pokemon15 Opublikowano 10 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #276 Opublikowano 10 Marca 2011 I musi wyjść , nie dałeś otrąb no nie dałem... dałem słonecznika dwie garści ale było 0,5kg mąki pszennej razowej... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/12/#findComment-151356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #277 Opublikowano 10 Marca 2011 Ja też mieszam mąki : 0,5 kg pszennej zwykłej , 25 deko pszennej razowej i 25 deko żytniej razowej , i daje otręby .Chleb jest wilgotny , ale długo świeży , może daj mniej wody . Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/12/#findComment-151357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #278 Opublikowano 10 Marca 2011 z mąką pszenną razowąto na pewno nie jest przyczyną niepowodzenia myślę, że za krótki czas pieczenia jak się bałeś, że się zbyt przypiecze to mogłeś go z góry nakryć pergaminem, folią aluminiową i przytrzymać jeszcze z 10 minut ja zawsze pod koniec wyciągam go z formy i dopiekam chwile Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/12/#findComment-151358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #279 Opublikowano 10 Marca 2011 I musi wyjść , nie dałeś otrąb no nie dałem... dałem słonecznika dwie garści ale było 0,5kg mąki pszennej razowej... Zmniejsz zdecydowanie ilość wody, nawet do 750ml. Przy tak dużym dodatku mąki razowej, chleb sezonuj ok. 24h zanim pokroisz. Z moich doświadczeń wynika, że w pierwszych 24h chleb się mocno kruszy, przy krojeniu. Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/12/#findComment-151364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luciola5 Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #280 Opublikowano 10 Marca 2011 Ja pięke ten chleb dokładnie 35 min 180st z termoobiegiem i zawsze się dopiekał. Ostatnio zrobiłam doświadczenie i piekłam bez termoobiegu 45 min ok 200 st i też jest ok.Uważam,że pokemon15, dał za dużo mąki razowej.Ja dodaje mniej ok 100-150g.Pieke ten chleb często bo nie przepadamy za chlebem na zakwasie i nigdy nie miałam problemu :grin: Ps.kaszubka33, nieraz już próbowała :grin: Cytuj Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/12/#findComment-151365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #281 Opublikowano 10 Marca 2011 Robię często i zawsze wychodzi. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/12/#findComment-151377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 10 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #282 Opublikowano 10 Marca 2011 Chleb jest wilgotnywilgotny mój tez był... kurcze to moze on dobry był ??? a ja sie bałem, ze jest niedopieczony... Przy tak dużym dodatku mąki razowej, chleb sezonuj ok. 24h zanim pokroisz. Z moich doświadczeń wynika, że w pierwszych 24h chleb się mocno kruszy, przy krojeniu.Tak, kruszył sie wczoraj, jak chciałem od razu próbowac, dzisiaj juz było lepiej 180st z termoobiegiema ja bez termo piekłem Robię często i zawsze wychodzi.no nic... jutro spróbuje znowu, dzieki wszystkim za cenne uwagi... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/12/#findComment-151379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #283 Opublikowano 10 Marca 2011 następnym razem daj mniej wody lub mleka. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/12/#findComment-151385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #284 Opublikowano 10 Marca 2011 Pieke ten chleb często bo nie przepadamy za chlebem na zakwasie i nigdy nie miałam problemuLuciola mamy coś wspólnego :arrow: ja też nie lubię chlebka na zakwasie,wilgotnego i z kwaśnym posmakiem :mellow: szukam przepisu na chlebek z foremki taki czarny z nasionami :arrow: robi go Pan Władysław z Liszek robi też te słynne kukiełki :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/12/#findComment-151390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 11 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #285 Opublikowano 11 Marca 2011 Na początek mielone Będą jutro na obiadek, chociaż już kilka "wyparowało" w niejasnych okolicznościach... :wink: http://img860.imageshack.us/img860/9629/dscf8378wm.jpg No i wieczorkiem podszedłem drugi raz do chleba... cały czas nie daje mi spokoju ten pierwszy... bo chociaz był jakby troche mokry w środku... to ja byłem przekonany że to niewypał... Dzisiaj poszedłem za Waszymi wskazówkami i dałem 1kg mąki pszennej 650, bez jednej szklanki..., jedną szklankę mąki pszennej razowej, pół szklanki słoneczniku, 1/5 szklanki pestek z dyni i szklankę nie pełną otrębów pszennych, do tego 800ml wody ciepłej z 40g drożdży... Piekłem w 200st ok 45 minut, z tym, że piekarnik nagrzałem najpierw do 100st i włożyłem chleby i zwiększyłem temp do 200. A tak to wygląda... http://img860.imageshack.us/img860/2493/dscf8400wm.jpg http://img857.imageshack.us/img857/144/dscf8402wm.jpg http://img857.imageshack.us/img857/466/dscf8401wm.jpg No i teraz sam nie wiem... jakiś trochę blady... widać, że urósł jak głupi..., aż trochę popękał z wierzchu... przy wyjmowaniu z foremek nie był już taki klejący jak za pierwszym razem na bokach... nie będę go ruszał do jutra, niech ostygnie... przykryje go tylko ściereczką na noc... http://images43.fotosik.pl/708/3960f6356273f4aem.jpg http://images47.fotosik.pl/709/e5412b8b2f5decc9m.jpg http://images35.fotosik.pl/524/50bd5891d68d95cam.jpg dałem teraz mniej wody i ciasto było bardziej gęste... zwięzłe, chociaż się kleiło i do foremek przekładałem z małymi problemami... nie wiem czy wytrzymam do rana... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/12/#findComment-151603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 11 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #286 Opublikowano 11 Marca 2011 do tego 800ml wody ciepłej z 40g drożdżynastępnym razem zrób rozczyn z drożdży, wody i pół łyżeczki cukru chleb lepiej rośnie i nie pęka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/12/#findComment-151608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 11 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #287 Opublikowano 11 Marca 2011 zrób rozczyn z drożdży, wody i pół łyżeczki cukruWg przepisu to nie było cukru... a drożdże rozpuściłem najpierw w letniej wodzie i dolewałem do mąki mieszając ciasto... następnym razem zrobię jak mówisz, mi to nie przeszkadza, żeby tylko w środku był dobry... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/12/#findComment-151610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 12 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #288 Opublikowano 12 Marca 2011 No i rano idąc do pracy nie wytrzymałem i wziąłem kilka kromek na śniadanko... REWELACJA !!! UDAŁO SIĘ !!! Chleb jak marzenie !!! W środku nie jest mokry jest ładnie wyrośniety a skórka nie jest twarda. Dobrze się kroi i się nie kruszy A jaki pyszny w smaku !!! Fotkę z przekroju wkleję po południu jak wrócę z pracy, chyba, że nie będzie co fotografować... :wink: Jak to mówią, mężczyza w życiu powinien: spłodzić syna, zrobić kiełbasę i upiec chleb :wink: a i biszkoptem rzucić :grin: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/12/#findComment-151627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 12 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #289 Opublikowano 12 Marca 2011 kurcze, czasu nie miałem dzisiaj... muszę żonce mojej kochanej laptopa kupić... chyba... a to mój - wasz chleb, który wyszedł wspaniale !!!! Teraz będę sam piekł a nie kupował w sklepach Normalnie szok... http://img52.imageshack.us/img52/8891/dscf8418wm.jpg http://img717.imageshack.us/img717/1838/dscf8420wm.jpg Normalnie super sprawa !!! Dziękuję lucioli5 i Wszystkim pozostałym, za wskazówki i porady Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/12/#findComment-151738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 12 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #290 Opublikowano 12 Marca 2011 No to jest chlebek ,który zawsze wychodzi.POKEMON tobie tez piękny wyszedł.Ja zamiast wody dodaje mleka też jest smaczny.Jak chleb polski. