Skocz do zawartości

Pokemona fantazje... kulinarne


Rekomendowane odpowiedzi

No i dzisiaj upiekłem sernik śliwkowy :)

Co tu dużo pisać jak smacznie wszytko widać :thumbsup: :thumbsup:

 

Zlot coraz bliżej bracie, a tam warsztaty cukiernicze :grin: :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/8/#findComment-144254
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 953
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witajcie koledzy, my tez bysmy chętnie sie wybrali na ten zlot, tylko nie wiemy gdzie bedzie zoorganizowany i kiedy?. Jesli wiecie więcej na ten temat to prosze o informacje.

Pozdrawiamy

Iwona z Januszem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/8/#findComment-144320
Udostępnij na innych stronach

Proszę bardzo. Tutaj macie wszystko: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewforum.php?f=88

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/8/#findComment-144321
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj wspólnie z małżonką wymodziliśmy "coś z niczego", na szybko na obiad :)

 

Zapiekanka makaronowo-jajeczna z wędzonką

 

http://img24.imageshack.us/img24/7405/zap2lv.jpg

http://img21.imageshack.us/img21/4318/zap1u.jpg

 

Składniki na dużą porcje, dla 6 osób:

- paczka makaronu „kolanka”, „świderki” 0,5 kg

- jajka 10 szt.

- kilkanaście plasterków wędzonki, boczku i baleronu

- 3 pomidory

- masło lub oliwa

- ser żółty 30 dkg

 

Na początek gotujemy makaron do miękkości w osolonej wodzie ale żeby nie rozgotować, po ugotowaniu "hartujemy" go w zimnej wodzie i odcedzamy na durszlaku.

Wędzonkę - boczek, baleron, co tam mamy ale z tłuszczykiem, kroimy w średnio grube plastry i lekko obsmażamy na patelni.

W międzyczasie kroimy w plastry pomidory i rozbijamy jajka w miseczce "rozbełtując" je dokładnie.

Jak juz mamy wszystkie składniki wstępnie przygotowane, to zaczynamy wszystko układać warstwami w naczyniu żaroodpornym. Na początek lekko podlewamy dno oliwą i wykładamy warstwę makaronu, na makaron plastry wędzonki , pomidory i zalewamy 1/3 ilości rozbełtanych jajek. Następnie znowu układamy makaron, plastry wędzonki, pomidory i zalewamy jajkami i tak samo robimy z trzecią warstwą z tym, że na wierzch, na koniec wykładamy czwartą warstwę makaronu i przykrywamy całość plastrami sera żółtego.

Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temp 200 stopni przez 30 minut.

Smacznego !!!

Oczywiście do smaku jeszcze dajemy pieprz :) A zapiekanka jest super i prosta w wykonaniu, można podawać z keczupem. Specjalnie zrobiliśmy większa żeby było jeszcze na jutro :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/8/#findComment-144376
Udostępnij na innych stronach

Specjalnie dla Iwony i Janusza przepisy na sałatkę z fasolki szparagowej.

Mimo , że przepis był dla wybranych , podłączyłem się i zrobiłem ten cymes . Nie przyznałbym się , ale sałatka naprawdę pycha i jest dowodem na to , ze nie wszystko jest prawdą co mówią o teściowych .
daro
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/8/#findComment-144393
Udostępnij na innych stronach

Czy nie chciałbyś mnie adoptować ?

He he, muszę to z żoną uzgodnić :tongue:

 

Ja to się zastanawiam czy pokemon ma czas na coś innego

No jakoś daje rade... na zabawy z małym Bartkiem, na wyjazdy na mecze koszykówki... jakoś leci :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/8/#findComment-144624
Udostępnij na innych stronach

Daro ja mam nitypowąblache taka od piekarnika Elektrolux-a 32x38 cm, normalna blacha jest chyba węższa... 28x32 ?

