dzus Opublikowano 11 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 11 Stycznia 2011 dorzucam jeszcze projekt, żeby nie było, że całkowicie improwizowałemhttp://img534.imageshack.us/img534/4536/wedzarniaprojekt800x562.jpg Jak śniegi stopnieją i ptaszki zaczną śpiewac dokończę swoje "dzieło" Cytuj Wędzić jest rzeczą ludzką Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5007-chwale-sie/page/2/#findComment-141381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxi kaz79 Opublikowano 11 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 11 Stycznia 2011 Witam,bardzo ładna wędzarnia. Kolego musisz po wędzić kilka razy to wyczujesz wędzarnie i w tedy zabawa na całego w domowe wędliny :lol: W komorze wędzarniczej powinny być półki do zawieszania kijów,jakieś 2-3 piętra. Przy niskich temperaturach dobrym rozwiązaniem byłoby palenisko bezpośrednio pod komorą wędzarniczą /taka moja uwaga/. Powodzenia,wytrwałości,szczęśliwego rozwiązania. Pozdrawiam Cytuj Wędliny domowe-tradycyjne,smaczne,zdrowe. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5007-chwale-sie/page/2/#findComment-141392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzus Opublikowano 12 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 12 Stycznia 2011 Kolego musisz po wędzić kilka razy to wyczujesz wędzarnie i w tedy zabawa na całego w domowe wędliny W komorze wędzarniczej powinny być półki do zawieszania kijów,jakieś 2-3 piętra oczywiście będą, wedzarnia w fazie testów jest obecnie Przy niskich temperaturach dobrym rozwiązaniem byłoby palenisko bezpośrednio pod komorą wędzarniczą /taka moja uwaga/bardzo cenna uwaga, myslałem już o tym i chyba najlepszym rozwiązaniem będzie wkładana "szuflada" w ktróej można napalić i zamknąć drzwiczki. w weekend bede miał okazję zrobić pare fotek jak pogoda dopisze. Cytuj Wędzić jest rzeczą ludzką Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5007-chwale-sie/page/2/#findComment-141404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 12 Stycznia 2011 dzus, Komorę wyłóż drewnem,a problemy pójdą precz, i zacznie sie prawdziwe wędzenie :thumbsup: Powodzenia w zadymianiu :!: :!: :!: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5007-chwale-sie/page/2/#findComment-141432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzus Opublikowano 12 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 12 Stycznia 2011 Komorę wyłóż drewnem,a problemy pójdą precz, i zacznie sie prawdziwe wędzenie Powodzenia w zadymianiu sugerujesz, żeby zabudować coś w rodzaju skrzynki od wewnątrz? z jakiego drzewa? Cytuj Wędzić jest rzeczą ludzką Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5007-chwale-sie/page/2/#findComment-141433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 12 Stycznia 2011 sugerujesz, żeby zabudować coś w rodzaju skrzynki od wewnątrz? z jakiego drzewa? Drewno liściaste , dąb , olcha , itp . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5007-chwale-sie/page/2/#findComment-141435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gasmil Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 12 Stycznia 2011 a czy listewki grube 1.5cm wystarczą do tego wyłożenia, czy raczej grubsze powinny być. Przymierzam się do wylożenia swojej komory drewnem i dlatego pytam przy okazji. i czy kłaść bezpośrednio na ścianę, czy jakąś pustkę zastosować?. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5007-chwale-sie/page/2/#findComment-141438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 12 Stycznia 2011 Przymierzam się do wylożenia swojej komory drewnem i dlatego pytam przy okazji. i czy kłaść bezpośrednio na ścianę, czy jakąś pustkę zastosować?. Pozdrawiam Myślę że łatwiej zrobić na jakiejś ramce - poprzeczkach i w całości zamontować jedną ściankę w wędzarni i tak kolejno . Jeżeli jest to możliwe . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5007-chwale-sie/page/2/#findComment-141444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 12 Stycznia 2011 Ja mam zamontowane na listewkach tak że powstała poduszka powietrzna, listewki mają grubość 1 cm a deski to boazeria świerkowa surowahttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/926551710ff15a39.html Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5007-chwale-sie/page/2/#findComment-141496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 12 Stycznia 2011 dzus, Zrób tak właśnie jak TIM . Osobiście nie mam doświadczenia,ale przeczytałem tyle na tym forum na ten temat ,że jest to najlepsze rozwiązanie. Bardzo dobre osuszanie,wędzenie,utrzymywanie stałej temperatury,dopiekania,smaczne wyroby bez nacieków itd;same korzyści. Jeżeli masz komin;powinien być-szeroki,niski,oraz ocieplony. Ja swoją wędzarnie będę budował latem,ale w tej chwili chłonę wiedze z tego forum"NAPRAWDE WARTO". Swoją poprawisz trochę,iwszystko będzie chodzić jak w zegarku. Oczywiście będziesz miał oszczednosci na drwnie-szybsze nagrzewanie komory oraz stabilniejsza temperatura wedzenia. Życze powodzenia oraz udanych poprawek :idea: :!: i wędzonek :thumbsup: :clap: Ps.Wedzenie w każdych warunkach nie bedzi ci straszne Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5007-chwale-sie/page/2/#findComment-141515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 12 Stycznia 2011 boazeria świerkowa surowa tim a nie powinno to byc drewno z dzrzewa liściastego? Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5007-chwale-sie/page/2/#findComment-141531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 12 Stycznia 2011 Może być iglaste , ale wymaga przepalenia przed pierwszym wędzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5007-chwale-sie/page/2/#findComment-141534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 13 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 13 Stycznia 2011 tim a nie powinno to byc drewno z dzrzewa liściastegoDobrze by było jednak ciężko dostać boazerię liściastą (przynajmniej mnie się nie udało) jak dotąd to boazeria nie puściła nic żywicy a ładnie zmieniła kolor. Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5007-chwale-sie/page/2/#findComment-141547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzus Opublikowano 13 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 13 Stycznia 2011 dzieki serdeczne za rady,jak zrobi się cieplej pojade do tartaku (mam na szczescie w rodzinie) i zorganizuje sobie deski lisciaste, i tak miałem jechać po dębowe dechy na drzwi do wędzarni i pieca chlebowego.Na pewno ułatwi to panowaie nad temperaturami Cytuj Wędzić jest rzeczą ludzką Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5007-chwale-sie/page/2/#findComment-141557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzus Opublikowano 16 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 16 Lutego 2011 deski zamówionebyle do wiosnya na razie zapeklowałem pare szyneczek, jak bedzie czym to się pochwalę Cytuj Wędzić jest rzeczą ludzką Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5007-chwale-sie/page/2/#findComment-147170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 17 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 17 Lutego 2011 Na pewno będzie czym,chwal sie i wstaw fotki.Powodzenia Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5007-chwale-sie/page/2/#findComment-147209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzus Opublikowano 18 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 18 Lutego 2011 no i włożyłem 3 małe szyneczki boczek nadziany polędwicą 4 kiełbaski białe od zaprzyjaznionego masarza karkóweczka Cytuj Wędzić jest rzeczą ludzką Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5007-chwale-sie/page/2/#findComment-147444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzus Opublikowano 18 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 18 Lutego 2011 minęły 4 godz jak na razie wszystko w porządku wędzę na dębie suchym i mokrym troche suchej brzozy bez kory jeszcze ze 3 godz potrzymam Cytuj Wędzić jest rzeczą ludzką Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5007-chwale-sie/page/2/#findComment-147481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzus Opublikowano 18 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 18 Lutego 2011 kiełbaska kupiona u masarza po 5 godzinkach wedzenia na ciepło jest ok zobaczymy co bedzie jak wystygnie kupione 4 szt na próbe były reszta wkładu dalej w wedzarni Cytuj Wędzić jest rzeczą ludzką Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5007-chwale-sie/page/2/#findComment-147521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 18 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 18 Lutego 2011 dzus, Bardzo ciekawy serial,czekam na finał,łącznie z przkrojem :thumbsup: :clap: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5007-chwale-sie/page/2/#findComment-147524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzus Opublikowano 18 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 18 Lutego 2011 krojona na ciepło jak wystygnie wstawie drugi ale jak na razie w porzadku [ Dodano: Pią 18 Lut, 2011 21:50 ] podniosłem troszke temperaturkę wolę podpieczoną niż parzoną lecę po reszte do wedzarni [ Dodano: Pią 18 Lut, 2011 22:00 ] a oto finał mojej dzisijszej przygody az strach pomyslec ze za pare dni bede tylko tesknił Cytuj Wędzić jest rzeczą ludzką Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5007-chwale-sie/page/2/#findComment-147526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzus Opublikowano 18 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 18 Lutego 2011 no niestety nie mieszkam jeszcze w nowym domku w związku z tym nie mam tu jeszcze wszystkich niezbędnych przedmiotów, oraz dobrego noża. gratuluje spostrzegawczości Cytuj Wędzić jest rzeczą ludzką Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5007-chwale-sie/page/2/#findComment-147561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip Opublikowano 18 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 18 Lutego 2011 Nie ważne jak ale ważne co kroimy :thumbsup: Cytuj zmierzam do tego żeby zrobić coś ciekawego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5007-chwale-sie/page/2/#findComment-147566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzus Opublikowano 19 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 19 Lutego 2011 baleron w przekroju oraz boczuś z polędwiczką w środku wrzuciłm do garnka i się parzy, Cytuj Wędzić jest rzeczą ludzką Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5007-chwale-sie/page/2/#findComment-147656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 19 Lutego 2011 Miło popatrzeć ,na Twoje wyroby :thumbsup: :clap: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5007-chwale-sie/page/2/#findComment-147678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.