Skocz do zawartości

Przetworstwo miesa a receptury i normy.


Rekomendowane odpowiedzi

Pozdrawiam serdecznie.

 

Przesledzilem kilka tematow dot. dzialalnosci gospodarczej na forum w tym dziale z pomoca opcji szukaj, jednak nie znalazlem wystarczajacych informacji.

Wyjasnie wiec o co chodzi, kim jestesmy i jakie sa nasze pytania. :smile:

Z gory dziekujemy za wszelkie odpowiedzi. :clap:

 

Od pewnego czasu planujemy zajac sie produkcja w Norwegii, gdyz oferta sklepow w naszym regionie (Sogn og Fjordane) jest nieatrakcyjna dla wilebicieli wedlin. W sklepach wiedzie prym szynka gotowana jak i wszelkie wariacje na temat gotowanych mies. Co do kielbas spotyka sie tylko mocno rozdrobnione podobne do naszej parowkowej. Smak ich jest niezadowalajacy i co by nie powiedziec, smakowo niestety trudno rozroznic jedna od drugiej. Na poczatek obstawilismy sasiadow. Podarowalismy im nasz chlebek, wedzona szynke i wedzona kielbaske. Skutek byl porazajacy, chcieli wiecej i wiecej.

 

Troszke o Nas dla pelnego obrazu:

Dwoje zakochanych na drodze do malzenstwa.

Angelika: mgr inz Jakosci ze specjalizacja zarzadzanie jakoscia

Jakub(Kasiro): kucharz z matura (bez szkoly jednak z wieloletnim doswiadczeniem), obecnie szukam kursu technika zywienia i czekam na kolejny termin szkolenia Wedzarniczej Braci.

 

Co wiemy:

jak wdrozyc normy sanitarne

jakie urzadzenia sa potrzebne do produkcji w malej masarni

jak zrobic biznesplan i jak wyjsc z produktem na rynek

 

 

Czego nie wiemy:

Chcac miec produkt typowo polski, nie mamy pojecia jak odniesc sie do norm i receptur.

Chcielibysmy dostarczyc produkt, ktory moglibysmy firmowac jako tylko i wylacznie polski, wedlug polskich receptur, jako produkt o najwyzszej jakosci. Chcielibysmy promowac polska kulture kulinarna tu w Norwegii ...

Tak wiec:

 

Czy wdrazac polskie normy dotyczace wyrobu wedlin i kielbas?

Jezeli tak to ktore? (zakupimy owe dla naszego przedsiebiorstwa).

 

Jak wyglada sprawa z recepturami. Czy mozna je zakupic, czy tez mozna stosowac swoje i je patentowac. Prosze pamietac iz na dzien dzisiejszy nic mi niewiadomo o Polskim zakladzie przetworstwa w Norwegii.

 

Czy moglbym poslugiwac sie pieczecia Wedzarniczej Braci produkujac wyroby za granica, stosujac wszelkie wymagane przez nia warunki.

 

Zamierzamy wprowadzic na rynek polska domowa wedline i kielbase jako produkt ekskluzywny.

 

Potrzebujemy jednak wiedzy, wiedzy i jeszcze raz wiedzy. :grin:

 

Pozdrawiamy serdecznie i goraco z chlodnej zachodniej Norwegii.

 

Andzia i Kuba

Godziny spedzone w kuchni owocuja chwilami radosci podniebienia ...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4459-przetworstwo-miesa-a-receptury-i-normy/
Udostępnij na innych stronach

Kilka lat temu, pomagałem kolegom wprowadzać polskie wędliny na rynek Irlandii. Co prawda model działania był inny, gdyż tam miała funkcjonować jedynie firma prowadząca dystrybucję, natomiast produkcja na zlecenie odbywała się w Polsce. Wiele czasu minęło na zasadzie prób i błędów aby wypracować optymalną ofertę dostosowaną do potrzeb tamtego rynku. Z pewnością zadanie ułatwiał fakt znacznej ilości rodaków stęsknionych za rodzimym produktem. Generalnie wcześniej były dostępne jedynie produkty bardziej "przemysłowe" niż "tradycyjne" eksportowane przez Sokołów, Morliny itp.

Produkcja dla nas odbywała się w 2 niewielkich zakładach, które produkowały wyroby o niskiej wydajności i dysponowały jedynie tradycyjnymi komorami wędzarniczymi. Myślę, że nie musicie obligatoryjnie szukać receptur opartych na PN. Moim zdaniem na dobry początek powinniście wystartować z kilkoma podstawowymi produktami, ale tutaj będą zwolennicy bardziej klasycznej gamy , czyli np: k. podwawelska, śląska, baleron, szynka gotowana, polędwica sopocka itp. Ewentualnie 2 kierunek produktów , które będą bardziej kojarzone z polską wsią czyli seria wyrobów typowo wiejskich. Na forum znajdziecie tak wiele różnych ciekawych receptur, iż zapewne nie będzie konieczności odwoływania się do PN. Obecnie większość zakładów w kraju nawet tych produkujących produkty bardziej tradycyjne w większości bazuje na normach zakładowych.

