Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Najbardziej to pytanie jest skierowane do Papcia, a może inni pomogę, właśnie wędzę na balkonie parę pstrągów i i parę kiełbasek w wędzarni od grzegorza i mam problem nie mogę uzyskać większej temperatury niż 40-50 stopni , jak mam to zrobić :sad: pomocy

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/450-w%C4%99dzenie-balkonowe/
Udostępnij na innych stronach

No pewnie że na balkonie w bloku :grin: zapach, że aż kiszki skręca, ale przed świętami muszę ją zawieść na działkę bo pewnie tych zapachów moi sąsiedzi mogą nie wytrzymać, ale tal wogóle to mam duży balkon aż 8 m2 i bloki nie są tak blisko obok siebie jak w zwykłych blokowiskach :wink:

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/450-w%C4%99dzenie-balkonowe/#findComment-5745
Udostępnij na innych stronach

Wogóle to mam jeszcze dwa problemy wędzona była też parówkowa ale w osłonce białkowej i jak włożyłam do parzenia po kilku minutach mi strzeliła na pół , czy była za mocno napchana , temp. była 75o a pstrągi wyszły mi ciut za słone według przepisu sławka dałam 20 dkg na litr może za dużo, czy tak jak w przypadku wędzonek można było je trochę odsolić mocząc w wodzie :question:

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/450-w%C4%99dzenie-balkonowe/#findComment-5746
Udostępnij na innych stronach

Witam

Bardzo mi przykro, ale ta wędzarnia większej temperatury nie osiągnie.

Musisz wymienić palnik o większej mocy.

Zwróć się do miro jego kolega miał taki sam problem

Pozdrawiam.

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/450-w%C4%99dzenie-balkonowe/#findComment-5747
Udostępnij na innych stronach

dzięki od poniedziałku szukam nowego palnika może masz rację , a jak będę podgrzewać brykietem też mi się nie uda więcej :question: tylko z brykietem muszę pojechać za miasto bo nie będę rozpalac żywego ognia na balkonie , wystarczy już zapachów , mogłam to zrobić rano to by się tak nie "rzucało" w nos sąsziadom bo zapach powalający, prawie jak wędzarnia nad morzem

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/450-w%C4%99dzenie-balkonowe/#findComment-5748
Udostępnij na innych stronach

dłuugo prawie całą noc jakieś 1o godzin, może za długo :sad:

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/450-w%C4%99dzenie-balkonowe/#findComment-5750
Udostępnij na innych stronach

mój mąż powiedział,że i tak je zje może z chlebem nie będą takie słone (fakt, że oprócz tych 20 dkg wsypałam jeszcze ciut więcej bo mi się elektroniczna waga zepsuła i może to to bo to było 20 dkg na oko :blush:

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/450-w%C4%99dzenie-balkonowe/#findComment-5752
Udostępnij na innych stronach

no pewnie tylko ten pierwszy raz niestety trzeba korzystac z pomocy i przepisów innych doświadczonych zadymiaczy :smile:

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/450-w%C4%99dzenie-balkonowe/#findComment-5754
Udostępnij na innych stronach

Anetko , dobry palnik kupisz na allegro nr. aukcji 145395844 , taki używam do wędzarni Grzegorza i taki sam poleciłam koledze Miro i jest zadowolony .

quidquid agis, prudenter agas et respice finem - - cokolwiek czynisz , czyń rozważnie i patrz końca

Nostalgia

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/450-w%C4%99dzenie-balkonowe/#findComment-5755
Udostępnij na innych stronach

Anetko , dobry palnik kupisz na allegro nr. aukcji 145395844 , taki używam do wędzarni Grzegorza i taki sam poleciłam koledze Miro i jest zadowolony

Przepraszam że się wtrące ale dwukrotnie użyto mojego nica "Miro" a ja nie mam z tym nic wspólnego.

Droga nostalgio czy Ty się nie pomyliłaś . ??