Ja na swoją blachę (większą niż takie kupne ze sklepu) robiłem gnieciucha z półtorej porcji, przy zagniataniu ciasta musiałem dodać troche mleka bo ciasto było ciut za suche, pozdro

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/8/#findComment-144781
Udostępnij na innych stronach

Mimo, że mnie wczoraj "połamało" podreptałem trochę w kuchni i zrobiłem dwie Madejowe Rolady na cieście francuskim - hit roku 2010 w naszej kuchni :)

http://img222.imageshack.us/img222/5161/jedene.jpg

Farsz niezbyt wyszukany, cebula, papryka czerwona, pieczarki i mięso z łopatki wp zmielone. Wszystko lekko podsmażone i duszone razem z 10 minut. Sól i pieprz ziołowy do smaku. Przyznam się, że coraz bardziej jestem zadowolony z efektów.

 

Jutro chyba upiekę jakieś ciasto, mam jeszcze dwa słoiki jabłek, to może szarlotke Halusiową zrobię...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/8/#findComment-145015
Udostępnij na innych stronach

to może szarlotke Halusiową zrobię...

widać, że plecki już pomasowane, Pokemonku, szarlotka :thumbsup: , rolada :thumbsup: a pisałeś o tekturkach którymi się katujesz,,, :tongue: :clap:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/8/#findComment-145019
Udostępnij na innych stronach

a pisałeś o tekturkach którymi się katujesz

"Zjechałem" z wagą nie chwaląc sie ok 15 kg od połowy listopada tamtego roku i już tylko "trzymam wagę". Teraz pilnuje tego magicznego 88 :) Co prawda pieczywa normalnego nie jem dalej, jakoś przywykłem do chrupkiego :) A poza tym jem normalne obiady i śniadania, chociaż ze śniadaniami to najczęściej... kawa albo dwie i kawałek ciasta jak jest :) Kolacja najpóźniej o 19-20, żadnego podjadania w nocy (oczywiście chodzi o nocki w pracy). a z tym było najgorzej, bo przy "rozjechanym" cyklu dobowym to i o 3 w nocy jesteś głodny...

Ostatnio nawet pifko sobie pije od czasu do czasu :) :wink:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/8/#findComment-145021
Udostępnij na innych stronach

jakoś przywykłem do chrupkiego

Wbrew pozorom pieczywo "tekturka" nie jest dietetyczne, jest pozbawione wody i posiada wysoki indeks glikemiczny, a co za tym idzie nie pomaga w odchudzaniu.

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/8/#findComment-145022
Udostępnij na innych stronach

dwie Madejowe Rolady

Na ostatniej fotce kolorek baaardzo prawidłowy :thumbsup: Też dziś robię :cool:

 

A farsz po wystygnięciu, a przed nałożeniem na ciasto "zaciągnąłeś" jajkiem?? bo cosik nie mogę przyuważyć :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/8/#findComment-145096
Udostępnij na innych stronach

A farsz po wystygnięciu, a przed nałożeniem na ciasto "zaciągnąłeś" jajkiem??

Do farszu dałem tylko białko co mi zostało, nie dawałem więcej, i tak pycha wyszła a rolada przy krojeniu się nie rozpadała i farsz sie nie "wysypywał", tak że wszystko Ok

 

Dzisiaj na tapetę idzie szarlotka, najprawdopodobniej Halusi:)Ale jeszcze poszperam w przepisach....

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/8/#findComment-145097
Udostępnij na innych stronach

No to dzisiaj w końcu poczułem sie na tyle dobrze, że podreptałem w kuchni po obiadku i zrobiłem szarlotkę tradycyjną. Dostałem dwa słoiki smażonych jabłek od teściowej, no to padło na szarlotkę :)

 

http://img141.imageshack.us/img141/1720/szar1.jpg

 

Szarlotka Tradycyjna

 

Ciasto:

• 3 szklanki mąki

• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

• 1 szklanka drobnego cukru

• 1 cukier waniliowy

• 250 g zimnego masła

• 4 jajka

 

Jabłka:

• 2 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówka)

• około 12 łyżeczek cukru

• 1 cukier waniliowy

• 5 -10 dag rodzynek

• 1 łyżeczka cynamonu

(Ja miałem gotowe dwa słoiki smażonych jabłek)

(Nie dawałem rodzynek, ponieważ moje dziewuchy za nimi nie przepadają co dla mnie jest wielką zagadką...)

 

Przygotowanie:

• Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem waniliowym lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Dodać rodzynki i cynamon.

• Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.

