EAnna Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Grudnia 2010 Dwa podejścia do zakupu kątnic wieprzowych skończyły się niepowodzeniem. Pierwsza dostawa - jelita tak "pachniały", że nie dało się nic z nich zrobić. W wyniku realizacji drugiego zamówienia dostałam...żołądki wieprzowe. Ponieważ tak i tak miałam zamiar odstąpić od oryginalnego przepisu (to wynik wniosków z trzech poprzednich produkcji), poszłam na całego i eksperymentalnie nadziałam masę do żołądków. Kiełbasa była wędzona 5h w ciepłym dymie morelowym, potem delikatnie parzona, coby żołądki nie pękły. Parzenie 2h w temperaturze 76-78 st.C (Mój garnek elektryczny ma tak małą histerezę). Parzenie z wbitym termometrem co spowodowało pewien wyciek soków i dziurę widoczną na przekroju. Mam nadzieję, że przekrój drugiej sztuki jest ładniejszy. Na przekroju widoczne są małe dziurki napełnione galaretką. Ale farsz jest bardzo dobrze sklejony, co uzyskałam odpowiednią obróbką mięsa. Farsz zrobiony jest z jednej, całej łopatki, łącznie z tłuszczem i mięsem ścięgnistym. Woda dodana zgodnie z oryginalnym przepisem. Peklowane 50/50. Zastosowałam współczesną procedurę "tłuczenia" mięsa a mianowicie, cała, wykrojoną starannie "I" w postaci sznycli, przepuściłam przez gardziel maszynki bez użycia noży i sitek. Po podwójnym przepuszczeniu otrzymałam bryłę klejacego się mięsa. Odtąd będę w ten sposób wydobywać klej z opornej "I" do wszystkich kiełbas. Polecam ten sposób. Maszynka elektryczna Zelmer, ósemka. A oto efekty: Widoczna średnica przekroju to 130mm: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4943-%C5%BCo%C5%82%C4%85dk%C3%B3wka-%C5%9Bwi%C4%85teczna-na-bazie-kie%C5%82basy-szlachty/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Grudnia 2010 Bardzo ładna i smakowicie :thumbsup: wyglądająca "Żoładkówka".......... :clap: :clap: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4943-%C5%BCo%C5%82%C4%85dk%C3%B3wka-%C5%9Bwi%C4%85teczna-na-bazie-kie%C5%82basy-szlachty/#findComment-138438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Grudnia 2010 "Żołądkówka"czyli po ślonsku bachor, zgadłem tak :grin: EAnno bardzo udana, mistrzowska wędlina :thumbsup: :clap: :clap: :clap: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4943-%C5%BCo%C5%82%C4%85dk%C3%B3wka-%C5%9Bwi%C4%85teczna-na-bazie-kie%C5%82basy-szlachty/#findComment-138440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Grudnia 2010 :clap: ..EAnno..a nie mówiłam? Wszystko PERFECT!! :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4943-%C5%BCo%C5%82%C4%85dk%C3%B3wka-%C5%9Bwi%C4%85teczna-na-bazie-kie%C5%82basy-szlachty/#findComment-138442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Grudnia 2010 Wygląda efektownie. :thumbsup: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4943-%C5%BCo%C5%82%C4%85dk%C3%B3wka-%C5%9Bwi%C4%85teczna-na-bazie-kie%C5%82basy-szlachty/#findComment-138449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Grudnia 2010 czyli po ślonsku bachor, zgadłem takDarino, bachor dobra rzecz :grin: ale w składzie ma ziemniaki i cebulę. Tutaj skład surowca i przypraw jest w zasadzie taki jak w kiełbasie szlachty Szczepana :grin: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4943-%C5%BCo%C5%82%C4%85dk%C3%B3wka-%C5%9Bwi%C4%85teczna-na-bazie-kie%C5%82basy-szlachty/#findComment-138491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Grudnia 2010 bachor dobra rzecz ale w składzie ma ziemniaki i cebulę.Tak wiem :grin: Bardzo ładne wędlinki :clap: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4943-%C5%BCo%C5%82%C4%85dk%C3%B3wka-%C5%9Bwi%C4%85teczna-na-bazie-kie%C5%82basy-szlachty/#findComment-138497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 27 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 27 Grudnia 2010 Widoczna średnica przekroju to 130mm: Pytanko mam takowe - jak nadziewałaś ręcznie czy nadziewarką i jak ściśle, chodzi o kurczenie żołądków podczas parzenia? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4943-%C5%BCo%C5%82%C4%85dk%C3%B3wka-%C5%9Bwi%C4%85teczna-na-bazie-kie%C5%82basy-szlachty/#findComment-139390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 28 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Grudnia 2010 Widoczna średnica przekroju to 130mm: Pytanko mam takowe - jak nadziewałaś ręcznie czy nadziewarką i jak ściśle, chodzi o kurczenie żołądków podczas parzenia? Pis żołądek w trakcie wędzenia utracił swoje właściwości kurczenia się po odpowiednim obeschnięciu. Piszę to z mojego doświadczenia (mogę się mylić :wink: ) Ps. EAnno bardzo ładny wyrób :thumbsup: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4943-%C5%BCo%C5%82%C4%85dk%C3%B3wka-%C5%9Bwi%C4%85teczna-na-bazie-kie%C5%82basy-szlachty/#findComment-139405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Grudnia 2010 jak nadziewałaś ręcznie czy nadziewarką i jak ściśle, chodzi o kurczenie żołądków podczas parzeniaNadziewałam ręcznie i nie naciągałam zbytnio żołądków, ponieważ w sumie było 4kg mięsa, więc do każdego swobodnie mieściło się te 2,1kg (z dodatkami). Niestety, niezbyt staranne upychanie zaowocowało szczeliną w środku wyrobu. Nie wiem jak w drugiej sztuce, bo była wydana i nie miałam okazji zapytać. Muszę przyznać nieskromnie, że kiełbaska jest super! Został mi jeszcze kawałek, który chcę przetrzymać do Sylwestra. Tak jak kątnice, również żołądek nadał wyrobowi charakterystyczny smak. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4943-%C5%BCo%C5%82%C4%85dk%C3%B3wka-%C5%9Bwi%C4%85teczna-na-bazie-kie%C5%82basy-szlachty/#findComment-139618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 29 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 29 Grudnia 2010 Tak jak kątnice, również żołądek nadał wyrobowi charakterystyczny smak. Jestem za :grin: , za stosowaniem naturalnych osłonek do domowych wyrobów. Trzeba będzie popracować nad tym więcej . Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4943-%C5%BCo%C5%82%C4%85dk%C3%B3wka-%C5%9Bwi%C4%85teczna-na-bazie-kie%C5%82basy-szlachty/#findComment-139621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.