Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałabym podać wielokrotnie sprawdzony przepis może jeszcze komuś się przyda na nowej drodze cukierniczej

 

4 żółtka

1/2 szk. cukru

400 ml śmietany 30%

500g serka mascarpone

biszkopty (najlepiej takie długie na opakowaniu jest napisane że do tiramisu) ja kupuję w Realu

1 i 1/2 szk kawy może być rozpuszczalna do nasączania biszkoptów

żółtka z cukrem ubijamy na parze najlepiej do momentu aż cukier się rozpuści czekamy aż wystygną następnie dodajemy ubita śmietanę i serek mascarpone delikatnie mieszamy.

biszkopty maczamy w ostudzonej kawie ale tak szybko i układamy na blaszce jako spód następnie wylewamy na to połowę masy następnie nasączone biszkopty i reszta masy.

To wszystko posypujemy albo wiórkami czarnej czekolady albo mocnym kakao i już na drugi dzień jest dobre, Smacznego :wink:

 

[ Dodano: Nie 02 Sty, 2011 23:54 ]

kochani przepraszam ale mam potężne kłopoty z internetem tam jest "chciałabym" no i nie weszły życzenia więc jeszcze raz wszystkiego najlepszego w Nowym Roku

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4996-ciasto-tiramisu/
Udostępnij na innych stronach

Asiu!

To prawie kompletny przepis, co sie stalo z rumem,ktory dodaje sie do kawy,do tej ilosci kawy 50ml.na poczatek.

Tiramisu bez rumu to mamalyga,warto miec buteleczke pod ręką, jeżeli coś rumu zostanie

zawsze można wypić,własnie to robię,mam nadmiar.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4996-ciasto-tiramisu/#findComment-140157
Udostępnij na innych stronach

Ja natomiast do kawy w której moczę biszkopty dodaję likier amaretto. Też wydaje mi się, że bez dodatku likieru tiramisu to nie to.

Ja robię podobnie z amaretto ( 2 kopiaste łyżki kawy rozpuszczalnej Jacobsa i wrzątek tak aby było pół szklanki i po wystygnięciu dopełniam amaretto)

Tylko 10 zółtek i 500g. mascarpone.

pozdrawiam

Geronimo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4996-ciasto-tiramisu/#findComment-140192
Udostępnij na innych stronach

Geronimo, z tymi 10 żółtkami to trochę ostro pojechałeś. No chyba że cholesterol Ci nie straszny, a amareto na taki standartowej wielkości z 500g mascarpone tiramisu to też wystarcza około 50 ml, bo to nie ma być dominujący smak, tylko zharmonizowany wszystkich użytych składników. Na wędzonkach to na pewno jeszcze się tak nie znam ale na tiramisu to raczej tak i jako konsument i bierny wykonawca przy mojej żonie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4996-ciasto-tiramisu/#findComment-140195
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.