Kasiro Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Pozdrawiam serdecznie. Przesledzilem kilka tematow dot. dzialalnosci gospodarczej na forum w tym dziale z pomoca opcji szukaj, jednak nie znalazlem wystarczajacych informacji. Wyjasnie wiec o co chodzi, kim jestesmy i jakie sa nasze pytania. :smile: Z gory dziekujemy za wszelkie odpowiedzi. :clap: Od pewnego czasu planujemy zajac sie produkcja w Norwegii, gdyz oferta sklepow w naszym regionie (Sogn og Fjordane) jest nieatrakcyjna dla wilebicieli wedlin. W sklepach wiedzie prym szynka gotowana jak i wszelkie wariacje na temat gotowanych mies. Co do kielbas spotyka sie tylko mocno rozdrobnione podobne do naszej parowkowej. Smak ich jest niezadowalajacy i co by nie powiedziec, smakowo niestety trudno rozroznic jedna od drugiej. Na poczatek obstawilismy sasiadow. Podarowalismy im nasz chlebek, wedzona szynke i wedzona kielbaske. Skutek byl porazajacy, chcieli wiecej i wiecej. Troszke o Nas dla pelnego obrazu: Dwoje zakochanych na drodze do malzenstwa. Angelika: mgr inz Jakosci ze specjalizacja zarzadzanie jakoscia Jakub(Kasiro): kucharz z matura (bez szkoly jednak z wieloletnim doswiadczeniem), obecnie szukam kursu technika zywienia i czekam na kolejny termin szkolenia Wedzarniczej Braci. Co wiemy: jak wdrozyc normy sanitarne jakie urzadzenia sa potrzebne do produkcji w malej masarni jak zrobic biznesplan i jak wyjsc z produktem na rynek Czego nie wiemy: Chcac miec produkt typowo polski, nie mamy pojecia jak odniesc sie do norm i receptur. Chcielibysmy dostarczyc produkt, ktory moglibysmy firmowac jako tylko i wylacznie polski, wedlug polskich receptur, jako produkt o najwyzszej jakosci. Chcielibysmy promowac polska kulture kulinarna tu w Norwegii ... Tak wiec: Czy wdrazac polskie normy dotyczace wyrobu wedlin i kielbas? Jezeli tak to ktore? (zakupimy owe dla naszego przedsiebiorstwa). Jak wyglada sprawa z recepturami. Czy mozna je zakupic, czy tez mozna stosowac swoje i je patentowac. Prosze pamietac iz na dzien dzisiejszy nic mi niewiadomo o Polskim zakladzie przetworstwa w Norwegii. Czy moglbym poslugiwac sie pieczecia Wedzarniczej Braci produkujac wyroby za granica, stosujac wszelkie wymagane przez nia warunki. Zamierzamy wprowadzic na rynek polska domowa wedline i kielbase jako produkt ekskluzywny. Potrzebujemy jednak wiedzy, wiedzy i jeszcze raz wiedzy. :grin: Pozdrawiamy serdecznie i goraco z chlodnej zachodniej Norwegii. Andzia i Kuba Cytuj Godziny spedzone w kuchni owocuja chwilami radosci podniebienia ... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4459-przetworstwo-miesa-a-receptury-i-normy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Kilka lat temu, pomagałem kolegom wprowadzać polskie wędliny na rynek Irlandii. Co prawda model działania był inny, gdyż tam miała funkcjonować jedynie firma prowadząca dystrybucję, natomiast produkcja na zlecenie odbywała się w Polsce. Wiele czasu minęło na zasadzie prób i błędów aby wypracować optymalną ofertę dostosowaną do potrzeb tamtego rynku. Z pewnością zadanie ułatwiał fakt znacznej ilości rodaków stęsknionych za rodzimym produktem. Generalnie wcześniej były dostępne jedynie produkty bardziej "przemysłowe" niż "tradycyjne" eksportowane przez Sokołów, Morliny itp. Produkcja dla nas odbywała się w 2 niewielkich zakładach, które produkowały wyroby o niskiej wydajności i dysponowały jedynie tradycyjnymi komorami wędzarniczymi. Myślę, że nie musicie obligatoryjnie szukać receptur opartych na PN. Moim zdaniem na dobry początek powinniście wystartować z kilkoma podstawowymi produktami, ale tutaj będą zwolennicy bardziej klasycznej gamy , czyli np: k. podwawelska, śląska, baleron, szynka gotowana, polędwica sopocka itp. Ewentualnie 2 kierunek produktów , które będą bardziej kojarzone z polską wsią czyli seria wyrobów typowo wiejskich. Na forum znajdziecie tak wiele różnych ciekawych receptur, iż zapewne nie będzie konieczności odwoływania się do PN. Obecnie większość zakładów w kraju nawet tych produkujących produkty bardziej tradycyjne w większości bazuje na normach zakładowych. Pozdrawiam i powodzenia życzę :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4459-przetworstwo-miesa-a-receptury-i-normy/#findComment-121881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasiro Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Andzia powiedziala mi to samo o recepturach zakladowych. Jednak jezeli chodzi o rynek norweski jeszcze nie wiemy jak wprowadzac wlasne receptury. Byc moze latwiej wprowadzic na rynek recepture obwarowana juz polska norma. Jeszcze nie dotarlem tak gleboko. Czas nas nie pogania, po prostu chcemy rozpoczac biznes pewnie i z odpowiednia wiedza :grin: . Chcemy by to byla przemyslana decyzja, bez zbednych znakow zapytania. Cytuj Godziny spedzone w kuchni owocuja chwilami radosci podniebienia ... