Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem jak wędzę to zawsze mam osad czarny na wyrobach , jaka może być tego

przyczyna

Wędzisz mokre i wszystko się do wędzonek klei.

Osusz porządnie i dopiero puszczaj dym.

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4873-wedzenie/#findComment-135937
Udostępnij na innych stronach

Jak mam to osuszyć, jeżeli zrobię kiełbasę to jak mam ja długo suszyć ,dzięki za pomoc

 

[ Dodano: Wto 07 Gru, 2010 20:42 ]

Sam zrobiłem wędzarnie murowaną, i wędzę drzewem liściastym., może jak kolega sugeruje zle to wszystko osuszam

jozef
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4873-wedzenie/#findComment-135941
Udostępnij na innych stronach

Nie nie mam fotek, palenisko takie normalne z boku wędzarni i krótko kanał ,wędzę

w temperaturze 45 / 50 st, i właśnie jak ostatnio zwiększyłem temperaturę do 70 st,

to się wszystko osmoliło.

jozef
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4873-wedzenie/#findComment-135953
Udostępnij na innych stronach

Jak mam to osuszyć, jeżeli zrobię kiełbasę to jak mam ja długo suszyć ,dzięki za pomoc

 

Józef na początek poczytaj to: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=100

a potem kolejne tematy i wszystko będzie dla Ciebie jasne ( wędzonki też)

 

pozdrawiam

 

Ps. Czy to Roszkowo koło lotniska?

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4873-wedzenie/#findComment-135962
Udostępnij na innych stronach

Jozef, I tu sam znalazłeś odpowiedź! Z byt wysoka temperatura spalania. Czasami żeby utrzymać wyższą temperaturę w komorze w złą pogodę i oczywiście wędzarnia murowana, małe palenisko - wymusza spalanie opału w wysokiej temperaturze. Wędzonki nie będą miały ładnego koloru i szybko zrobią się szare, osmolone. Musisz poznać swoją wędzarnię nauczyć się wędzić w niższej temperaturze i spróbuj rozszczelnić wędzarnię. Zrób fotki wtedy coś więcej się poradzi. Wędzonki należy osuszyć ponieważ mokrego się nie uwędzi nawet na czarno.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4873-wedzenie/#findComment-135964
Udostępnij na innych stronach

Pamiętaj jeszcze o tym by przed każdym wędzeniem dobrze przepalić - wysuszyć wędzarnię. Jeśli jest murowana to zbiera się w niej dużo wilgoci.
Jedzenie jest jedną z największych przyjemności w życiu każdego mężczyzny.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4873-wedzenie/#findComment-135992
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.