Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

witam koledzy potrzebuje przepis na kiełbasę głogowską z procesem produkcyjnym ,jakby ktoś mi go udostępnił to będę wdzięczny.Znalazłem przepis ale brk procesu produkcyjnego

 

Kiełbasa głogowska

 

(skład na 10 kg)

 

 

 

Surowiec

 

1. Mięso wieprzowe kl I niepeklowane - 3,5kg

2. Mięso wieprzowe kl II niepeklowane - 5,5kg

3. Mięso wieprzowe kl III niepeklowane - 1,0 kg

 

 

Przyprawy i materiały pomocnicze:

 

1. Pieprz naturalny (świeżo mielony) - 0,02kg

2. Czosnek - 0,03kg

3. Sól - 0,2kg

4. Jelita cienkie wieprzowe

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4920-kie%C5%82basa-g%C5%82ogowska/
Udostępnij na innych stronach

Proszę :

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=982

 

PS

 

Szukanie naprawdę nie boli .... ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4920-kie%C5%82basa-g%C5%82ogowska/#findComment-137622
Udostępnij na innych stronach

HISTORIA I JAKOŚĆ WYBRANYCH WĘDLIN

 

 

Niektóre z wymienionych produktów posiadają bardzo ciekawą genezę wytwarzania, gdyż jest ona związana nie tylko ze zwyczajami miejscowymi, ale również z historią miejscowości. Na przykład „kiełbasa głogowska” wywodzi swój rodowód z XVIII w., kiedy Głogów był małą miejscowością (położoną 12 km od Rzeszowa) na trasie z południa do Warszawy. W tamtym okresie (niezależnie od licznych prosperujących w Głogowie rzeźników głównie bydlęcych) zorganizował się także cech kiełbaśników, do którego należeli wyłącznie katolicy. Pod koniec XIX w. kiełbasa głogowska zyskała sobie dobrą sławę, nie tylko w Galicji, ale także w Wiedniu i innych miastach monarchii austro-węgierskiej, głównie za sprawą oficerów ze stacjonującego w Głogowie garnizonu wojskowego. Niemały udział w rozsławieniu tej kiełbasy mieli też kupcy przejeżdżający przez Głogów oraz rodzimi murarze pracujący w większych miastach Polski i Europy. Stąd też w najelegantszych sklepach, oraz restauracjach licznych miast znajdowały się wywieszki „głogowska kiełbasa”. Wyrób ten uchodził za specjał także w innych krajach europejskich. W tym czasie cech liczył ponad 20 masarzy, dla wielu z nich – tak jak dzisiaj – masarstwo stanowiło dodatkowe intratne zajęcie. Masarz, który jest spadkobiercą tradycji, nadaje inny, lepszy smak kiełbasie niż masarz, który nie posiada przodków w tym zawodzie.

 

Kiełbasa głogowska jest lekko pomarszczona, ma nieduże w miarę jednolite, spiralnie ułożone pęta. Po jej przekrojeniu widać małe, nierównej wielkości kawałeczki mięsa oraz niekiedy drobne kawałki tłuszczu i ziarenka pieprzu. Skórka wędliny ma kolor od jasno – do ciemnowiśniowego, na przekroju jest jasno lub ciemnoróżowa, z widocznym pośrodku szarym, owalnym tzw. punktem. Konsystencja kiełbasy głogowskiej jest niejednolita, trwała, średnio twarda i nie rozsypująca się. Kiełbasę głogowską charakteryzuje wyczuwalny silny wędzonkowo-czosnkowo-pieprzowy smak i zapach. Wskazane jest, aby skórka łatwo odchodziła, a po obraniu kiełbasy powinna być ona czysta, bez pozostałości mięsa po wewnętrznej stronie. Cecha ta jest wskaźnikiem jakości uwędzenia oraz wyrobienia kiełbasy głogowskiej.

 

Źródło:

http://www.towa.yoyo.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=14:charakterystyka-produktow-regionalnych&catid=1:artykuy&Itemid=34

Dogoń swoje marzenia.

Berni

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4920-kie%C5%82basa-g%C5%82ogowska/#findComment-137648
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.