Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jako nowicjusz mogę się podzielić moimi spostrzeżeniami (nie chcąc się mądrować).

Wszystko co piszą i mówią trzeba wziąć z namiarem .Każdy ma swój smak .

Zrobiłem w/g dziadka peklowanie 3-dniowe.Baleron,boczek po 1 kg,po peklowaniu

moczyłem 1-godz i wyszło pyszne.Natomiast polędwiczki(miały po 0,5 kg)

są za słone nawet po parzeniu.Nadmieniam że wszystko było z nastrzykiem

w/g przepisu dziadka.Polędwiczki będę musiał moczyć 2 godz.

Polecam też kiełbasę wiejską-bardzo dobra -wszystkim smakowała.

Ale !!! Po pewnej próbie też zmodernizowałem,mianowicie w/g ogólnego przepisu

wyszłaby w/g mnie za sucha.Zrobiłem 2 kg chudego i 1kg podgardla tłustego,

kiełbaska wyszła polce lizać

 

Pozdrawiam

PS:po sprawdzeniu mojego paleniska,od razu pozbyłbym się szamotu zamiast się uczył

palić ,jak ktoś pisał.W/g mnie mógłbyś się uczyć co wędzenie.A wędzonki będą smoliste.

sław-niepokorny
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5061-jak-dobrze-w%C4%99dzi%C4%87/page/2/#findComment-154484
Udostępnij na innych stronach

W tabeli należało by dopisać- może to kto zrobi- że nie dotyczy polędwicy, polędwiczek ,żeberek .Tutaj stała dawka mieszanki peklującej powinna wynosić 0,8 kg na 10L wody inaczej 8 dkg na 1litr wody.. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5061-jak-dobrze-w%C4%99dzi%C4%87/page/2/#findComment-154542
Udostępnij na innych stronach

Natomiast polędwiczki(miały po 0,5 kg)

są za słone nawet po parzeniu.Nadmieniam że wszystko było z nastrzykiem

w/g przepisu dziadka.Polędwiczki będę musiał moczyć 2 godz.

 

Witam ,

 

Kolego ta dawka dotyczy kawałków o wadze ok 1kg, więc sam rozumiesz ,

że 0,5 kg wyjdą Ci przesolone. Należy każdy temat przeczytać dokładnie.

Inna sprawa , że niektóre informacje dotyczące tego samego zagadnienia są

porozrzucane po różnych tematach i nieraz tylko przypadkiem można się na nie natknąć.

Dlatego dobra rada ... przestudiuj forum od deski do deski , nawet kilkakrotnie a unikniesz niespodzianek. Ja ciągle wracam do już przestudiowanych tematów i znajduję nowe rzeczy. Ważne jest też czytanie komentarzy. W nich są również pożyteczne informacje.

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5061-jak-dobrze-w%C4%99dzi%C4%87/page/2/#findComment-154544
Udostępnij na innych stronach

Właśnie ostatnio też przesoliłem polędwice.

Dziadku piszesz

Tutaj stała dawka mieszanki peklującej powinna wynosić 0,8 kg na 10L wody inaczej 8 dkg na 1litr wody

Czy chodzi ci o ten czas peklowania, który podaje kolega czyli 3 dni, czy ogólnie należałoby stosować taka dawkę niezależnie od czasu peklowania. Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5061-jak-dobrze-w%C4%99dzi%C4%87/page/2/#findComment-154546
Udostępnij na innych stronach

Stężenie solanki 8 % + lekki nastrzyk stosuję to przy polędwicy, polędwiczkach ,niezależnie ile dni pekluję, gdy robię to dla swoich wnuczków.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5061-jak-dobrze-w%C4%99dzi%C4%87/page/2/#findComment-154548
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam, ale nie ma na tyle czasu aby studiować to wszystko od deski do deski.

Dla tego dział dla początkujących (maluczkich zadymiaczy)żeby wyjaśnić jak krowie na granicy co i jak.Poza tym -forum-aby porozmawiać na bieżąco,mieć kontakt z wami

wszystkimi a nie tylko siedzieć jak dzięcioł i przeszukiwać.Sami widzicie że znajdują

się nowi zainteresowani i chętni wiedzy na bieżąco.

Pozdrawiam. :wink:

sław-niepokorny
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5061-jak-dobrze-w%C4%99dzi%C4%87/page/2/#findComment-154605
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.