robespier Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Grudnia 2010 witam koledzy potrzebuje przepis na kiełbasę głogowską z procesem produkcyjnym ,jakby ktoś mi go udostępnił to będę wdzięczny.Znalazłem przepis ale brk procesu produkcyjnego Kiełbasa głogowska (skład na 10 kg) Surowiec 1. Mięso wieprzowe kl I niepeklowane - 3,5kg 2. Mięso wieprzowe kl II niepeklowane - 5,5kg 3. Mięso wieprzowe kl III niepeklowane - 1,0 kg Przyprawy i materiały pomocnicze: 1. Pieprz naturalny (świeżo mielony) - 0,02kg 2. Czosnek - 0,03kg 3. Sól - 0,2kg 4. Jelita cienkie wieprzowe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4920-kie%C5%82basa-g%C5%82ogowska/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Proszę :http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=982 PS Szukanie naprawdę nie boli .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4920-kie%C5%82basa-g%C5%82ogowska/#findComment-137622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berni Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Grudnia 2010 HISTORIA I JAKOŚĆ WYBRANYCH WĘDLIN Niektóre z wymienionych produktów posiadają bardzo ciekawą genezę wytwarzania, gdyż jest ona związana nie tylko ze zwyczajami miejscowymi, ale również z historią miejscowości. Na przykład „kiełbasa głogowska” wywodzi swój rodowód z XVIII w., kiedy Głogów był małą miejscowością (położoną 12 km od Rzeszowa) na trasie z południa do Warszawy. W tamtym okresie (niezależnie od licznych prosperujących w Głogowie rzeźników głównie bydlęcych) zorganizował się także cech kiełbaśników, do którego należeli wyłącznie katolicy. Pod koniec XIX w. kiełbasa głogowska zyskała sobie dobrą sławę, nie tylko w Galicji, ale także w Wiedniu i innych miastach monarchii austro-węgierskiej, głównie za sprawą oficerów ze stacjonującego w Głogowie garnizonu wojskowego. Niemały udział w rozsławieniu tej kiełbasy mieli też kupcy przejeżdżający przez Głogów oraz rodzimi murarze pracujący w większych miastach Polski i Europy. Stąd też w najelegantszych sklepach, oraz restauracjach licznych miast znajdowały się wywieszki „głogowska kiełbasa”. Wyrób ten uchodził za specjał także w innych krajach europejskich. W tym czasie cech liczył ponad 20 masarzy, dla wielu z nich – tak jak dzisiaj – masarstwo stanowiło dodatkowe intratne zajęcie. Masarz, który jest spadkobiercą tradycji, nadaje inny, lepszy smak kiełbasie niż masarz, który nie posiada przodków w tym zawodzie. Kiełbasa głogowska jest lekko pomarszczona, ma nieduże w miarę jednolite, spiralnie ułożone pęta. Po jej przekrojeniu widać małe, nierównej wielkości kawałeczki mięsa oraz niekiedy drobne kawałki tłuszczu i ziarenka pieprzu. Skórka wędliny ma kolor od jasno – do ciemnowiśniowego, na przekroju jest jasno lub ciemnoróżowa, z widocznym pośrodku szarym, owalnym tzw. punktem. Konsystencja kiełbasy głogowskiej jest niejednolita, trwała, średnio twarda i nie rozsypująca się. Kiełbasę głogowską charakteryzuje wyczuwalny silny wędzonkowo-czosnkowo-pieprzowy smak i zapach. Wskazane jest, aby skórka łatwo odchodziła, a po obraniu kiełbasy powinna być ona czysta, bez pozostałości mięsa po wewnętrznej stronie. Cecha ta jest wskaźnikiem jakości uwędzenia oraz wyrobienia kiełbasy głogowskiej. Źródło: http://www.towa.yoyo.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=14:charakterystyka-produktow-regionalnych&catid=1:artykuy&Itemid=34 Cytuj Dogoń swoje marzenia.Berni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4920-kie%C5%82basa-g%C5%82ogowska/#findComment-137648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Grudnia 2010 . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4920-kie%C5%82basa-g%C5%82ogowska/#findComment-137705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robespier Opublikowano 17 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Grudnia 2010 dziękuje za odpowiedzi ,dziadku z jakiego zbioru masz ten przepis bo przestudiowałem 16 i 21 i nie znalazłem tego przepisu pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4920-kie%C5%82basa-g%C5%82ogowska/#findComment-137794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.