pokemon15 Opublikowano 18 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #301 Opublikowano 18 Marca 2011 Dzisiaj popołudniowo-wieczornie wziąłem się za chleb drożdżowy wg przepisu kolegi przemka1978. http://img153.imageshack.us/img153/3102/dscf8543wm.jpg Już od jakiegoś czasu myślałem czy da się upiec chleb nie na zakwasie ale żeby wyglądał jak chleb, tzn jak taki normalny bochenek... No i dostałem przepis... CHLEB PSZENNY DROŻDŻOWY Składniki: * 400 g mąki pszennej * 1,5 płaskiej łyżeczki soli * 1 łyżeczka cukru * 20 g świeżych drożdży * ok. 250 ml ciepłej wody * 2 łyżki oliwy Dzisiaj po wczorajszym deszczowym wędzeniu i kolejnej nocy spędzonej w pracy... spałem do 12 Wstałem pełen werwy, zapału i "mocy" twórczych Zrobiłem odpowiednie zakupy i wziąłem się do roboty... Tak mi zaczyn urósł, że prawie mi z kubka wyszedł i zdjęcia nie zdążyłem zrobić... Ciasto zagniotłem, odstawiłem na jakieś 25 min, odgazowałem, znowu zagniotłem i zostawiłem na 30 min do wyrośnięcia, wierzch dwa razy "pędzlowalem" wodą... Oczywiście Bartek mi pomagał... łobuz jeden nauczył się wchodzić na krzesła i pakuje się na stół w kuchni... masakra jest teraz, bo nic na stole nie można zostawić... Jak chlebek ładnie urósł to powędrował do piekarnika na 40minut, razem z miseczką wody. Temp. wypieku to 230 stopni, ostatnie 5 minut 110... bo wierzch mi się troszkę przyrumienił za bardzo... Sami zobaczcie jaki piękny bochenek wyszedł... bo ja "wymiękłem"... http://img838.imageshack.us/img838/3664/dscf8542wm.jpg A że dzisiaj rano jak wszedłem na wagę... wszedłem jeszcze raz... i jeszcze raz... :shock: myślałem, że się popsuła... ale nie... ale nie... 87kg !!! Nie wiem co jest grane ale już od dłuższego czasu jem normalnie, piekę ciasta, robię kiełbasy i wędzonki, wypijam też piwo albo dwa i trzymam wagę !!! :grin: SZOK :tongue: No to na kolację... :thumbsup: ostatni kawałek boczku znalazłem w lodówce... do chlebka :wink: http://img835.imageshack.us/img835/5391/dscf8544wm.jpg Moja Aśko to mnie opieprzyła, że taki mały chlebek upiekłem, że prądem szastam na lewo i prawo, że trzeba było dwa zrobić albo chociaż jeden ale większy... bo szkoda było piekarnik rozgrzewać... Ale... w końcu ja energetyk-automatyk, w elektrowni pracuję :wink: to prund mogę wiadrami do domu przynieść :wink: Zdążyłem dwie kromki zjeść i poszedłem kąpać i usypiać brzdąca... jak wróciłem... tylko tyle zostało... http://img816.imageshack.us/img816/4845/dscf8548wm.jpg Jutro piekę dwa bochenki !!! :grin: przemek1978 !!! Dzięki za ten przepis !!! Chleb jest wspaniały !!! I zagości już na stałe w naszym domu, pychota !!! W ogóle, to tak się cieszę, że znalazłem WAS wszystkich, to bractwo, to forum... ech... normalnie, sprawia mi to "dreptanie" w kuchni, przy wędzarni tyle radości, że sam wymiękam... Teraz z Przemkiem zaczęliśmy nowy projekt, czyli chleb na zakwasie... ciekawe jak taki smakuje i czy mi ten zakwas wyjdzie... :mellow: Polecam ten chleb drożdżowy !!! Jest łatwy w produkcji i pyszny, że szok http://img819.imageshack.us/img819/2315/dscf8553f.jpg PS. Znowu się rozpisałem... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/13/#findComment-152727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 18 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #302 Opublikowano 18 Marca 2011 Pokemonie ! Jestem w szoku...chlebek cudowny :thumbsup: :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/13/#findComment-152728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 18 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #303 Opublikowano 18 Marca 2011 chlebek cudownyNa fotkach jeszcze ciepły był i bałem się, że bedzie się kruszył albo co ale nawet fajnie sie kroił, skórka chrupiąca ech...i ten smak, zapach, już myslę czy by kiedyś razem z wędzarnią nie postawić pieca chlebowego.... taki to dopiero musi smakowąć, na ogniu wypiekany... ale to przyszłość dość odległa... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/13/#findComment-152729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 18 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #304 Opublikowano 18 Marca 2011 No to teraz już wiem komu mam tu mistrzu mówić :clap: :clap: :clap: Bardzo ładny chlebek :tongue: chociaż drożdżowy :devil: z zakwasem na pewno nam też tak fajnie pójdzie :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/13/#findComment-152731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 18 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #305 Opublikowano 18 Marca 2011 No to teraz już wiem komu mam tu mistrzu mówićPrzemek, to Twoja zasługa To chlebek robiony wg Twojego przepisu i wskazówek, z zakwasem na pewno nam też tak fajnie pójdzieech boję sie tego zakwasu jak ognia... ten jest pyszny chociaż drożdżowy... to co to będzie na zakwasie??? Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/13/#findComment-152733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 18 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #306 Opublikowano 18 Marca 2011 to co to będzie na zakwasieto jest naprawdę całkiem inny smak :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/13/#findComment-152734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 19 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #307 Opublikowano 19 Marca 2011 Chlebek bardzo ładny. Te drożdżowe mi wychodzą, ale wczorajszy na zakwasie to lipa. Muszę dokładnie zgłębić temat. Zdjęć nawet nie będę pokazywał :sad: :sad: szkoda pary ! Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/13/#findComment-152748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 19 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #308 Opublikowano 19 Marca 2011 Te drożdżowe mi wychodzą, ale wczorajszy na zakwasie to lipa.Bo chleb na zakwasie musi długo garować... a może to było przyczyną że się nie udał. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/13/#findComment-152749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 19 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #309 Opublikowano 19 Marca 2011 Garował 18 godzin. urósł trochę, ale jak dla mnie dla za trochę za mało. Może ten zakwas nie był zbyt dobry, chociaż zapach był wspaniały. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/13/#findComment-152754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 19 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #310 Opublikowano 19 Marca 2011 no cóż... słowo się rzekło.... http://img580.imageshack.us/img580/1416/dscf8585wm.jpg Dzisiaj zrobiłem dwa chlebki przemkowe... czyli z dwóch porcji... Chlebek trzeba było odgazować i wyrobić :grin: ech... wspaniały jest !!! normalnie szok... chleb jest tak smaczny... nie wiem po co ja tego Pana "zakwasa" robię... http://img836.imageshack.us/img836/8392/dscf8595wm.jpg Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/13/#findComment-152903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 19 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #311 Opublikowano 19 Marca 2011 nie wiem po co ja tego Pana "zakwasa" robięnawet o tym nie myśl :devil: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/13/#findComment-152905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczeciniasty Opublikowano 19 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #312 Opublikowano 19 Marca 2011 Strasznie Ci zazdroszcze (ze masz tyle pary i pomyslow)choc nie wiem kiedy ty sypiasz??? :grin: Tak sie zastanawiam czy masz jeszcze jakies normalne sny??? :grin: :grin: Czy juz sie zaprogramowales ze stronka ja jeszcze jak sie klade spac i nie moge zasnac to licze baranki mysle ze Ty liczysz petka kielbasy albo chlebki :grin: :grin: Pozdrawiam Cytuj PozdrawiamGDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/13/#findComment-152908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 19 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #313 Opublikowano 19 Marca 2011 Już padam na... idę spać... chociaż jeszcze Mamed będzie walczył... nie no, oglądnę... upiekłem jeszcze dziś szarlotkę tradycyjną.... ale już nie mam siły... rano wkleję fotki... Ale szarlotka... zaje...ista jest... sam zeżarłem połowę :wink: żart... :tongue: http://img576.imageshack.us/img576/6259/dscf8598wm.jpg jutro przepis i fotorelacja... już nie wiem jak się nazywam... :rolleyes: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/13/#findComment-152910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 20 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #314 Opublikowano 20 Marca 2011 Dzisiaj zrobiłem dwa chlebki przemkowe... czyli z dwóch porcji... Chlebki przecudnej urody :thumbsup: ale... Widzę że i klata wydepilowana :tongue: ale poczekamy jak wrócą zlotowicze. :grin: :grin: :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/13/#findComment-152921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 20 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #315 Opublikowano 20 Marca 2011 Chlebki świetnie wyglądają :thumbsup: Młody cukierniku nasz :grin: Widzę że i klata wydepilowana :tongue:Normalnie a'la Mister Universum :lol: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/13/#findComment-152932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 20 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #316 Opublikowano 20 Marca 2011 Widzę że i klata wydepilowanaKlata, klata... a nikt nie zwraca uwagi na mój piękny fartuszek w kwiatuszki... :devil: Później wrzucę fotki z robienia szarlotki i przepis Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/13/#findComment-152939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 20 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #317 Opublikowano 20 Marca 2011 Widzę że i klata wydepilowana, No, no, nie dość, że domowe wyroby to jeszcze bliżej natury(zmu) :tongue: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/13/#findComment-152945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 20 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #318 Opublikowano 20 Marca 2011 Wczoraj robiona i pieczona Szarlotka Tradycyjna a la Frankenstein :wink: http://img863.imageshack.us/img863/7642/dscf8613wm.jpg Ciasto: • 3 szklanki mąki • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 szklanka drobnego cukru • 1 cukier waniliowy • 250 g zimnego masła roślinnego (może być masło lub margaryna) • 4 jajka Jabłka: • 2 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówka) • około 12 łyżeczek cukru • 1 cukier waniliowy • 5 -10 dag rodzynek • 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: • Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem waniliowym lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Dodać rodzynki i cynamon. (Ja ponieważ nie miałem czasu za wiele, starłem jabłka na tarce, dodałem cukier i cynamon.) • Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. • Jedną część ciasta rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia i razem przełożyć do prostokątnej formy. Wstawić do lodówki. Białka z 3 jaj ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać resztę (1/4 szklanki) cukru, ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. • Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę z ciastem wyjąć z lodówki, wyłożyć jabłka. Przykryć ubitą pianą z białek. Na wierzch położyć drugą część rozwałkowanego ciasta. (Ja nie wstawiałem blachy do lodówki, wszystko od razu nakładałem.) http://images45.fotosik.pl/736/09af128cc0c7839am.jpg http://images43.fotosik.pl/735/880a000579de29b6m.jpg http://images49.fotosik.pl/733/99a80bf1794137fcm.jpg (na ostatnim zdjęciu widać, dlaczego a la Frankenstein Żona jak zobaczyła tą "wyklejankę" to stwierdziła, że wygląda jak głowa Frankensteina :tongue: • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę (gdyby w trakcie pieczenia wierzch za bardzo się zrumienił, położyć kawałek folii aluminiowej). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. (wyszła pychotka już wiele nie zostało... ledwie zdjęcia udało mi się zrobić :thumbsup: ) http://images47.fotosik.pl/735/6e44db41c560606dm.jpg http://images43.fotosik.pl/735/90eb9ef59649f9e8m.jpg http://images35.fotosik.pl/550/8e2b3b2bf787e3b1m.jpg http://images41.fotosik.pl/728/350bdc6775e8b97am.jpg http://images35.fotosik.pl/550/0e7c183acf82b8d2m.jpg SMACZNEGO !!! Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/13/#findComment-152968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 20 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #319 Opublikowano 20 Marca 2011 :clap: No to ja poczęstuje pączusiami :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/13/#findComment-152969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 20 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #320 Opublikowano 20 Marca 2011 No to ja poczęstuje pączusiamiDarek, przestań, bo zaraz zacznę robić pączki !!! superowe ci wyszły i z obwódka... :clap: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/13/#findComment-152971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 20 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #321 Opublikowano 20 Marca 2011 Witam pokemon15, pokemon15, super