Henio Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Listopada 2010 Piernik dostałem od znajomego . Wyprodukowany w gospodarstwie agroturystycznym. Składniki wyczytane z etykiety: Piernik dojrzewający na prawdziwym miodzie z mąki razowej żytniej" bez przypraw do piernika". Z bakaliami: orzechy włoskie i ziemne, rodzynki , kawa zbożowa, jajka , olej , cynamon , imbir , ziele angielskie , gożdziki , gałka muszkatołowa , odrobina sody.http://img15.imageshack.us/img15/7894/078nq.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4759-ciastopiernik/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 13 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Listopada 2010 Jak dla mnie to rewelacja :thumbsup: Zastanawia mnie jeszcze wpis na etykiecie : Dojrzewać w zimnym miejscu - lodówka. O co chodzi nie wiem ? A i jeszcze jedno- zapakowany był jeszcze w folię , którą usunąłem do fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4759-ciastopiernik/#findComment-131846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Listopada 2010 Dojrzewać w zimnym miejscu - lodówka.O co chodzi nie wiem ? Po upieczeniu i wystudzeniu zawija się piernik w folię aluminiową i do lodówki tam przez kilka dni dojrzewa nabiera wilgoci i smaku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4759-ciastopiernik/#findComment-131870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Listopada 2010 " bez przypraw do piernika".dla mnie ten wpis jest tak samo debilny jak przy wędlinach "nie zawiera konserwantów...." :tongue: :devil: Kochani.... tak naprawdę dojrzewanie piernika może trwać kilka (naście) lat tyle że nie jako gotowe ciasto a jego "zaczyn" (nie mylić z rozczynem ciast drożdżowych :tongue: ) dawniej była tradycja że jak rodziła się córka to stawiano zaczyn piernika i dawano jej go w posagu jednocześnie piekąc na wesele piernik .... A tak a`propos... w Toruniu czyli naszym "zagłęgiu" piernika jest fajne "żywe" muzeum... mam nadzieję że ten zlot Małgoś w końcu zorganizuje i bedzie okazja zwiedzić :wink: - będąc w Toruniu byłem nader blisko a nie skorzystałem z okazji :blush: :mellow: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4759-ciastopiernik/#findComment-131878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.