Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

To na pewno :grin: chodzi mi oto czy to byl czysty wosk czy z jakimis domieszkami bo czysty wosk w temp ponizej zera sie kruszy . Co mieszano z woskiem aby zwiekszyc jego wlasciwosci plastyczne w niskich temperaturach a byloby to nietrujace . Poza tym interesuja mnie tez techniki nakladania wosku .
BioFARMA
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4962-wosk-do-sera/#findComment-139037
Udostępnij na innych stronach

columbus73, Pytaj serowarów. Ja widziałem jak zanurzali w roztopionym stearynie i szybko wyciągali. Możesz jak masz czas pędzlem lub wałeczkiem nanieść. Na pewno jest na necie filmik z produkcji.

http://www.zdrowodomowo.pl tu znajdziesz wosk do sera

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4962-wosk-do-sera/#findComment-139039
Udostępnij na innych stronach

To twardy wosk o relatywnie wysokiej temperaturze topnienia w stosunku do tego co jest w zniczach a już w szczególności w porównaniu z tak zwanymi "wkładami olejowymi".

Mam taki wosk jest to autentyk z mleczarni ale do celów spożywczych się nie nadaje. Wpadł w ojca ręce cały bloczek za bezcen bo był przeznaczony do utylizacji ze względu na to ze im termin przydatności wosku przeskoczył, to był jakiś wosk importowany. Pali się normalnie i dość czysto, jest suchy (nie poci się rożne inne lubią się pocić szczególnie parafina). Tak organoleptyczne powiedział bym ze jest bliski woskowi karnauba ale wosk karnauba jest bardziej kruchy.

 

Z tego wosku ojciec sobie podpałkę produkuje roztapia go i moczy w nim pasek materiału.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4962-wosk-do-sera/#findComment-139487
Udostępnij na innych stronach

A ja używałam wosku pszczelego do pokrywania serów.

Poprostu je zanurzałam,albo oblewałam do uzyskania odpowiedniej powierzchni.

Wosk pszczeli bywa brudny,więc należy po podgrzaniu,przecedzić przez sitko.

Sery zabezpieczone przed wpływami atmosferycznymi,a także nabierają niesamowitego smaku i zapachu miodu.

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4962-wosk-do-sera/#findComment-139614
Udostępnij na innych stronach

Wosk-to masa dość plastyczna,nie kruszy się,chyba,że go przegrzejesz.Nie ma także plastyczności plasteliny-coś pomiędzy.Nie bardzo wiem jak wytłumaczyć.

Polewaj sery,życzę powodzenia

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4962-wosk-do-sera/#findComment-139968
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
  • 4 lata później...

Podpisuję się pod pytaniem. Czy wosk pszczeli nie będzie się kruszył w niskiej temperaturze?

 

p.s. dostanę złotą łopatę za odkopanie tematu sprzed 6 lat?  :devil:

Edytowane przez Premislaus de Colo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4962-wosk-do-sera/#findComment-505692
Udostępnij na innych stronach

Woskowałem kiedyś ser przy użyciu wosku kupionego na alledrogo.

Stopiłem go w kąpieli wodnej - topienie wprost w garnku może doprowadzić do samozapłonu (NIE PRÓBUJ GASIĆ TEGO WODĄ!)

wosk nakładałem pędzlem udało mi się pokryć nim ładnie sporą część kuchni :D

 

Ogólnie wosk nakłada sie łatwo i szybko tworzy szczelną powłokę.

niestety trudno uzyskać jednolity wygląd.... jak dla mnie wyglądało to mało estetycznie :(

 

Dodatkowym minusem był fakt że ser przeją trochę smaku wosku...

Może jeszcze spróbuję. myśle że warto popracować nad techniką.

Edytowane przez Johny_Morfina
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4962-wosk-do-sera/#findComment-506108
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.