 

Miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/450-w%C4%99dzenie-balkonowe/#findComment-5757
Udostępnij na innych stronach

Nie pomyliłam się , chodzi o pewnego Twojego znajomego ze śląska { przynajmniej tak twierdził w rozmowie telefonicznej }, może tylko powinnam napisać : dla kolegi kolegi Miro :grin:

quidquid agis, prudenter agas et respice finem - - cokolwiek czynisz , czyń rozważnie i patrz końca

Nostalgia

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/450-w%C4%99dzenie-balkonowe/#findComment-5758
Udostępnij na innych stronach

Anetko, do czasu zakupu większego palnika, postaraj sie maksymalnie ocieplić wędzarenkę, zostawiając odpływ dymu :D i wlot powietrza.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/450-w%C4%99dzenie-balkonowe/#findComment-5759
Udostępnij na innych stronach

A to wiele wyjaśnia i wiem o kogo chodzi :)

Faktycznie chwalił mi się że nowy palnik sprawuje się rewelacyjnie.

 

Dziękuje za odpowiedź nostalgio :)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/450-w%C4%99dzenie-balkonowe/#findComment-5760
Udostępnij na innych stronach

Trochę dziwi mnie sprawa temperatury w wędzarni od Grzegorza. Ja akurat miałem odwrotnie, za wysoka temperatura spowodowała u mnie lekką przeróbkę wędzarni. Ja próbowałem różnie podgrzewać trociny. Maxell ma na płytce opis mojej przeróbki. Mam palnik zakupiony u Grzegorza i jego moc jest aż nadto wystarczająca do spokojnego wędzenia. Mnie zależało na zimnym dymie, i ten uzyskuję na najmniejszym możliwym płomieniu.

Odnośnie wędzenia na balkonie:

Czy jak ja wędzenie nazwie pieczeniem, lub podgrzewaniem wędlin czy to jest do zaakceptowania? Proszę odpowiedzieć - czy można na balkonie uruchomić kuchenkę turystyczną na gaz? Czy jak wystawię piekarnik na balon i będę w nim piekł to można? A jak ten piekarnik będzie zasilany gazem z butli? Jak w tym piekarniku na palniki nasypię trocin to co? będę wędził czy piekł? Ma może ktoś palnik ruski szmiel? benzynowy? jest to kuchenka turystyczna i co nogę go odpalić na balkonie i ugotować sobie na nim ma przykład kawę? A czy ktoś robił sobie grilla na balkonie na takim elektrycznym? To co można robić na balkonie a co domu?! Nikt nikogo nie namawia do wędzenia, i proszę nie zabraniać tego innym. Co ja mam powiedzieć sąsiadowi i sąsiadce którzy wypalają dziesiątki papierosów, a ten dym mnie drażni? Jak oni palą a mnie przeszkadza to zamykam okno a sąsiadce mówię: „palenie szkodzi i od palenia piersi wiotczeją”.

Przeglądałem na amerykańskiej stronie artykuł Seminole o wędzeniu w kuchni. Moje pierwsze próby wyglądały podobnie, choć nie tak profesjonalnie jak On to zrobił. Jest to dobry przykład na wędzenie w domu. Nie ma większego zagrożenia niż normalne bawienie się w kucharza na normalnym piecyku gazowym. Czy ktoś widział w starych mieszkaniach piece do grzania wody na węgiel w łazience? Do dziś takie piece są i ludzie podgrzewają wodę mając gdzieś zagrożenie czadem. Panie i Panowie! Wszystko co jest na tym świecie może stworzyć zagrożenie jeżeli jest używane bez „głowy” i nie zgodnie z pierwotnym przeznaczeniem.

Więc odpalajmy, bo święta się zbliżają

Pozdawiam

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/450-w%C4%99dzenie-balkonowe/#findComment-5768
Udostępnij na innych stronach

Ale Papciu czy masz mały palnik 1 KW :question: bo dopiero co dostałam maila od grzegorza, żeby nawiercić na dole jeszcze ze trzy dodatkowe otwory , a najlepiej jak będę rozpalac teraz jesienią węglem drzewnym to uzyskam większą temperaturę( grzegorz 2 KW palniki będzie miał dopiero wiosną :sad: ). Jeżeli tylko będzie takie wyjście z tym węglem to muszę z wędzeniem na święta wyjechać na działkę. Nostalgia zaproponowała palnik na allegro ale on kosztuje 99 zł + przesyłka jak na przed świętami to trochę za drogo. A tak wogóle to jak dla mnie to zapach wczorajszego wędzenia nie był tak bardzo uciązliwy , ale jak pstrągi zaczęły pachnieć to stwierdziłam , że należy takie rzeczy wędzić rano kiedy jest mało ludzi i nie będę drażnić nosów innym. Proszę napisz jakie stężenie solanki robiłeś do swoich pstrągów bo moje ciut za słone.

Każda rada cenną jest.

Pozdrawiam

Do Maxella :!: dzięki za rady i powiedz czy mogłabym :grin: dostać płytkę z przeróbkami w wędzarce Papcia :grin: może da się to jakoś przesłać w załączniku na prv

Pozdrawiam

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/450-w%C4%99dzenie-balkonowe/#findComment-5769
Udostępnij na innych stronach

Papciu, dzisiaj odszukam ten materiał. Po prostu mam tyle na głowie, a do tego masa materiału do wrzucenia na stronke, niepotrzebne dyskusje itp., że nie starcza czasu. :wink:

Wracając do wędzarenki Grzegorza - być może kolażanka nasza ustawiła ją w miejscu przewiewnym, co przy obecnie silnych i zimnych wiatrach mogło znacząco obnizyć temperaturę. Ocieplenie wedzarniki i zmiana palnika powinny sprawę załatwić.

Dokąd cos nie jest zabronione, to w myśl prawa jest dozwolone (oczywiście robiąc to z głową). Dlatego też, by uprzedzić ewentualne działania prawne w kwestii ograniczenia naszych możliwości działania w terenie, musimy sami wystapić z poprawkami do ustawy, co zaakceptuje naszą bezpieczną, zadymiarską działalność. Licze na wasze poparcie w temacie.

Pozdrawiam

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/450-w%C4%99dzenie-balkonowe/#findComment-5770
Udostępnij na innych stronach

Anetko, jak pisałem Papciowi, a Twego postu jeszcze nie było, dzisiaj to odszukam i wrzucę na stronkę.

Postarajcie sie mnie zrozumieć. jest tego tyle, że.......... :wink:

Ale sie bardzo cieszę, gdyż przybywa szybko dużo pozytecznego materiału zarówno dla nowych adeptów sztuki zadymiarskiej, jak i starych wyjadaczy w tej dziedzinie. :grin:

Na serwerze mamy już ponad 0,5 GB danych - to sporo.

Najśmieszniejsze jest to, iż znów musze zmienic serwer na znacznie większy, gdyż 100 GB miesięcznie już nie wystarczy.

Pozdrawiam

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/450-w%C4%99dzenie-balkonowe/#findComment-5771
Udostępnij na innych stronach

Anetko

Moje pstrągi to ja je moczyłem w solance wg, Mirka – oto jego opis:

-------------------------------------------- Początek cytatu ------------------------------------------

 

Jeśli idzie o solankę to ja stosuję następującą zasadę. Jeśli jest dużo czasu to przygotowuję roztwór o stężeniu: 0.5 kg na 10 l. wody. Wkładam pstrągi (i inne ryby też) do tej solanki na 12 godz. i wyjmuje ale nie płuczę. Reszta tak samo jak u Ciebie. Suszenia i wędzenie. Ja wędzę w temp. nie przekraczając 50 st. w mojej wędzarni. A mogę trzymać temperaturę z dużą dokładnością ponieważ beczkę mam ocieplona wełną mineralną + kanał tez o dług. 1,5m. Wędzę gdzieś ok. 3,5 godz. do czterech, w zależności od wielkości rybek. Po kolorze wyciekającego sosu ze środka oceniam kiedy koniec. Rewelacja.

