asia50 Opublikowano 2 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Stycznia 2011 Chciałabym podać wielokrotnie sprawdzony przepis może jeszcze komuś się przyda na nowej drodze cukierniczej 4 żółtka 1/2 szk. cukru 400 ml śmietany 30% 500g serka mascarpone biszkopty (najlepiej takie długie na opakowaniu jest napisane że do tiramisu) ja kupuję w Realu 1 i 1/2 szk kawy może być rozpuszczalna do nasączania biszkoptów żółtka z cukrem ubijamy na parze najlepiej do momentu aż cukier się rozpuści czekamy aż wystygną następnie dodajemy ubita śmietanę i serek mascarpone delikatnie mieszamy. biszkopty maczamy w ostudzonej kawie ale tak szybko i układamy na blaszce jako spód następnie wylewamy na to połowę masy następnie nasączone biszkopty i reszta masy. To wszystko posypujemy albo wiórkami czarnej czekolady albo mocnym kakao i już na drugi dzień jest dobre, Smacznego :wink: [ Dodano: Nie 02 Sty, 2011 23:54 ] kochani przepraszam ale mam potężne kłopoty z internetem tam jest "chciałabym" no i nie weszły życzenia więc jeszcze raz wszystkiego najlepszego w Nowym Roku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4996-ciasto-tiramisu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marko30 Opublikowano 2 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Stycznia 2011 Uwielbiam tiramisu, moja żona robi dość podobnie, a biszkopty bardzo dobre i w dobrej cenie w opakowaniach chyba 400g kupuje w metro, takie niebieskie opakowania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4996-ciasto-tiramisu/#findComment-140156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ligawa Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Stycznia 2011 Asiu!To prawie kompletny przepis, co sie stalo z rumem,ktory dodaje sie do kawy,do tej ilosci kawy 50ml.na poczatek.Tiramisu bez rumu to mamalyga,warto miec buteleczke pod ręką, jeżeli coś rumu zostaniezawsze można wypić,własnie to robię,mam nadmiar. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4996-ciasto-tiramisu/#findComment-140157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Stycznia 2011 Najlepsze tiramisu jest na swojskim biszkopcie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4996-ciasto-tiramisu/#findComment-140162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Stycznia 2011 Ja natomiast do kawy w której moczę biszkopty dodaję likier amaretto. Też wydaje mi się, że bez dodatku likieru tiramisu to nie to. Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4996-ciasto-tiramisu/#findComment-140173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asia50 Opublikowano 3 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Stycznia 2011 Tak oczywiście procenty powinny być dziękuję za uwagę jakoś mi to umknęło :blush: ale bez tego też przypuszczam będzie świetne takie bardziej dla dzieci :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4996-ciasto-tiramisu/#findComment-140178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Stycznia 2011 Ja natomiast do kawy w której moczę biszkopty dodaję likier amaretto. Też wydaje mi się, że bez dodatku likieru tiramisu to nie to. Ja robię podobnie z amaretto ( 2 kopiaste łyżki kawy rozpuszczalnej Jacobsa i wrzątek tak aby było pół szklanki i po wystygnięciu dopełniam amaretto) Tylko 10 zółtek i 500g. mascarpone. pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4996-ciasto-tiramisu/#findComment-140192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marko30 Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Stycznia 2011 Geronimo, z tymi 10 żółtkami to trochę ostro pojechałeś. No chyba że cholesterol Ci nie straszny, a amareto na taki standartowej wielkości z 500g mascarpone tiramisu to też wystarcza około 50 ml, bo to nie ma być dominujący smak, tylko zharmonizowany wszystkich użytych składników. Na wędzonkach to na pewno jeszcze się tak nie znam ale na tiramisu to raczej tak i jako konsument i bierny wykonawca przy mojej żonie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4996-ciasto-tiramisu/#findComment-140195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.