Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jak w temacie- czyli po wędzeniu wyroby są okopcone.

Co prawda sam nie wędziłem- robił to mój ojciec- ma taką prowizoryczną wędzarnię- palenisko, rura łącząca i beczka. Wędził 2 razy i za każdym razem wyroby są okopcone- w smaku ok, ale nie mają tego smakowitego złotego koloru.

Drewno, jakie używał to olcha.

Może wie ktoś, co może być tego przyczyną?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5053-okopcone-wyroby-po-w%C4%99dzeniu/
Udostępnij na innych stronach

Złe osuszanie . Ja mam taką wędzarnie , beczka i kanał .

Najpierw palę aby wygrzać całość , później doprowadzam do odpowiedniej temperatury czyli 50 st. w palenisku tylko żar .Wkładam mięsko lub kiełbaskę i nie przykrywam niczym , a jeśli już muszę bo za zimno to tylko delikatnie na środku .

Mięsko oczywiście wyjęte z solanki dzień wcześniej i powieszone aby całą noc ociekało.

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5053-okopcone-wyroby-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-142072
Udostępnij na innych stronach

Jak pokazuje życie, to sa najlepsze wędzarnie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5053-okopcone-wyroby-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-142074
Udostępnij na innych stronach

Jak pokazuje życie, to sa najlepsze wędzarnie.

To ja pozwolę sobie nie zgodzić się z tym stwierdzeniem :tongue: .Miałem dwie beczki teraz mam komorę z drewna olchowego i to moim zdaniem jest najlepsza wędzarnia. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5053-okopcone-wyroby-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-142087
Udostępnij na innych stronach

Masz prawo. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5053-okopcone-wyroby-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-142090
Udostępnij na innych stronach

mam komorę z drewna olchowego

Czy to jest skrzynia zamontowana zamiast beczki , bo ja tak chce zrobić , aby zmieścić jednorazowo więcej wędzonek .

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5053-okopcone-wyroby-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-142091
Udostępnij na innych stronach

Jak pokazuje życie, to sa najlepsze wędzarnie.

 

Nie mają " sufitu" i nic na wędzonki nie leci podczas wędzenia .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5053-okopcone-wyroby-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-142113
Udostępnij na innych stronach

Jestem początkujący i może wiem niewiele, ale coś napiszę, bo czasem rady takiego laika są dobre. Same osuszanie jest oczywiście bardzo ważne, ale potem sposób wędzenia również. Sam osuszałem do idealnie suchej powierzchni, a potem psułem wędzonki. Jak polecili mi koledzy powietrze musi ciągle przepływać przez komorę i jeżeli za mocno je przydławisz, np. za grubą szmatą na beczce lub zamkniętym kominem to mogą wyjść kwaśne lub gorzkie wędzonki. Ja do tej pory zawsze robiłem jak najmocniejszy dym, tzn.palenisko zamykałem na maksa i komin zamykałem również, dym był super, ale wtedy moje wędzonki się kisiły. Ostatnio wędziłem przy lekko uchylonych drzwiczkach paleniska i otwartym kominie. Fakt nad temperaturą gorzej zapanować, ale mniejsza ilość drewna w palenisku dawała rezultaty, a wędzonki suchutkie złociste i smaczne. Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5053-okopcone-wyroby-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-142118
Udostępnij na innych stronach

Jestem początkujący i może wiem niewiele,

Wiesz dużo bo to na tym polega , kolega Krisk poczyta na tym forum i przypilnuje Tate i wędzonki będą cycuś-glancuś :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5053-okopcone-wyroby-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-142122
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.