slawol Opublikowano 28 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 28 Marca 2011 Jako nowicjusz mogę się podzielić moimi spostrzeżeniami (nie chcąc się mądrować).Wszystko co piszą i mówią trzeba wziąć z namiarem .Każdy ma swój smak .Zrobiłem w/g dziadka peklowanie 3-dniowe.Baleron,boczek po 1 kg,po peklowaniu moczyłem 1-godz i wyszło pyszne.Natomiast polędwiczki(miały po 0,5 kg)są za słone nawet po parzeniu.Nadmieniam że wszystko było z nastrzykiem w/g przepisu dziadka.Polędwiczki będę musiał moczyć 2 godz.Polecam też kiełbasę wiejską-bardzo dobra -wszystkim smakowała.Ale !!! Po pewnej próbie też zmodernizowałem,mianowicie w/g ogólnego przepisuwyszłaby w/g mnie za sucha.Zrobiłem 2 kg chudego i 1kg podgardla tłustego,kiełbaska wyszła polce lizać PozdrawiamPS:po sprawdzeniu mojego paleniska,od razu pozbyłbym się szamotu zamiast się uczył palić ,jak ktoś pisał.W/g mnie mógłbyś się uczyć co wędzenie.A wędzonki będą smoliste. Cytuj sław-niepokorny Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5061-jak-dobrze-w%C4%99dzi%C4%87/page/2/#findComment-154484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 29 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 29 Marca 2011 W tabeli należało by dopisać- może to kto zrobi- że nie dotyczy polędwicy, polędwiczek ,żeberek .Tutaj stała dawka mieszanki peklującej powinna wynosić 0,8 kg na 10L wody inaczej 8 dkg na 1litr wody.. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5061-jak-dobrze-w%C4%99dzi%C4%87/page/2/#findComment-154542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 29 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 29 Marca 2011 Natomiast polędwiczki(miały po 0,5 kg) są za słone nawet po parzeniu.Nadmieniam że wszystko było z nastrzykiem w/g przepisu dziadka.Polędwiczki będę musiał moczyć 2 godz. Witam , Kolego ta dawka dotyczy kawałków o wadze ok 1kg, więc sam rozumiesz , że 0,5 kg wyjdą Ci przesolone. Należy każdy temat przeczytać dokładnie. Inna sprawa , że niektóre informacje dotyczące tego samego zagadnienia są porozrzucane po różnych tematach i nieraz tylko przypadkiem można się na nie natknąć. Dlatego dobra rada ... przestudiuj forum od deski do deski , nawet kilkakrotnie a unikniesz niespodzianek. Ja ciągle wracam do już przestudiowanych tematów i znajduję nowe rzeczy. Ważne jest też czytanie komentarzy. W nich są również pożyteczne informacje. pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5061-jak-dobrze-w%C4%99dzi%C4%87/page/2/#findComment-154544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gasmil Opublikowano 29 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 29 Marca 2011 Właśnie ostatnio też przesoliłem polędwice. Dziadku piszesz Tutaj stała dawka mieszanki peklującej powinna wynosić 0,8 kg na 10L wody inaczej 8 dkg na 1litr wodyCzy chodzi ci o ten czas peklowania, który podaje kolega czyli 3 dni, czy ogólnie należałoby stosować taka dawkę niezależnie od czasu peklowania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5061-jak-dobrze-w%C4%99dzi%C4%87/page/2/#findComment-154546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 29 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 29 Marca 2011 Stężenie solanki 8 % + lekki nastrzyk stosuję to przy polędwicy, polędwiczkach ,niezależnie ile dni pekluję, gdy robię to dla swoich wnuczków. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5061-jak-dobrze-w%C4%99dzi%C4%87/page/2/#findComment-154548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gasmil Opublikowano 29 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 29 Marca 2011 Dziękuję za wskazówki, następnym razem się zastosuję. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5061-jak-dobrze-w%C4%99dzi%C4%87/page/2/#findComment-154555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawol Opublikowano 29 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 29 Marca 2011 Przepraszam, ale nie ma na tyle czasu aby studiować to wszystko od deski do deski.Dla tego dział dla początkujących (maluczkich zadymiaczy)żeby wyjaśnić jak krowie na granicy co i jak.Poza tym -forum-aby porozmawiać na bieżąco,mieć kontakt z wami wszystkimi a nie tylko siedzieć jak dzięcioł i przeszukiwać.Sami widzicie że znajdują się nowi zainteresowani i chętni wiedzy na bieżąco. Pozdrawiam. :wink: Cytuj sław-niepokorny Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5061-jak-dobrze-w%C4%99dzi%C4%87/page/2/#findComment-154605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.