• Jedną część ciasta rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia i razem przełożyć do prostokątnej formy. (Ja rozwałkowywałem na stolnicy oprószonej mąką i przenosiłem na blache i wyklejałem).

Wstawić do lodówki. Białka z 3 jaj ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać resztę (1/4 szklanki) cukru, ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.

• Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę z ciastem wyjąć z lodówki, wyłożyć jabłka. Przykryć ubitą pianą z białek. Na wierzch położyć drugą część rozwałkowanego ciasta.

• Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę (gdyby w trakcie pieczenia wierzch za bardzo się zrumienił, położyć kawałek folii aluminiowej). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. I gotowe :)

http://images50.fotosik.pl/601/63cdcb3f0ae549adm.jpg http://images46.fotosik.pl/562/7d08100ebabd2bbem.jpg

Najlepsza jest chyba jeszcze ciepła, mniam :grin:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/8/#findComment-145221
Udostępnij na innych stronach

Najlepsza jest chyba jeszcze ciepła

z gałką lodów waniliowych.. :thumbsup: :thumbsup: :clap:

Na ubitą pianę z białek lekko zmrożone ciasto najlepiej jest zetrzeć na grubych oczkach tarki.

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/8/#findComment-145223
Udostępnij na innych stronach

Na ubitą pianę z białek lekko zmrożone ciasto najlepiej jest zetrzeć na grubych oczkach tarki.

Tak wiem, tez robiłem juz w ten sposób ale ten przepis jest na szarlotkę tradycyjną :tongue:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/8/#findComment-145224
Udostępnij na innych stronach

to padło na szarlotkę :)

no no aleś Pan smaków narobił.....pies aż głowę odwrócił od jedzenia,a syn

fajną minkę zrobił jak zawsze :wink:

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/8/#findComment-145227
Udostępnij na innych stronach

Uff ledwie zdążyłem :)

Zrobiłem dzisiaj Pokemonowe pulpety w sosie pomidorowym.

Będą na jutro na obiad.

 

Mięso z łopatki wp, zmielone na sicie 4, duża cebula, 3 ząbki czosnku, dwie duże bułki wcześniej namoczone w wodzie - wszystko też przepuszczone przez maszynke, do tego jajko i przyprawy: pieprz, sól i majeranek do smaku.

Całość wymieszana, uformowane małe kotleciki, obtoczone w bułce i obsmażone na oleju. Następnie duszone ze 30 min w wodzie z zielem angielskim i liściem laurowym, Na koniec "uszlachetniony" sos "zaklepką" na wywarze z mąką i przecierem pomidorowym. To tak po krótce, na szybko, bo lecę do pracy :)

 

 

Można podawać z kaszą, ryżem, ziemniakami... :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/8/#findComment-145503
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio trochę pozazdrościłem IwoniezJanuszem tortu i postanowiłem spróbować tez coś takiego zrobić... Okazja przednia, bo moja 16-letnia córa obchodzi dzisiaj urodziny... no i po małych przygodach wyszło mi coś takiego…

http://img52.imageshack.us/img52/8873/tort2.jpg

http://img8.imageshack.us/img8/3474/tort2o.jpg

 

Zawsze kupowaliśmy torty u znajomej znajomych ale od teraz koniec z tym procederem :)

Torty bedę robił sam :)

Na początek przyszło mi wyszukać/wyprosić jakiś sprawdzony przepis na biszkopt bo nigdy jeszcze nie piekłem... I tutaj poczytałem przepis IwonyzJanuszem i starszego brata Zbója Madeja, bo akurat chyba przedwczoraj tez piekł i zauważyłem, iż... biszkopt po upieczeniu lubi opadać... W międzyczasie Zbój dał mi cynk, że nasza @halusia@ ma sprawdzony przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi :wink: .

No to niewiele myśląc "w te pędy" napisałem do starszej siostry co by się zlitowała i udostepniła mi swój przepis :) A halusia, jak każdy wie, „jak trzeba to przytuli, a jak trzeba to i po łapach trzepnie” :wink: Przysłała mi przepis na biszkopt z 5 jaj :) ale żeby wyszedł ładnie i nie opadł to trzeba biszkopt zrzucić z wysokości 50 cm na ziemię…

Myślę sobie… coś mnie ta halusia podpuszcza… może to spisek ze Zbójem, co by młodego w „maliny wpuścic”… No ale po wymianie kilku wiadomości ze starszą siostrą, uwierzyłem w ten sprawdzony „myk” z rzucaniem biszkoptem i zabrałem się do dzieła…

Biszkopt upiekłem wczoraj.

