kwas octowy,nazwijmy go absolutnym (w rzeczywistości takiego nie ma).

Do celów spożywczych produkowany jest ocet o dwóch stężeniach 10% i 6% co to znaczy?

10% to taki w którym na 100 ml jest 10 ml absolutnego (czyli 100%) kwasu octowego

analogicznie w 6% jest na 100 ml tylko 6 ml absolutnego kwasu octowego.

 

Dodawanie wody do octu to nic innego jak rozcieńczanie czyli zmiana stężenia.

Przy obliczaniu nowego stężenia posługujemy się prostym wzorem

 

s1*v1=s2*v2 (s1 razy v1 równa się s2 razy v2)

 

gdzie

s1 stężenie posiadanego octu

v1 ilość wyjściowa octu

s2 stężenie powstałego roztworu

v2 ilość powstałego roztworu

 

w naszym konkretnym przypadku mamy v1= 1 szklankę (250 ml) octu s1=10 procentowego a po dodaniu 3 szklanek (750 ml) wody będziemy mieli v2=4 szklanki (1000 ml) nowego roztworu pytanie o jakim stężeniu procentowym.

podstawmy dane do wzoru

 

10*1= s2*4 ---> s2= 2,5%

 

mamy do dyspozycji ocet 6% a zalewę do ogórków potrzebujemy 2,5%

ogórków mamy na 13 litrowych słoików. Musimy policzyć ile w ogóle potrzeba nam tej 2,5 % zalewy i ile musimy użyć octu 6% i ile dolać do niego wody by otrzymać pożądaną ilość zalewy.

 

Przyjmuje się że słoik powinien być wypełniony w połowie zalewą by produkt się odpowiednio zakonserwował a więc na 13 litrowych słoików potrzeba 6,5 litra zalewy o stężeniu 2,5%

 

mamy dane s1=6% s2=2,5% v2=6,5 l

podstawiamy dane do wzoru i otrzymujemy

 

6*v1=2,5*6,5 ---> v1= 2,7 litra

 

aby więc otrzymać 6,5 litra zalewy 2,5% do 2,7 litra octu 6% musimy dolać 3,8 litra wody

 

zadanie Mamy zrobić łagodne grzybki w 1,5% zalewie

mamy przygotowane 15 słoiczków o pojemności 375 ml i do dyspozycji ocet 10%

ile potrzebujemy zalewy

ile potrzebujemy octu 10%

ile musimy dodać wody by otrzymać potrzebną ilość zalewy

proszę podstaw dane do wzoru i policz czy wyszło ci tak samo jak mnie

 

odpowiedź 2,812 litra zalewy 0,422 l octu 2,390 litra wody.

 

oczywiście taka aptekarska dokładność nie jest potrzebna ja po obliczeniach przyjąłbym

że potrzebuję 3 litry zalewy którą otrzymam z 0,5 litra octu 10% do którego dodam 2,5 l wody

Policz jakie stężenie będzie miała moja zalewa, czekam na odpowiedź

Wszystkie Jacki to fajne chłopaki
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4439-ocet-do-przetwor%C3%B3w/#findComment-121228
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi się Andy że wyliczenia Jacka na nic Ci się nie przydadzą.

Bo każdy człowiek ma inne odczucie kwasowości. Ja najbardziej lubię zalewę z octu 10% w stosunku 1/3,5 do której dodaję jeszcze łyżkę cukru i to jeszcze przegotowywuję razem z różnymi przyprawami, w zależności do czego ma być ta zalewa.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4439-ocet-do-przetwor%C3%B3w/#findComment-121229
Udostępnij na innych stronach

...pozwolę sobie podłaczyć się przy okazji...mam mnóstwo kwaśnych jabłek rosną przy mojej drodze trzy dzikie jabłonki...planuję zrobić z nich ocet jabłkowy...mocno taki ocet rózni się od zwykłego? czy da radę wykorzystać go do konserwowania ogórków pomidorów w occie papryk itd?? pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4439-ocet-do-przetwor%C3%B3w/#findComment-121230
Udostępnij na innych stronach

Ocet jabłkowy jest b. smaczny i zdrowy, oczywiście to rzecz gustu do czego go użyjesz,ja np. do marynowania szczupaków wolę ocet spirytusowy.

 

Pozdrawiam.

 

[ Dodano: Wto 24 Sie, 2010 16:55 ]

Ale wiesz oczywiście że aby otrzymać ocet winny musisz jabłka poddać fermentacji z dopływem tlenu.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4439-ocet-do-przetwor%C3%B3w/#findComment-121239
Udostępnij na innych stronach

...tak tak zanim sie dowiedziałem o tym zepsułem ze dwa ładunki jeden nawet jakos zarobaczywiał...a może to z jabłek coś powyłaziło hm...marynowany szczupak...petarda!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4439-ocet-do-przetwor%C3%B3w/#findComment-121272
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.