krisk Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Stycznia 2011 WitamJak w temacie- czyli po wędzeniu wyroby są okopcone. Co prawda sam nie wędziłem- robił to mój ojciec- ma taką prowizoryczną wędzarnię- palenisko, rura łącząca i beczka. Wędził 2 razy i za każdym razem wyroby są okopcone- w smaku ok, ale nie mają tego smakowitego złotego koloru. Drewno, jakie używał to olcha.Może wie ktoś, co może być tego przyczyną? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5053-okopcone-wyroby-po-w%C4%99dzeniu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Mokre wędzonki - mokre drewno i niewysuszona / wygrzana wędzarnia. Ogólnie wilgoć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5053-okopcone-wyroby-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-142071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Złe osuszanie . Ja mam taką wędzarnie , beczka i kanał .Najpierw palę aby wygrzać całość , później doprowadzam do odpowiedniej temperatury czyli 50 st. w palenisku tylko żar .Wkładam mięsko lub kiełbaskę i nie przykrywam niczym , a jeśli już muszę bo za zimno to tylko delikatnie na środku .Mięsko oczywiście wyjęte z solanki dzień wcześniej i powieszone aby całą noc ociekało. Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5053-okopcone-wyroby-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-142072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Jak pokazuje życie, to sa najlepsze wędzarnie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5053-okopcone-wyroby-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-142074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisk Opublikowano 16 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Dziękuję wszystkim za błyskawiczną odpowiedź, przy następnym wędzeniu postaramy się wykluczyć wilgoć.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5053-okopcone-wyroby-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-142083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Jak pokazuje życie, to sa najlepsze wędzarnie. To ja pozwolę sobie nie zgodzić się z tym stwierdzeniem :tongue: .Miałem dwie beczki teraz mam komorę z drewna olchowego i to moim zdaniem jest najlepsza wędzarnia. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5053-okopcone-wyroby-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-142087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Masz prawo. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5053-okopcone-wyroby-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-142090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Stycznia 2011 mam komorę z drewna olchowegoCzy to jest skrzynia zamontowana zamiast beczki , bo ja tak chce zrobić , aby zmieścić jednorazowo więcej wędzonek . Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5053-okopcone-wyroby-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-142091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Jak pokazuje życie, to sa najlepsze wędzarnie. Nie mają " sufitu" i nic na wędzonki nie leci podczas wędzenia . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5053-okopcone-wyroby-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-142113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gasmil Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Jestem początkujący i może wiem niewiele, ale coś napiszę, bo czasem rady takiego laika są dobre. Same osuszanie jest oczywiście bardzo ważne, ale potem sposób wędzenia również. Sam osuszałem do idealnie suchej powierzchni, a potem psułem wędzonki. Jak polecili mi koledzy powietrze musi ciągle przepływać przez komorę i jeżeli za mocno je przydławisz, np. za grubą szmatą na beczce lub zamkniętym kominem to mogą wyjść kwaśne lub gorzkie wędzonki. Ja do tej pory zawsze robiłem jak najmocniejszy dym, tzn.palenisko zamykałem na maksa i komin zamykałem również, dym był super, ale wtedy moje wędzonki się kisiły. Ostatnio wędziłem przy lekko uchylonych drzwiczkach paleniska i otwartym kominie. Fakt nad temperaturą gorzej zapanować, ale mniejsza ilość drewna w palenisku dawała rezultaty, a wędzonki suchutkie złociste i smaczne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5053-okopcone-wyroby-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-142118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Jestem początkujący i może wiem niewiele, Wiesz dużo bo to na tym polega , kolega Krisk poczyta na tym forum i przypilnuje Tate i wędzonki będą cycuś-glancuś :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5053-okopcone-wyroby-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-142122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.