beiot Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Składniki i surowce: - wieprzowina kl II 1 kg - wołowina kl II 0,7kg - tłuszcz wieprzowy 1 kg - serce, ozory, mięso z głów wołowych (lub wieprzowych) 2,3kg; serc nie więcej niż 1 kg - jelita kal 28mm - peklosól 18g/kg (wg. własnej słoności) lub sól (będzie szara) - pieprz naturalny 0,8g/kg - papryka słodka 0,8g.kg - ziele angielskie mielone 0,3g/kg - czosnek 1-2g/kg Mięsa kroimy w kostkę. Wieprzowinę klasy II i tłuszcz mielimy na sitku 8mm. Wołowinę oraz serca, ozory i mięso z głów mielimy na sitku 3mm i kutrujemy lub jeśli nie mamy kutra dwa trzy razy przepuszczamy przez sitko 3mm.W trakcie kutrowania dodajemy do 20% zimnej wody lub lodu. Następnie wszystkie mięsa mieszamy i dodajemy przyprawy oraz peklosól. Możemy w trakcie mieszania dodać ok 10% wody do masy. Wstawiamy przygotowaną masę do lodówki na 24-48h. Następnie napełniamy osłonki odkręcając kiełbaski w odcinki. Powietrze wykłuwamy. Osadzamy ok 1h. Wędzimy dymem gorącym o temp ok 70-80 stopni do osiągnięcia złotego koloru. Parzymy w wodzie o temp. ok 75 stopni przez 25-30 min. Wędzimy drugi raz dymem ciepłym o temp do 35stopni ok 8-12h. Suszymy w pomieszczeniu o temp ok. 12-18 stopni przez kilka dni. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4462-kie%C5%82basa-litewska/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.