stefandora Opublikowano 25 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Grudnia 2010 Wykonana wg. tego przepisu. Byłam tak podekscytowana robieniem mojej pierwszej kiełbasy, że to co miało być zmielone przez sitka 10mm poszło dwa razy przez 3mm (a może to towarzystwo whisky :wink: ). Poza tym, następnym razem dodam trochę tłustego, aby była bardziej soczysta. Summa summarum, nieskromnie dodam, że uważam operację za sukces Mnóstwo czosnku, majeranek, mielone ziarna kolendry, pieprz, trochę soli. Wszystko na tzw. oko. Nadziałam jeden krótki kawałek jelita i ugotowałam - na próbę. Doprawiłam i zabrałam się za nabijanie. To jest obszar, nad którym muszę jeszcze popracować. Kiełbaski różnej długości. Najbardziej smakują mi pieczone. Na dzisiejsze śniadanie włożyłam je do żaroodpornego naczynia posmarowanego wcześniej masłem i opruszonego majerankiem. Piekły się do lekkiego zarumienienia. http://koszyczek.files.wordpress.com/2010/12/biala1.jpg http://koszyczek.files.wordpress.com/2010/12/biala2.jpg http://koszyczek.files.wordpress.com/2010/12/biala3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4967-stefandory-pierwsza-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 25 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Grudnia 2010 Summa summarum, nieskromnie dodam, że uważam operację za sukces A co na ten eksperyment "towarzyszka Whisky" :rolleyes: :grin: Nie przejmuj się, przez takie "towarzyszki" w mijającym roku to i gonzo trochę sp.. , sknocił przy wędzeniu :blush: :lol: :lol: Grunt, że "eksperyment" udany.każdy chyba popełnił na początku ten błąd z tłuszczykiem a raczej jego brakiem. Kiełbasa musi mieć co najmniej 20-25 -30% tłustego. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4967-stefandory-pierwsza-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-139185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Grudnia 2010 Zastosowany przepis super :grin: .Wykonanie nieco gorzej :wink: .Ale to nic -grunt ,że smakuje. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4967-stefandory-pierwsza-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-139206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefandora Opublikowano 25 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Grudnia 2010 Chodzi o nadziewanie i mielenie czy coś jeszcze umknęło mojej uwadze? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4967-stefandory-pierwsza-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-139211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Grudnia 2010 Wydaje mi się ,że masz też problem z klasyfikacją mięsa.O mieleniu napisałaś sama a co do nadziewania to musisz trochę nad tym popracować.Ważnym czynnikiem jest też mieszanie.W jakiej kolejności i jak długo.Poczytaj Akademię Dziadka i tam dowiesz się wielu ciekawych rzeczy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4967-stefandory-pierwsza-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-139212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefandora Opublikowano 25 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Grudnia 2010 Klasyfikacja? Na 100%. Nawet nie będę tu opowiadać jak kupowała mięso Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4967-stefandory-pierwsza-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-139213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.