 

Pozdrawiam i powodzenia życzę :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4459-przetworstwo-miesa-a-receptury-i-normy/#findComment-121881
Udostępnij na innych stronach

Andzia powiedziala mi to samo o recepturach zakladowych. Jednak jezeli chodzi o rynek norweski jeszcze nie wiemy jak wprowadzac wlasne receptury. Byc moze latwiej wprowadzic na rynek recepture obwarowana juz polska norma. Jeszcze nie dotarlem tak gleboko. Czas nas nie pogania, po prostu chcemy rozpoczac biznes pewnie i z odpowiednia wiedza :grin: . Chcemy by to byla przemyslana decyzja, bez zbednych znakow zapytania.
Godziny spedzone w kuchni owocuja chwilami radosci podniebienia ...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4459-przetworstwo-miesa-a-receptury-i-normy/#findComment-121884
Udostępnij na innych stronach

Kasiro, Zacznijcie od odpowiednich ( lokalnych ) władz sanitarnych, czyli rozmowa o chęci otwarcia i prowadzenia działalności w danym sektorze spożywczym.

Na pewno powinni wam dużo pomóc.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4459-przetworstwo-miesa-a-receptury-i-normy/#findComment-121889
Udostępnij na innych stronach

Byc moze latwiej wprowadzic na rynek recepture obwarowana juz polska norma

Przede wszystkim najłatwiej wprowadzić dobry produkt, który będzie zachęcał do zjedzenia wizualnie i równie dobrze smakował :wink: myślę, że na tym powinniście się skupić. Nawet przy najlepszej recepturze, produkt można sknocić błędami w procesie technologicznym :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4459-przetworstwo-miesa-a-receptury-i-normy/#findComment-121890
Udostępnij na innych stronach

Dzis juz wyslalem maila do Mattilsynet z zapytaniem o przetworstwo miesa.

Pozostaje jednak jeszcze jedno moje pytanie. Kiedy moglbym pozlugiwac sie pieczecia Wedzarniczej Braci? Chce uzyskac produkt wysokiej jakosci poslugujac sie metodami domowego wyrobu, przenoszac je na seryjna produkcje. Bez kompromisow, bez skrotow w produkcji. Reczny wyrob z kontrola od poczatku do konca.

Godziny spedzone w kuchni owocuja chwilami radosci podniebienia ...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4459-przetworstwo-miesa-a-receptury-i-normy/#findComment-121896
Udostępnij na innych stronach

Kasiro

 

Jako handlowiec, miałem kontakt z polakami którzy otwierali podobne masarnie w Anglii, Irlandii, czy nawet na Cyprze.

Pierwsze co musisz zrobić to ( jak radzą inni ) "zapukać" do Norweskich odpowiedników polskich służb weterynaryjnych i SANEPID- u .

Proponuje kontakt osobisty zamiast e-mailowego.

Przypuszczam, że ich przepisy/wymogi nie różnią się od przepisów we wspomnianych krajach.

Trzeba dopasować skład wędlin do ich norm i tyle.

Jeśli będą to wyroby bez dodatków chemicznych, to przypuszczam że spełnicie wszelkie wymagane obostrzenia.

 

Nic tylko gratulować pomysłu i życzyć powodzenia i .... klientów.

Pozdrawiam Miro.

 

Ps. Norwegia nie należy do UE tak więc nie wiem jak wygląda sprawa zakupu półproduktów do produkcji wyrobów mięsnych.

Trzeba porównać ceny.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4459-przetworstwo-miesa-a-receptury-i-normy/#findComment-121923
Udostępnij na innych stronach

Panie Miroslawie, dziekuje za odpowiedz napewno pozostaniemy w kontakcie. Wyslalem do Pana juz maila wczesniej z zapytaniem o wysylke za granice ;). W odpowiednim momencie napewno sie z Panem skontaktuje. Maly ten swiat... ;)
Godziny spedzone w kuchni owocuja chwilami radosci podniebienia ...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4459-przetworstwo-miesa-a-receptury-i-normy/#findComment-121927
Udostępnij na innych stronach

Kasirku na dobry początek proponuję" zaznajomić "miejscowych z nalewkami (własnej roboty oczywiście :wink:

 

No i wtedy rynek na Wyspy Owcze otwarty :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4459-przetworstwo-miesa-a-receptury-i-normy/#findComment-121948
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.