Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wykonana wg. tego przepisu. Byłam tak podekscytowana robieniem mojej pierwszej kiełbasy, że to co miało być zmielone przez sitka 10mm poszło dwa razy przez 3mm (a może to towarzystwo whisky :wink: ). Poza tym, następnym razem dodam trochę tłustego, aby była bardziej soczysta. Summa summarum, nieskromnie dodam, że uważam operację za sukces :) Mnóstwo czosnku, majeranek, mielone ziarna kolendry, pieprz, trochę soli. Wszystko na tzw. oko. Nadziałam jeden krótki kawałek jelita i ugotowałam - na próbę. Doprawiłam i zabrałam się za nabijanie. To jest obszar, nad którym muszę jeszcze popracować. Kiełbaski różnej długości. Najbardziej smakują mi pieczone. Na dzisiejsze śniadanie włożyłam je do żaroodpornego naczynia posmarowanego wcześniej masłem i opruszonego majerankiem. Piekły się do lekkiego zarumienienia.

 

http://koszyczek.files.wordpress.com/2010/12/biala1.jpg

http://koszyczek.files.wordpress.com/2010/12/biala2.jpg

http://koszyczek.files.wordpress.com/2010/12/biala3.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4967-stefandory-pierwsza-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/
Udostępnij na innych stronach

Summa summarum, nieskromnie dodam, że uważam operację za sukces

A co na ten eksperyment "towarzyszka Whisky" :rolleyes: :grin:

Nie przejmuj się, przez takie "towarzyszki" w mijającym roku to i gonzo trochę sp.. , sknocił przy wędzeniu :blush: :lol: :lol:

Grunt, że "eksperyment" udany.każdy chyba popełnił na początku ten błąd z tłuszczykiem a raczej jego brakiem. Kiełbasa musi mieć co najmniej 20-25 -30% tłustego.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4967-stefandory-pierwsza-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-139185
Udostępnij na innych stronach

Zastosowany przepis super :grin: .Wykonanie nieco gorzej :wink: .Ale to nic -grunt ,że smakuje.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4967-stefandory-pierwsza-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-139206
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi się ,że masz też problem z klasyfikacją mięsa.O mieleniu napisałaś sama a co do nadziewania to musisz trochę nad tym popracować.Ważnym czynnikiem jest też mieszanie.W jakiej kolejności i jak długo.Poczytaj Akademię Dziadka i tam dowiesz się wielu ciekawych rzeczy.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4967-stefandory-pierwsza-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-139212
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.