Jozef Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Mam problem jak wędzę to zawsze mam osad czarny na wyrobach , jaka może być tego przyczyna Cytuj jozef Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4873-wedzenie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Mam problem jak wędzę to zawsze mam osad czarny na wyrobach , jaka może być tego przyczyna Wędzisz mokre i wszystko się do wędzonek klei. Osusz porządnie i dopiero puszczaj dym. Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4873-wedzenie/#findComment-135937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Jozef, Napisz coś więcej jak wędzisz w czym itd. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4873-wedzenie/#findComment-135940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozef Opublikowano 7 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Jak mam to osuszyć, jeżeli zrobię kiełbasę to jak mam ja długo suszyć ,dzięki za pomoc [ Dodano: Wto 07 Gru, 2010 20:42 ] Sam zrobiłem wędzarnie murowaną, i wędzę drzewem liściastym., może jak kolega sugeruje zle to wszystko osuszam Cytuj jozef Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4873-wedzenie/#findComment-135941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Jozef, Jakie palenisko, temperatura wędzenia, może masz fotki wędzarni i wędzonek. Jest dużo przyczyn. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4873-wedzenie/#findComment-135948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozef Opublikowano 7 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Nie nie mam fotek, palenisko takie normalne z boku wędzarni i krótko kanał ,wędzę w temperaturze 45 / 50 st, i właśnie jak ostatnio zwiększyłem temperaturę do 70 st,to się wszystko osmoliło. Cytuj jozef Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4873-wedzenie/#findComment-135953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Jak mam to osuszyć, jeżeli zrobię kiełbasę to jak mam ja długo suszyć ,dzięki za pomoc Józef na początek poczytaj to: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=100 a potem kolejne tematy i wszystko będzie dla Ciebie jasne ( wędzonki też) pozdrawiam Ps. Czy to Roszkowo koło lotniska? Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4873-wedzenie/#findComment-135962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Jozef, I tu sam znalazłeś odpowiedź! Z byt wysoka temperatura spalania. Czasami żeby utrzymać wyższą temperaturę w komorze w złą pogodę i oczywiście wędzarnia murowana, małe palenisko - wymusza spalanie opału w wysokiej temperaturze. Wędzonki nie będą miały ładnego koloru i szybko zrobią się szare, osmolone. Musisz poznać swoją wędzarnię nauczyć się wędzić w niższej temperaturze i spróbuj rozszczelnić wędzarnię. Zrób fotki wtedy coś więcej się poradzi. Wędzonki należy osuszyć ponieważ mokrego się nie uwędzi nawet na czarno. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4873-wedzenie/#findComment-135964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudzina Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Pamiętaj jeszcze o tym by przed każdym wędzeniem dobrze przepalić - wysuszyć wędzarnię. Jeśli jest murowana to zbiera się w niej dużo wilgoci. Cytuj Jedzenie jest jedną z największych przyjemności w życiu każdego mężczyzny. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4873-wedzenie/#findComment-135992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.