- 5 jaj

- 1 szkl cukru

- 1 szkl mąki

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej ( takie troszkę z czubkiem)

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i dalej ubijać.

Gdy jest dobrze ubite dodać żółtka, po chwili ubijania dodać obie mąki i proszek ( przesiane).

Wtedy delikatnie wymieszać łyżką.

Ciasto wyłożyć do tortownicy i piec około 30 min.

 

 

Ja piekłem 45 min w 180st. (sprawdzałem patyczkiem). Tortownica fi 24, standardowa, biszkopt fajnie wyrósł :) Z tej receptury spokojnie wychodza trzy warrstwy po pokrojeniu.

Rzucanie biszkoptem o podłoge :grin: - trochę z kadru uciekał... :wink:

Ku mojej wielkiej uciesze biszkopt nie "siadł" :) Dzięki halusia !!!

 

Dzisiaj pociąłem biszkopt za pomocą nitki do szycia na trzy części :wink:

http://images50.fotosik.pl/612/01b823a129a8df52m.jpg http://images40.fotosik.pl/594/01e8831ba25db504m.jpg http://images40.fotosik.pl/594/d38d5effd4a7d80cm.jpg http://images47.fotosik.pl/612/c6cd380e2b0c4c53m.jpg

Następnie zrobiłem "poncz" aby nasaczyć biszkopt( 100ml wódki,łyżka cukru, kilka kropel olejku rumowego), ubiłem śmietanę (730 ml plus cukier puder i 2 smietanfixy i pół szklanki ciepłej wody z łyżką żelatyny. Pomiędzy warstwami biszkoptu, razem z bitą śmietaną dałem tez kawałeczki brzoskwiń z puszki, wcześniej odsączone.

http://images39.fotosik.pl/606/c018ad6f234317e5m.jpg http://images45.fotosik.pl/613/81953f2c7e097ffdm.jpg http://images43.fotosik.pl/612/4b77ea29ee0a0363m.jpg http://images45.fotosik.pl/613/76cf762adc2befc7m.jpg

 

No i zostało mi na koniec udekorować wierzch :)

Dziękuję IwoniezJanuszem, halusi, Zbójowi i kaszubce33 za pomoc i cenne rady :)

http://images46.fotosik.pl/573/31b850f8ea08a1c4m.jpg http://images40.fotosik.pl/594/a4029e7bb6c243a3m.jpg http://images41.fotosik.pl/606/6febb6348ad83332m.jpg http://images49.fotosik.pl/611/4ee650147b89a4c6m.jpg

 

Wieczorem będziemy próbować, to wkleję jakieś zdjęcia z przekrojem :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/8/#findComment-145691
Udostępnij na innych stronach

Najlepsze życzenia urodzinowe dla córci, czy są jakieś zakamarki "rzemiosła" kuchennego których nie odwiedzasz? :lol:ładny ten tort :clap: :clap:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/8/#findComment-145693
Udostępnij na innych stronach

Tort śliczny, i z tego co widze w smaku tez pyszny. Gratulujemy i tak jak powiedziałeś koniec z tortami zamawianymi u innych sam potrafisz zrobicćrównie smaczny i równie efektownie przyozdobiony.

Tak jak kiedyś powiedziałam najważniejsze są chęci a tego Tobie nie brakuje. Z przyjemnością mogę Ci podać inne przepisy na ciasta i torty.:)

 

[ Dodano: Sro 09 Lut, 2011 16:31 ]

Wszystkiego najlepszego dla córki z okazji urodzin

 

[ Dodano: Sro 09 Lut, 2011 16:33 ]

P.S. pytam mojego męża czy zrobi dla mnie taki tort a on że własnie mi robi kiełbasę, kabanosy i szyneczki i żebym juz nie pisała tylko mu pomagała nabijac kiełbase w jelita :wink: :thumbsup:

Pozdrawiamy

Iwona z Januszem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/8/#findComment-145702
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.