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4459-przetworstwo-miesa-a-receptury-i-normy/#findComment-121884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Kasiro, Zacznijcie od odpowiednich ( lokalnych ) władz sanitarnych, czyli rozmowa o chęci otwarcia i prowadzenia działalności w danym sektorze spożywczym. Na pewno powinni wam dużo pomóc. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4459-przetworstwo-miesa-a-receptury-i-normy/#findComment-121889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Byc moze latwiej wprowadzic na rynek recepture obwarowana juz polska norma Przede wszystkim najłatwiej wprowadzić dobry produkt, który będzie zachęcał do zjedzenia wizualnie i równie dobrze smakował :wink: myślę, że na tym powinniście się skupić. Nawet przy najlepszej recepturze, produkt można sknocić błędami w procesie technologicznym :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4459-przetworstwo-miesa-a-receptury-i-normy/#findComment-121890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasiro Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Dzis juz wyslalem maila do Mattilsynet z zapytaniem o przetworstwo miesa. Pozostaje jednak jeszcze jedno moje pytanie. Kiedy moglbym pozlugiwac sie pieczecia Wedzarniczej Braci? Chce uzyskac produkt wysokiej jakosci poslugujac sie metodami domowego wyrobu, przenoszac je na seryjna produkcje. Bez kompromisow, bez skrotow w produkcji. Reczny wyrob z kontrola od poczatku do konca. Cytuj Godziny spedzone w kuchni owocuja chwilami radosci podniebienia ... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4459-przetworstwo-miesa-a-receptury-i-normy/#findComment-121896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Polecam chleb na zakwasie,cebulowy,przepis podał PePe w dniu 29 marca b. r. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4459-przetworstwo-miesa-a-receptury-i-normy/#findComment-121911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Kasiro Jako handlowiec, miałem kontakt z polakami którzy otwierali podobne masarnie w Anglii, Irlandii, czy nawet na Cyprze.Pierwsze co musisz zrobić to ( jak radzą inni ) "zapukać" do Norweskich odpowiedników polskich służb weterynaryjnych i SANEPID- u .Proponuje kontakt osobisty zamiast e-mailowego.Przypuszczam, że ich przepisy/wymogi nie różnią się od przepisów we wspomnianych krajach.Trzeba dopasować skład wędlin do ich norm i tyle.Jeśli będą to wyroby bez dodatków chemicznych, to przypuszczam że spełnicie wszelkie wymagane obostrzenia. Nic tylko gratulować pomysłu i życzyć powodzenia i .... klientów.Pozdrawiam Miro. Ps. Norwegia nie należy do UE tak więc nie wiem jak wygląda sprawa zakupu półproduktów do produkcji wyrobów mięsnych.Trzeba porównać ceny. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4459-przetworstwo-miesa-a-receptury-i-normy/#findComment-121923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasiro Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Panie Miroslawie, dziekuje za odpowiedz napewno pozostaniemy w kontakcie. Wyslalem do Pana juz maila wczesniej z zapytaniem o wysylke za granice . W odpowiednim momencie napewno sie z Panem skontaktuje. Maly ten swiat... Cytuj Godziny spedzone w kuchni owocuja chwilami radosci podniebienia ... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4459-przetworstwo-miesa-a-receptury-i-normy/#findComment-121927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Kasirku na dobry początek proponuję" zaznajomić "miejscowych z nalewkami (własnej roboty oczywiście :wink: No i wtedy rynek na Wyspy Owcze otwarty :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4459-przetworstwo-miesa-a-receptury-i-normy/#findComment-121948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.