beiot Opublikowano 5 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Listopada 2010 Mocno przyprawiona kiełbasa wędzona Składniki: - 2,5kg karkówki wieprzowej, raczej chudej - 0,5 kg tłuszczu - 15-20g siekanego czosnku - 3g czarnego pieprzu (mielonego) - peklosól 17-20g/kg w oryginale jest sama sól - 3g pieprzy kajeńskiego - 3 g tymianku - jelita wołowe 40-50mm Pokroić mięso w kostkę i zapeklować na sucho. Tłuszcz zasolić - 48h w lodówce. Zmielić mięso i tłuszcz razem na sitku 4-6mm. Wymieszać mięso z przyprawami i staranne wyrobić farsz. Napełnić osłonki farszem formują batony ok 30cm. Osadzać kilka godzin. Wędzić 4-5 h w wędzarni o temp ok 80 stopni. Kiełbasa powinna być twarda, a wewnątrz temp ok. 71 stopni. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4727-kie%C5%82basa-andouille-luizjana/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaszczur Opublikowano 6 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Listopada 2010 Mniam palce lizać!!! I nic tylko sprawdzić przepis :-) Cytuj Co nas nie zabije to nas wzmocni! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4727-kie%C5%82basa-andouille-luizjana/#findComment-130847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.