Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

Składniki i surowce:

- wieprzowina kl II 1 kg

- wołowina kl II 0,7kg

- tłuszcz wieprzowy 1 kg

- serce, ozory, mięso z głów wołowych (lub wieprzowych) 2,3kg; serc nie więcej niż 1 kg

- jelita kal 28mm

- peklosól 18g/kg (wg. własnej słoności) lub sól (będzie szara)

- pieprz naturalny 0,8g/kg

- papryka słodka 0,8g.kg

- ziele angielskie mielone 0,3g/kg

- czosnek 1-2g/kg

 

Mięsa kroimy w kostkę.

Wieprzowinę klasy II i tłuszcz mielimy na sitku 8mm.

 

 

Wołowinę oraz serca, ozory i mięso z głów mielimy na sitku 3mm

 

i kutrujemy lub jeśli nie mamy kutra dwa trzy razy przepuszczamy przez sitko 3mm.W trakcie kutrowania dodajemy do 20% zimnej wody lub lodu.

 

Następnie wszystkie mięsa mieszamy i dodajemy przyprawy oraz peklosól. Możemy w trakcie mieszania dodać ok 10% wody do masy.

Wstawiamy przygotowaną masę do lodówki na 24-48h.

 

Następnie napełniamy osłonki odkręcając kiełbaski w odcinki. Powietrze wykłuwamy.

Osadzamy ok 1h.

 

Wędzimy dymem gorącym o temp ok 70-80 stopni do osiągnięcia złotego koloru.

 

Parzymy w wodzie o temp. ok 75 stopni przez 25-30 min.

 

Wędzimy drugi raz dymem ciepłym o temp do 35stopni ok 8-12h.

 

Suszymy w pomieszczeniu o temp ok. 12-18 stopni przez kilka dni.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4462-kie%C5%82basa-litewska/
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.