ten chlebek :clap: Mam prośbę ,jak byś napisał-w jaki sposób robiłeś ten zaczyn,bo mam straszną ochotę go zrobić :grin: Do tej pory robie tylko taki http://img23.imageshack.us/img23/8492/chleb014.jpg Uploaded with ImageShack.us Jeszcze w przekroju http://img138.imageshack.us/img138/8808/chleb015.jpg Uploaded with ImageShack.us MUSZĘ SPRUBOWAĆ BO WYGLĄDA PYSZNIE :thumbsup: Oczywiście będę się starał zrobić też chleb na zakwasie, tak jak ty w tej chwili-dopinguję Ci strasznie :clap: :clap: POWODZENIA PS; Pilnuj Pana Zakwasa :grin: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/13/#findComment-152977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 20 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #322 Opublikowano 20 Marca 2011 Chlebek pierwsza klasa A ten mój "bochenkowy" drożdżowy robie z przepisu jaki dostałem od przemka1978 CHLEB PSZENNY DROŻDŻOWY Składniki: * 400 g mąki pszennej * 1,5 płaskiej łyżeczki soli * 1 łyżeczka cukru * 20 g świeżych drożdży * ok. 250 ml ciepłej wody * 2 łyżki oliwy W pierwszej kolejności rozrabiamy drożdże z cukrem, odrobiną ciepłej wody i odrobiną mąki. Gdy podrosną łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy gładkie i sprężyste ciasto.Przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości.Po tym czasie odgazowujemy.Formujemy bochenek, przykrywamy i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia.W tym czasie nagrzewamy piec do 230'C.Wstawiamy do piekarnika naczynie z wodą. Pieczemy 40-45 minut. [ Dodano: Nie 20 Mar, 2011 14:55 ] w jaki sposób robiłeś ten zaczyn,bo mam straszną ochotę go zrobićpogrubionym tekstem masz napisane, z tym że ja drożdże krusze do kubka, zasypuje cukrem, po chwili rozgniatam i mieszam je z tym cukrem, robią się jak śmietana, same rozpuszczają sie z tym cukrem, i dopiero wtedy dodaje łyżke albo dwie mąki i wody dtyle, żeby była konsystencja gestej smietany i odstawiam na ok 20 minut, tak, żeby mi zaczęło rosnąć ale żeby z kubka nie wyskoczyło Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/13/#findComment-152980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 20 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #323 Opublikowano 20 Marca 2011 pokemon15, Dzięki ,teraz na pewno musi sie udać,może zrobię go jutro bo dzisiaj upiekłem już dwa takie jak na w cześniejszych fotkach Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/13/#findComment-152982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 21 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #324 Opublikowano 21 Marca 2011 Dzisiaj wieczornie upiekłem bułki na maślance wg przepisu halusi... będą na sniadanko http://img808.imageshack.us/img808/1083/dscf8632wm.jpg Bułki na maślance 1 opakowanie suszonych drożdży- ja dałam 3 dkg drożdży świeżych 1/3 szklanki ciepłej wody 1 szklanka ciepłej maślanki 2 łyżki miodu 3 łyżki roztopionego masła 1 duże jajko 2 łyżeczki soli 4 do 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej Miód, drożdże i wodę wymieszać razem i odstawić na około 10 minut. Do dużej miski wlać maślankę, masło, jajko, sól i wodę. Wsypać 1 i 1/2 szklanki mąki i całość dokładnie połączyć. Następnie powoli dosypać resztę mąki do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Ciasto przełożyć na lekko oprószony mąką blat i wyrabiać przez około 7-10 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godz. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na 2 cm i wykrawać kubkiem. Brzegi krążka połączyć by powstał ładny kształt bułeczki i łączeniem układać na blachę. Wyszło mi 12 bułek, wyrabianie tego ciasta to sama przyjemność :wink: takie delikatne, mięciutkie... hmm... z 10 minut sie nim bawiłem... :tongue: Bułki naprawdę wspaniałe, fajnie wyrosły, fajnie się przyrumieniły http://images38.fotosik.pl/733/5787e6318969eb61m.jpg http://images41.fotosik.pl/734/3e26b8cdbf85c62dm.jpg Dzięki halusia !!! Polecam każdemu !!! Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/13/#findComment-153311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #325 Opublikowano 21 Marca 2011 Dzisiaj wieczornie upiekłem bułki na maślance wg przepisu halusi... będą na sniadanko Mniam, mniam :thumbsup: :clap: Pokemonie. jesteś nie do pokonania. :rolleyes: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/13/#findComment-153313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.