Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mocno przyprawiona kiełbasa wędzona

 

Składniki:

- 2,5kg karkówki wieprzowej, raczej chudej

- 0,5 kg tłuszczu

- 15-20g siekanego czosnku

- 3g czarnego pieprzu (mielonego)

- peklosól 17-20g/kg w oryginale jest sama sól

- 3g pieprzy kajeńskiego

- 3 g tymianku

- jelita wołowe 40-50mm

 

Pokroić mięso w kostkę i zapeklować na sucho. Tłuszcz zasolić - 48h w lodówce.

Zmielić mięso i tłuszcz razem na sitku 4-6mm.

Wymieszać mięso z przyprawami i staranne wyrobić farsz.

Napełnić osłonki farszem formują batony ok 30cm.

Osadzać kilka godzin.

Wędzić 4-5 h w wędzarni o temp ok 80 stopni.

Kiełbasa powinna być twarda, a wewnątrz temp ok. 71 stopni.

 

 

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4727-kie%C5%82basa-andouille-luizjana/
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.