DZIADEK Opublikowano 4 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Września 2010 Moja kiełbasa domowa Produkcja kiełbasy cienkiej – 3- 4 wrzesień 2010 r. Zakupione surowce . A) .Łopatka wp. b/k skóry i tłuszczu – bez mięśnia trójgłowego – 3,50 kg B). Szynka wp b/k skóry z tłuszczem bez mięśnia półbłoniastego i brzuchatego – 3,70 kg C). Wp kl II B zaw. tł.ok. 50% - 5,10 kg D). Podgardle wp - 1,00 kg Razem - 13, 30 kg Po klasyfikacji mięs uzyskałem następujące wyniki . Skład . 1. Wp kl I - 4,60 kg = ok. + - 35% 2. Wp kl II A - 6.80 kg = - 51% 3. Wp kl III - 1,80 kg = - 14 % Podgardle wp po oskórowaniu i wycięciu gruczołów dodane do wp kl II (W wp kl II zmieniła się zawartość tłuszczu, przez dodanie do niej wszystkich okrawków z klasyfikacji łopatki i szynki) Peklowanie Mieszanką peklującą o składzie peklosól 50%-sól warzonka 50% Dawka 18g na 1kg mięsa, do peklowanej wp kl I dodałem 2dkg cukru . Czas peklowania 30godz. w temp. 6 st C (By uniknąć utlenienia się mięs chudych peklowałem w wiaderku wkładając pierwszą wp kl I , następnie wp kl III i na wierzch wp. kl II ) Rozdrabnianie . (Trochę nie typowe ale to dlatego ze silnik jest o mocy 180 wat . ) Wszystkie mięsa zmielone przez siatkę 14 mm –każde oddzielnie , następnie Wp kl II A przez siatkę - 8 mm Wp. kl III - 3 mm Przyprawy . 1 Pieprz - 2 dkg 2. Majeranek mielony - 8 g 3.kolendra - 8 g 4 Gałka muszk. - 8g 5. Czosnek susz - 1dkg 6 .Woda - 0,5 L Mieszanie. ( Również nietypowe , by nie męczyć się ) Wp kl I wyrabiałem ręcznie do uzyskania kleistości , następnie wyrobiłem mięso kl III na masę wiążącą z dodatkiem przypraw zmieszanych z wodą. Po wymieszaniu tych mięs ,dodałem wp kl IIA . po wstępnym wymieszaniu założyłem do maszynki lejek od kiełbas grubych i całą masę przepuściłem przez maszynkę .Następnie trochę to przemieszałem ręcznie ubiłem w misce i tak powstał farsz na kiełbasę . Nadziewanie . W jelita cienkie wp. – kiełbaśnice Osadzanie . Od godz. 22 do 7 rano na balkonie w temp 6-8 st C .- taka była tej nocy. Osuszanie –Wędzenie Około 3 godz łącznie w temp 50-60 C. Na koniec wędzenia przez kilka minut w temp ok. 75 st C Parzenie W temp. 72st C przez 25 minut Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4502-moja-kie%C5%82basa-domowa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 4 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Września 2010 Co tam DZIADKU nie typowe. Sam robię podobnie. Dziś aby było łatwiej mieliłem I na szarpaku a pozostałe mięsa na 4mm. Dodałem przyprawy, wyrobiłem razem i nadziałem w osłonki. Jutro wędzienie. Ma wyjść coś a'la krakowska. :wink: Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4502-moja-kie%C5%82basa-domowa/#findComment-122982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 5 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Września 2010 Rozdrabnianie nietypowe,mieszanie nietypowe ale smak typowy czyli na pewno bardzo dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4502-moja-kie%C5%82basa-domowa/#findComment-122996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi