Skocz do zawartości

Pokemona fantazje... kulinarne


Rekomendowane odpowiedzi

I musi wyjść , nie dałeś otrąb

no nie dałem... dałem słonecznika dwie garści :) ale było 0,5kg mąki pszennej razowej...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/12/#findComment-151356
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 953
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ja też mieszam mąki : 0,5 kg pszennej zwykłej , 25 deko pszennej razowej i 25 deko żytniej razowej , i daje otręby .

Chleb jest wilgotny , ale długo świeży , może daj mniej wody .

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/12/#findComment-151357
Udostępnij na innych stronach

z mąką pszenną razową

to na pewno nie jest przyczyną niepowodzenia myślę, że za krótki czas pieczenia jak się bałeś, że się zbyt przypiecze to mogłeś go z góry nakryć pergaminem, folią aluminiową i przytrzymać jeszcze z 10 minut ja zawsze pod koniec wyciągam go z formy i dopiekam chwile
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/12/#findComment-151358
Udostępnij na innych stronach

I musi wyjść , nie dałeś otrąb

no nie dałem... dałem słonecznika dwie garści :) ale było 0,5kg mąki pszennej razowej...

Zmniejsz zdecydowanie ilość wody, nawet do 750ml. Przy tak dużym dodatku mąki razowej, chleb sezonuj ok. 24h zanim pokroisz. Z moich doświadczeń wynika, że w pierwszych 24h chleb się mocno kruszy, przy krojeniu.

Pozdrawiam

Waldek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/12/#findComment-151364
Udostępnij na innych stronach

Ja pięke ten chleb dokładnie 35 min 180st z termoobiegiem i zawsze się dopiekał.

Ostatnio zrobiłam doświadczenie i piekłam bez termoobiegu 45 min ok 200 st i też jest ok.Uważam,że pokemon15, dał za dużo mąki razowej.Ja dodaje mniej ok 100-150g.Pieke ten chleb często bo nie przepadamy za chlebem na zakwasie i nigdy nie miałam problemu :grin:

Ps.kaszubka33, nieraz już próbowała :grin:

Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.”
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/12/#findComment-151365
Udostępnij na innych stronach

Chleb jest wilgotny

wilgotny mój tez był... kurcze to moze on dobry był ??? a ja sie bałem, ze jest niedopieczony...

Przy tak dużym dodatku mąki razowej, chleb sezonuj ok. 24h zanim pokroisz. Z moich doświadczeń wynika, że w pierwszych 24h chleb się mocno kruszy, przy krojeniu.

Tak, kruszył sie wczoraj, jak chciałem od razu próbowac, dzisiaj juz było lepiej

180st z termoobiegiem

a ja bez termo piekłem :(

Robię często i zawsze wychodzi.

no nic... jutro spróbuje znowu, dzieki wszystkim za cenne uwagi...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/12/#findComment-151379
Udostępnij na innych stronach

Pieke ten chleb często bo nie przepadamy za chlebem na zakwasie i nigdy nie miałam problemu

Luciola mamy coś wspólnego :arrow: ja też nie lubię chlebka na zakwasie,wilgotnego

i z kwaśnym posmakiem :mellow: szukam przepisu na chlebek z foremki taki czarny

z nasionami :arrow: robi go Pan Władysław z Liszek robi też te słynne kukiełki :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/12/#findComment-151390
Udostępnij na innych stronach

Na początek mielone :) Będą jutro na obiadek, chociaż już kilka "wyparowało" w niejasnych okolicznościach... :wink:

http://img860.imageshack.us/img860/9629/dscf8378wm.jpg

 

No i wieczorkiem podszedłem drugi raz do chleba... cały czas nie daje mi spokoju ten pierwszy... bo chociaz był jakby troche mokry w środku... to ja byłem przekonany że to niewypał...

Dzisiaj poszedłem za Waszymi wskazówkami i dałem 1kg mąki pszennej 650, bez jednej szklanki..., jedną szklankę mąki pszennej razowej, pół szklanki słoneczniku, 1/5 szklanki pestek z dyni i szklankę nie pełną otrębów pszennych, do tego 800ml wody ciepłej z 40g drożdży... Piekłem w 200st ok 45 minut, z tym, że piekarnik nagrzałem najpierw do 100st i włożyłem chleby i zwiększyłem temp do 200.

A tak to wygląda...

http://img860.imageshack.us/img860/2493/dscf8400wm.jpg

http://img857.imageshack.us/img857/144/dscf8402wm.jpg

http://img857.imageshack.us/img857/466/dscf8401wm.jpg

No i teraz sam nie wiem... jakiś trochę blady... widać, że urósł jak głupi..., aż trochę popękał z wierzchu... przy wyjmowaniu z foremek nie był już taki klejący jak za pierwszym razem na bokach... nie będę go ruszał do jutra, niech ostygnie... przykryje go tylko ściereczką na noc...

http://images43.fotosik.pl/708/3960f6356273f4aem.jpg http://images47.fotosik.pl/709/e5412b8b2f5decc9m.jpg http://images35.fotosik.pl/524/50bd5891d68d95cam.jpg

dałem teraz mniej wody i ciasto było bardziej gęste... zwięzłe, chociaż się kleiło i do foremek przekładałem z małymi problemami... nie wiem czy wytrzymam do rana...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/12/#findComment-151603
Udostępnij na innych stronach

zrób rozczyn z drożdży, wody i pół łyżeczki cukru

Wg przepisu to nie było cukru... a drożdże rozpuściłem najpierw w letniej wodzie i dolewałem do mąki mieszając ciasto... następnym razem zrobię jak mówisz, mi to nie przeszkadza, żeby tylko w środku był dobry...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/12/#findComment-151610
Udostępnij na innych stronach

No i rano idąc do pracy nie wytrzymałem i wziąłem kilka kromek na śniadanko... REWELACJA !!! UDAŁO SIĘ !!! Chleb jak marzenie !!! W środku nie jest mokry jest ładnie wyrośniety a skórka nie jest twarda. Dobrze się kroi i się nie kruszy :) A jaki pyszny w smaku !!! Fotkę z przekroju wkleję po południu jak wrócę z pracy, chyba, że nie będzie co fotografować... :wink:

Jak to mówią, mężczyza w życiu powinien: spłodzić syna, zrobić kiełbasę i upiec chleb :wink: a i biszkoptem rzucić :grin:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/12/#findComment-151627
Udostępnij na innych stronach

kurcze, czasu nie miałem dzisiaj... muszę żonce mojej kochanej laptopa kupić... chyba...

a to mój - wasz chleb, który wyszedł wspaniale !!!! Teraz będę sam piekł a nie kupował w sklepach :) Normalnie szok...

http://img52.imageshack.us/img52/8891/dscf8418wm.jpg

http://img717.imageshack.us/img717/1838/dscf8420wm.jpg

Normalnie super sprawa !!!

Dziękuję lucioli5 i Wszystkim pozostałym, za wskazówki i porady :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/12/#findComment-151738
Udostępnij na innych stronach

No to jest chlebek ,który zawsze wychodzi.POKEMON tobie tez piękny wyszedł.Ja zamiast wody dodaje mleka też jest smaczny.Jak chleb polski.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/12/#findComment-151743
Udostępnij na innych stronach

A jeszcze jest lepszy jak doda się maślanki.

Dokładnie, wtedy długo trzyma świeżość.

Piękny chlebek pokemonku :thumbsup: :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/12/#findComment-151746
Udostępnij na innych stronach

pokemon15, bardzo ładny ten chlebek - gratuluę :clap:

Ja też dzisiaj piekłem ten chlebek,może trochę skład inny,ale też się udał.

Jutro w stawię fotki ,bo w aparacie akumulatorki siadły.

Teraz będę sam piekł a nie kupował w sklepach Normalnie szok...

.

Na mnie teraz też piekarz nie zarobi :lol:

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/12/#findComment-151751
Udostępnij na innych stronach

Pokemonie, wyszedł Ci piękny chlebek :clap:.

 

Też mam pierwsze próby za sobą, wszystkie 3 udane. Sposób na drożdżach jest nieskomplikowany i szybki i bardzo smaczny :grin:. Mam też za sobą pierwszą próbę z zakwasem, ale na razie to kompletna klapa :devil:

Bardzo fajna jest mąka pszenna pełnoziarnista Lubelli, jak masz problemy z razową, to polecam. Jest na niej też bardzo prosty przepis, z którego korzystałam przy pierwszym chlebku - 5 dkg drożdży rozpuścić w ciepłej wodzie, 1 kg mąki, dwie łyżeczki soli, a dalej, jak opisałeś.

Znalazłam gdzieś informację, że łyżeczka mąki ziemniaczanej poprawia trwałość chlebka (bena też pisała, że daje wodę spod ziemniaków), więc dodałam przy drugim podejściu, ale chlebek "zjadł się" zbyt szybko, żeby sprawdzić czy to prawda :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/12/#findComment-151764
Udostępnij na innych stronach

Taki dobry ten chleb wyszedł ostatnio, że znowu upiekłem...

 

http://img827.imageshack.us/img827/9907/dscf8425wm.jpg

 

następny zrobię wg tego przepisu kolegi przemka1978:

CHLEB PSZENNY DROŻDŻOWY

 

Składniki:

 

* 400 g mąki pszennej

* 1,5 płaskiej łyżeczki soli

* 1 łyżeczka cukru

* 20 g świeżych drożdży

* ok. 250 ml ciepłej wody

* 2 łyżki oliwy

 

 

W pierwszej kolejności rozrabiamy drożdże z cukrem, odrobiną ciepłej wody i odrobiną mąki.Gdy podrosną łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy gładkie i sprężyste ciasto.Przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości.Po tym czasie odgazowujemy.Formujemy bochenek, przykrywamy i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia.W tym czasie nagrzewamy piec do 230'C.Wstawiamy do piekarnika naczynie z wodą. Pieczemy 40-45 minut.

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/12/#findComment-151936
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.