Jeśli nie mam czasu na trzymanie ryb w solance to wtedy posypuję dość obwicie rybki solą, i gdzieś po 3 godz. płuczę i suszę. Dalej jak wyżej. Niestety rybki muszą przejść solą. Jak są nie słone to ...... Ale co będę mówił. Wiemy o co chodzi.

 

------------------------------- koniec cytatu ----------------------------------------------

 

Dałem 250g soli do butli 5l wody nie gazowanej. Trzymałem całą noc i troszkę, czyli jakieś 15 godzin i rybki były w sam raz. Drugi sort to dałem 300g soli do baniaczka 5 litrowego i po 12 godzinach efekt jak dla mnie też był doskonały.

 

Mój palnik ma 75mm średnicy, ma 20 szczelin 2x4mm dookoła i nie mam pojęcia jakiej jest mocy. Moja stoi w miejscy gdzie nie ma „przeciągu” i jest „ocieplona” starym kocem. Mój balkon jest „wbudowany” w budynek a nie „wystający” Mam nadzieję, że wiesz co mam na myśli. Dorobiłem nóżki, stoi sobie na blaszce do pieczenia by to co ewentualnie wycieknie nie lało się po podłodze. Wędziłem od pstrągów po kurczaki „Dziadka”, udka „Dymka” i wędliny ze stronki. Jedna awaria to padł mi termometr, dałem inny, dłuższy.

W sumie jestem zadowolony.

 

Ja lubię wędzić w nocy, bo mam słabe spanie a i sąsiedzi chrapią :) Latarkę na czoło i kręcę się po balkonie jak ufoludek. :grin: Tak na prawdę to wcale nie trzeba aż tak bardzo pilnować, palnik jeszcze mi sam nie zgasł. Pamiętaj o reduktorze na butlę.

Pozdrawiam

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/450-w%C4%99dzenie-balkonowe/#findComment-5773
Udostępnij na innych stronach

Drogi Papciu - materiał o wędzeniu balkonowym odnaleziony, obrobiony i wrzucony na strone.

Ubolewam, iż tak wazny temat gdzies mi "umknął" :blush: . Pewnie zdarzać sie to będzie coraz częściej (oby nie), gdyż i wiek juz słuszny i coraz więcej gromadzącego się materiału. :lol:

Jeszcze raz prosze o wybaczenie. :rolleyes:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/450-w%C4%99dzenie-balkonowe/#findComment-5789
Udostępnij na innych stronach

Może sąsiadom niebędzie przeszkadzać , raczej wszyscy mają pozamykane okna, wiosną będzie problem.

pozdrawiam :tongue: :tongue: :tongue:

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/450-w%C4%99dzenie-balkonowe/#findComment-6058
Udostępnij na innych stronach

ale wiosną to już jest działeczka i tam nic nikom nie bedzie przeszkadzać :grin: teraz to tylko lenistwo , żeby nie jechać 25 km w jedną stronę, chałupka na wsi nie ogrzana za dużo zachodu, a tak to tylko myk na balkonik i kontrolujemy sytuację w pańskich warunkach :grin: pozdrawiam

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/450-w%C4%99dzenie-balkonowe/#findComment-6059
Udostępnij na innych stronach

Dziś "wędziłem " pstrąga metodą herbata+cukier+ryż sam pstrąg wyszedł całkiem całkiem ale .... dymu było z tego od groma chociaż dobrałem bardzo szczelne naczynia,było tak zadymione i tak zasmrodzone że nie dało się wytrzymać.

 

Nie zmienie swojego zdania i w dalszym ciągu twierdzę że mieszkanie to nie miejsce do wędzenia.

 

Wszystkim żonkom potencjalnych domowych zadymiarzy życzę wiele,wiele cierpliwości w usuwaniu pieknego brazowego nalotu z wędzenia z tego wszystkiego co znajduje się w mieszkaniu że o zapachu już nie wspomnę.

:tongue:

 

Miro :)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/450-w%C4%99dzenie-balkonowe/#findComment-6065
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.