Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Może do marca pyszna kiełbaska się zachowa :question: :thumbsup:

Trzeba będzie nową zrobić :wink:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/2/#findComment-141840
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 62
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

 

To może mnie się uda choć zobaczyć w naturze

Kolega jpionka widział w naturze :lol:

Bardzo miłe i owocne spotkanie (mój mąż pracuję nad dymogeneratorem :grin: ) , chyba trzeba częściej się spotykać .

Witam ,

 

byłem - przepraszam byliśmy z Żoną , widzieliśmy w naturze i jedliśmy z pysznym chlebkiem. :thumbsup:

Każde spotkanie coś nowego wnosi , także i to było owocne obopólnie.

Chołodilnik rabotajet charaszo , myślę , że tak samo będzie z zadymiarką. :wink:

W razie problemów proszę o kontakt na tel. Postaram się pomóc.

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/2/#findComment-141842
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

We wtorek lub środę planuję zrobić kiełbasę... myślę, że właśnie znalazłem świetny przepis :grin:

Wygląda super.

 

Pozdrawiam.

Primum non nocere.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/2/#findComment-141843
Udostępnij na innych stronach

Przepis kaszubki33, masz go powyżej.

 

Smakowo bardzo dobra. Jelita moczyłem długo 4-5 godzin. Zrobiły się elastyczne i wytrzymałe. Osadzanie krótko, około godziny. Obsuszanie w przewiewnej wędzarce 40-50 stopni, około 40 min (na oko aż obeschły). Potem puściłem gęsty dym 2-2,5 godziny, 50-60 stopni. Kiedy kolorek był zadowalający, podkręciłem temperaturę do 90-100 stopni i dopiekałem do temp. 62 stopni wewnątrz kiełbasy (nie chciało mi się dłużej). Sposób wędzenia każdy ma inny, swój, bo każda wędzarka działa inaczej. Wędziłem zrębkami bukowo - olchowymi, a w ostatniej fazie dorzuciłem garstkę jagód jałowca. Teraz trochę powisi żeby obeschła... o ile przetrwa.

 

Gorąco polecam.

Primum non nocere.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/2/#findComment-142439
Udostępnij na innych stronach

No tak a fotki ? Obiecałeś :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/2/#findComment-142440
Udostępnij na innych stronach

Witam!

 

Pozwolę sobie wkleić maja kiełbaskę zrobioną prawie jak kiełbaska Kaszubki33

Zrobiona prawie z samej łopatki i szczątkowe ilości szynki (łopatka jakaś tłusta była :grin: )

 

 

 

Pozdrawiam

Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/2/#findComment-142444
Udostępnij na innych stronach

WoytekK, :thumbsup: :clap: :clap:

Nie widzę gorczycy ,ale za to dużo majeranku , pięknie i smakowicie wygląda.

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/2/#findComment-142449
Udostępnij na innych stronach

Małe pytanko odnośnie gorczycy... mielona dodana do kiełbasy czy w calości...

 

Na focie widać w całości . Jak dobrze widzę :smile:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/2/#findComment-142452
Udostępnij na innych stronach

Wirus

KKN - Kiełbasa Kręcona Nocą :wink:

 

Zdjęcia

 

http://img832.imageshack.us/i/dsc0027as.jpg/

 

http://img146.imageshack.us/i/dsc0029ac.jpg/

 

BTW

odparzyłem ją... pierwsze zdjęcie po wędzeniu, drugie już po odparzeniu.

Primum non nocere.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/2/#findComment-142505
Udostępnij na innych stronach

Wygląda baaaardzo smakowicie - chyba trochę mniej tłusta od ..... "kaszubkowej".

 

Wiem, że dla większości to ....... :shock: ... herezje, ale ja lubię ... :rolleyes: ... "chudziutką" kiełbaskę :thumbsup: - po prostu tak mam i już :grin: .

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/2/#findComment-142532
Udostępnij na innych stronach

odparzyłem ją... pierwsze zdjęcie po wędzeniu, drugie już po odparzeniu.

Bardzo ładna, ale idąc za Dziadkiem, "odparzyć można sobie .....". Ten proces nazywa się parzeniem (sparzaniem). Odparzenie to jest wada mięsa lub gotowego wyrobu (zwłaszcza wyrobów podrobowych) powstała na skutek nieumiejętnego wychłodzenia i składowania.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/2/#findComment-142541
Udostępnij na innych stronach

dacard_cain napisał/a:

odparzyłem ją... pierwsze zdjęcie po wędzeniu, drugie już po odparzeniu.

 

Bardzo ładna, ale idąc za Dziadkiem, "odparzyć można sobie .....". Ten proces nazywa się parzeniem (sparzaniem). Odparzenie to jest wada mięsa lub gotowego wyrobu (zwłaszcza wyrobów podrobowych) powstała na skutek nieumiejętnego wychłodzenia i składowania.

Heh, mój błąd ;)

 

Wygląda baaaardzo smakowicie - chyba trochę mniej tłusta od ..... "kaszubkowej".

 

Wiem, że dla większości to ....... :shock: ... herezje, ale ja lubię ... :rolleyes: ... "chudziutką" kiełbaskę :thumbsup: - po prostu tak mam i już :grin: .

Ja też lubię tłustą i ta taka właśnie jest, może tłuste elementy drobniej pokrojone, a w przekroju akurat trafiło się samo chude.

Primum non nocere.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/2/#findComment-142559
Udostępnij na innych stronach

Mam nadzię, że nie poczułeś się dotkniety moją uwagą. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/2/#findComment-142560
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Haniu wspaniały wyrób i jak czytam spożyty w zacnym towarzystwie :wink:

 

[ Dodano: Czw 03 Mar, 2011 16:37 ]

dakard_cain witam ziomala

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/2/#findComment-150023
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Troszkę odświeżę tą kiełbaskę :lol: :clap: . Wracasz w robieniu swoich wyrobów jeszcze do niej ??? Bardzo apetycznie wygląda i mam ochotę taką zrobić :) . I jeszcze jedno pytanko czy te 20gr/kg soli/peklosoli z przepisu po czasie byś skorygowała = zmniejszyła czy raczej podtrzymujesz ???

 

Serdecznie pozdrawiam :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/2/#findComment-235168
Udostępnij na innych stronach

Adek, to jest kiełbasa którą robię dość często , bardzo ją lubimy .

Soli daje tak jak w przepisie 20 g/kg.

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/2/#findComment-235179
Udostępnij na innych stronach

kaszubka33, serdecznie dziękuję :) to będzie następny mój wyrób muszę się tylko zorganizować tzn. zaklepać wolny termin na wędzenie i wszystko temu terminowi podporządkować :smile: . Jeszcze raz dziękuję :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5016-kie%C5%82basa-kaszubki/page/2/#findComment-235182
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.