Skocz do zawartości

polędwiczki wieprzowe- jak najlepiej zagospodarować ?


Rekomendowane odpowiedzi

piszę je z zapisek jakie znalazłem po mojej babci

lipsiu, uważaj - ktoś do tych zapisków musiał mieć wcześniej dostęp!

http://kuchnia-polska.net/?category_id=134&recipe_id=4516

 

;)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

  • Odpowiedzi 51
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

POLĘDWICZKI ANTONIEGO

 

Składniki na 1kg polędwiczek:

2 łyżeczki peklosoli

2 łyżeczki cukru

1,5 łyżeczki przyprawy pięć smaków

40ml sos sojowy ciemny

40ml sos sojowy jasny

Polędwiczki oczyścić z błon i tłuszczu peklosól zmieszać z cukrem i natrzeć polędwiczki. Ułożyć je w ciasnym naczyniu i do lodówki na 14 godz.

Po tym czasie mieszamy sos sojowy jasny z ciemnym oraz przyprawą pięć smaków i nacieramy polędwiczki. Odwieszamy na trzy godz do obsuszenia.

Wędzimy w temp 40-45*C przez 180min. Następnie wieszamy w chłodnym miejscu na 12godz.

Drugie wędzenie temp 40-45*C przez 120min

Można je jeść po drugim wędzeniu, najlepsze po 4-5 dniach.

W opcji do przyprawy pięć smaków można dodać odrobinę chili.

 

pozdrawiam antek-28

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.