sylwek_57 Opublikowano 4 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Września 2010 Witam Zakupiłem prawie 3kg polędwicy z zamiarem wykonania wyrobu a'la Parmeńska, ale rodzinka wybiła mi z głowy ten pomysł. I tu powstał mały problem. Polędwica została natarta solą 30g/kg i czosnkiem, i peklowała się na sucho 5 dni. Miałem przystąpić do drugiego etapu a tu krzyk, nie do pończochy tylko wędzić. Nie moczyłem tylko opłukałem z soli i czosnku, porządnie podwójnie przesznurowałem i po całonocnym ociekaniu, suszenie i do wędzarni. Wędzenie wczoraj 10 godz. zimnym dymem z borniaka, następnie dziś 4 godz. zimnym dymem i oto efekty. Smak w chwili obecnej ok. Chciałbym jednak osiągnąć efekt polędwicy surowej ale podsuszanej. I tu mam pytanie czy dalej wędzić zimnym dymem i ile razy? Czy dawka soli 30g/kg nie będzie stanowić problemu przy dalszym podsuszaniu? Na chwilę obecną wydajność ok. 85%. Rodzinka po próbie smakowej jedną sztukę już mi zarekwirowała. http://img827.imageshack.us/img827/3016/moto0389.jpg Chyba za mało zdjęć wstawiam bo fotosik po kilku próbach zezwolił tylko na jedno zdjęcie? Cytuj Pozdrawiam Sylwek ZduniakTabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4499-mia%C5%82a-by%C4%87-pol%C4%99dwica-ala-parme%C5%84ska/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 4 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Września 2010 Czy dawka soli 30g/kg nie będzie stanowić problemu przy dalszym podsuszaniu?Jeśli w tej chwili nie stanowi problemu to, tym bardziej później. I tu mam pytanie czy dalej wędzić zimnym dymem i ile razy?Wędzić możesz ile chcesz, chociaż zawsze jest granica. Granicę wyznacza smak. Jeśli uznasz, że wystarczająco czuć dymem, przerywasz wędzenie. Trzykrotne wędzenie (2-4 godz.) powinno wystarczyć. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4499-mia%C5%82a-by%C4%87-pol%C4%99dwica-ala-parme%C5%84ska/#findComment-122942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 4 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Września 2010 Sylwek zazdroszczę Ci takiej fajnej rodzinki :grin: Co dotyczy zasolania to nie przesadziłeś, górna granica to 50g/kgprzekrój bardzo apytetcznie wygląda :thumbsup: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4499-mia%C5%82a-by%C4%87-pol%C4%99dwica-ala-parme%C5%84ska/#findComment-122944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwek_57 Opublikowano 4 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Września 2010 Trzykrotne wędzenie (2-4 godz.) powinno wystarczyćDzięki, też tak myślałem. Jutro do wędzarni i jeszcze ze 4 godzinki i podsuszanie. Co dotyczy zasolania to nie przesadziłeś, górna granica to 50g/kgTego bałem się najbardziej, ale w tej chwili sól jest odpowiednia. bardzo apytetcznie wyglądaI tak smakuje. Jak uda się podsuszyć to myślę, że wtedy dopiero będzie smaczek. Odnośnie dymogeneratora borniaka, to jest to coś na co czekałem. Obecnie wędzę w kartonie połączonym rura giętką ok.3m z dymogeneratorem(coś jak na zlocie) i temperatura w granicach 17-20 st.C . W planach specjalna skrzynia do wędzenia zimnego. Cytuj Pozdrawiam Sylwek ZduniakTabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4499-mia%C5%82a-by%C4%87-pol%C4%99dwica-ala-parme%C5%84ska/#findComment-122963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.