Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem boczek zrobić bez parzenia ,zamiast tego w ostatniej fazie wędzenia podnieś temperaturę w wędzarni do 80-90 C,ale gdy spróbowałem go już po wędzeniu okazało się ,że jest mocno słony.Jak go sparzyłem i poleżał w garku do ostygnięcia wyszedł dobry. Ja nie lubię surowego mięsa więc nigdy nie jem go przed obóbką,a kolega nie dojechał /pogoda/i nie miał kto sprawdzić jego smaku.Zawsze było dobrze ,teraz jakiś słony.Proszę o radę czy gdybym taki już uwędzony boczek pomoczył w wodzie a pózniej jeszcze trochę powędził i pózniej podpiekł gorącym dymem to będzie dobrze.Miłego dnia
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4831-s%C5%82ony-boczek/
Udostępnij na innych stronach

.Proszę o radę czy gdybym taki już uwędzony boczek pomoczył w wodzie

 

Najlepiej trafiać ze słonością , moczenie to niezbyt dobre rozwiązanie , po prostu z wędzonek - mięsa pozbywamy się to co najlepsze . Spróbuj pomoczyć , bo innego wyjścia nie widzę .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4831-s%C5%82ony-boczek/#findComment-134456
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Jak za słony to zostaw sobie część do jajecznicy, rewelacja :lol:

Poza tym jak próbujesz na gorąco zaraz po wędzeniu to zawsze w smaku czuje się więcej soli.

 

Pozdrawiam

Dogoń swoje marzenia.

Berni

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4831-s%C5%82ony-boczek/#findComment-134478
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.