columbus73 Opublikowano 23 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Grudnia 2010 |Czy posiada ktos jakies informacje w jaki sposob i jakim woskiem pokrywane byly sery w czasach kiedy chemia byla jeszcze dla alchemikow? Cytuj BioFARMA Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4962-wosk-do-sera/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 23 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Grudnia 2010 columbus73, Używali wosku pszczelego. Teraz leją stearynę lub foliują. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4962-wosk-do-sera/#findComment-139034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
columbus73 Opublikowano 23 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Grudnia 2010 To na pewno :grin: chodzi mi oto czy to byl czysty wosk czy z jakimis domieszkami bo czysty wosk w temp ponizej zera sie kruszy . Co mieszano z woskiem aby zwiekszyc jego wlasciwosci plastyczne w niskich temperaturach a byloby to nietrujace . Poza tym interesuja mnie tez techniki nakladania wosku . Cytuj BioFARMA Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4962-wosk-do-sera/#findComment-139037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 23 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Grudnia 2010 columbus73, Pytaj serowarów. Ja widziałem jak zanurzali w roztopionym stearynie i szybko wyciągali. Możesz jak masz czas pędzlem lub wałeczkiem nanieść. Na pewno jest na necie filmik z produkcji. http://www.zdrowodomowo.pl tu znajdziesz wosk do sera Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4962-wosk-do-sera/#findComment-139039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
columbus73 Opublikowano 24 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Grudnia 2010 Andyandy, Dzieki za link Temat nadal aktualny Cytuj BioFARMA Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4962-wosk-do-sera/#findComment-139065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mark Opublikowano 28 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Grudnia 2010 To twardy wosk o relatywnie wysokiej temperaturze topnienia w stosunku do tego co jest w zniczach a już w szczególności w porównaniu z tak zwanymi "wkładami olejowymi".Mam taki wosk jest to autentyk z mleczarni ale do celów spożywczych się nie nadaje. Wpadł w ojca ręce cały bloczek za bezcen bo był przeznaczony do utylizacji ze względu na to ze im termin przydatności wosku przeskoczył, to był jakiś wosk importowany. Pali się normalnie i dość czysto, jest suchy (nie poci się rożne inne lubią się pocić szczególnie parafina). Tak organoleptyczne powiedział bym ze jest bliski woskowi karnauba ale wosk karnauba jest bardziej kruchy. Z tego wosku ojciec sobie podpałkę produkuje roztapia go i moczy w nim pasek materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4962-wosk-do-sera/#findComment-139487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 29 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Grudnia 2010 A ja używałam wosku pszczelego do pokrywania serów.Poprostu je zanurzałam,albo oblewałam do uzyskania odpowiedniej powierzchni.Wosk pszczeli bywa brudny,więc należy po podgrzaniu,przecedzić przez sitko.Sery zabezpieczone przed wpływami atmosferycznymi,a także nabierają niesamowitego smaku i zapachu miodu. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4962-wosk-do-sera/#findComment-139614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
columbus73 Opublikowano 30 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Grudnia 2010 Mam wlasnie do dyspozycji wosk z pszczeli juz oczyszczony . Ela, Jak Ci sie zachowywal ten wosk na serze , czy sie kruszył czy zachowywał plastycznosc . Pozdrawiam Cytuj BioFARMA Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4962-wosk-do-sera/#findComment-139847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 31 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 31 Grudnia 2010 Wosk-to masa dość plastyczna,nie kruszy się,chyba,że go przegrzejesz.Nie ma także plastyczności plasteliny-coś pomiędzy.Nie bardzo wiem jak wytłumaczyć.Polewaj sery,życzę powodzenia Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4962-wosk-do-sera/#findComment-139968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uga Opublikowano 31 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 31 Stycznia 2012 to jest po prostu parafina, są nawet specjalne maszyny do obtaczania sera w wosku,jest to bardzo prosty sposób, w domowych warunkach wystarczy garnek i nie ma się tutaj nad czym rozwodzić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4962-wosk-do-sera/#findComment-200014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Premislaus de Colo Opublikowano 7 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Lipca 2016 (edytowane) Podpisuję się pod pytaniem. Czy wosk pszczeli nie będzie się kruszył w niskiej temperaturze? p.s. dostanę złotą łopatę za odkopanie tematu sprzed 6 lat? Edytowane 7 Lipca 2016 przez Premislaus de Colo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4962-wosk-do-sera/#findComment-505692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 7 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 7 Lipca 2016 dostanę złotą łopatę za odkopanie tematu sprzed 6 lat? Mówisz... masz..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4962-wosk-do-sera/#findComment-505704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 7 Lipca 2016 Eeee masz ładniejszą bo zasłużyłeś Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4962-wosk-do-sera/#findComment-505717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 7 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 7 Lipca 2016 Używałem kiedyś tego wosku i jest on bardziej kruchy, dlatego trzeba uważać podczas przekładania sera powlekanego nim.Lepiej natomiast woskuje się sery chudsze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4962-wosk-do-sera/#findComment-505722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johny_Morfina Opublikowano 10 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 10 Lipca 2016 (edytowane) Woskowałem kiedyś ser przy użyciu wosku kupionego na alledrogo.Stopiłem go w kąpieli wodnej - topienie wprost w garnku może doprowadzić do samozapłonu (NIE PRÓBUJ GASIĆ TEGO WODĄ!)wosk nakładałem pędzlem udało mi się pokryć nim ładnie sporą część kuchni Ogólnie wosk nakłada sie łatwo i szybko tworzy szczelną powłokę.niestety trudno uzyskać jednolity wygląd.... jak dla mnie wyglądało to mało estetycznie Dodatkowym minusem był fakt że ser przeją trochę smaku wosku...Może jeszcze spróbuję. myśle że warto popracować nad techniką. Edytowane 10 Lipca 2016 przez Johny_Morfina Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4962-wosk-do-sera/#findComment-506108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.