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/12/#findComment-151743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 12 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #291 Opublikowano 12 Marca 2011 A jeszcze jest lepszy jak doda się maślanki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/12/#findComment-151745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 12 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #292 Opublikowano 12 Marca 2011 A jeszcze jest lepszy jak doda się maślanki.Dokładnie, wtedy długo trzyma świeżość. Piękny chlebek pokemonku :thumbsup: :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/12/#findComment-151746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 12 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #293 Opublikowano 12 Marca 2011 pokemon15, bardzo ładny ten chlebek - gratuluę :clap: Ja też dzisiaj piekłem ten chlebek,może trochę skład inny,ale też się udał. Jutro w stawię fotki ,bo w aparacie akumulatorki siadły.Teraz będę sam piekł a nie kupował w sklepach Normalnie szok.... Na mnie teraz też piekarz nie zarobi :lol: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/12/#findComment-151751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 12 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #294 Opublikowano 12 Marca 2011 wiedziałem, że ci się uda :clap: :clap: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/12/#findComment-151752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 12 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #295 Opublikowano 12 Marca 2011 Jutro powtórka z rozrywki, mąka i drożdże kupione, normalnie zaje... isty chlebek Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/12/#findComment-151754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #296 Opublikowano 13 Marca 2011 No widzę pokemonie, że chlebek Ci piękny wyszedł :clap: :clap: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/12/#findComment-151759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miriam Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #297 Opublikowano 13 Marca 2011 Pokemonie, wyszedł Ci piękny chlebek :clap:. Też mam pierwsze próby za sobą, wszystkie 3 udane. Sposób na drożdżach jest nieskomplikowany i szybki i bardzo smaczny :grin:. Mam też za sobą pierwszą próbę z zakwasem, ale na razie to kompletna klapa :devil: Bardzo fajna jest mąka pszenna pełnoziarnista Lubelli, jak masz problemy z razową, to polecam. Jest na niej też bardzo prosty przepis, z którego korzystałam przy pierwszym chlebku - 5 dkg drożdży rozpuścić w ciepłej wodzie, 1 kg mąki, dwie łyżeczki soli, a dalej, jak opisałeś. Znalazłam gdzieś informację, że łyżeczka mąki ziemniaczanej poprawia trwałość chlebka (bena też pisała, że daje wodę spod ziemniaków), więc dodałam przy drugim podejściu, ale chlebek "zjadł się" zbyt szybko, żeby sprawdzić czy to prawda :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/12/#findComment-151764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #298 Opublikowano 13 Marca 2011 Polecam chleb na zakwasie z dodatkiem smażonej cebuli,przepis od kol.PePe z 29 marca ub. roku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/12/#findComment-151767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 13 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #299 Opublikowano 13 Marca 2011 Taki dobry ten chleb wyszedł ostatnio, że znowu upiekłem... http://img827.imageshack.us/img827/9907/dscf8425wm.jpg następny zrobię wg tego przepisu kolegi przemka1978: CHLEB PSZENNY DROŻDŻOWY Składniki: * 400 g mąki pszennej * 1,5 płaskiej łyżeczki soli * 1 łyżeczka cukru * 20 g świeżych drożdży * ok. 250 ml ciepłej wody * 2 łyżki oliwy W pierwszej kolejności rozrabiamy drożdże z cukrem, odrobiną ciepłej wody i odrobiną mąki.Gdy podrosną łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy gładkie i sprężyste ciasto.Przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości.Po tym czasie odgazowujemy.Formujemy bochenek, przykrywamy i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia.W tym czasie nagrzewamy piec do 230'C.Wstawiamy do piekarnika naczynie z wodą. Pieczemy 40-45 minut. Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/12/#findComment-151936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asia50 Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #300 Opublikowano 14 Marca 2011 chlebki piękne i na pewno pyszne :thumbsup: chyba czas zacząć wypiek na zakwasie to dopiero pycha :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/12/#findComment-152042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.